D-vitamiin: vaata, kas sa oled riskigrupis
Rasvane kala ja munakollane on ühed kõige D-vitamiini rikkamad toiduained. Selleks, et saada organismi D-vitamiini vajadus päikesevaesemal perioodil oktoobrist-aprillini kaetud üksnes toidu abil, peaksime sööma iga nädal 1,5-2kg rasvast kala või 250-400(!) munakollast. Peab ikka isu (ja rahakott) olema!
Meie laiuskraadil piisab päikesest kehale vajaliku D-vitamiini taseme saavutamiseks vaid 3-4 suvekuul aastas. Positiivne on see, et D-vitamiini varusid talletab organism maksas kuni viis kuud.
Vähene päike ja D-vitamiini madal sisaldus toidus on põhjus, miks uuringute tulemused näitavad, et ligi 80% Eesti inimestest on D-vitamiini organismis alla optimiaalse taseme ning tõsine puudus võib olla 10-30% elanikkonnast.
Suure tõenäosusega kuulume me gruppi, kus D-vitamiini on “alla optimaalse taseme”. See on ühelt poolt hea uudis – lugu pole väga tõsine – kuid teisalt on just sellesse gruppi kuulumine kõige riskantsem – meil on suur oht D-vitamiini puudust ignoreerida. Oleme ilma selleta siiani hakkama saanud ja saame ka edaspidi!