Maheda jaanipäeva ABC 2023
Oleme sinu mugavamaks ja mahedaks jaanipäevaks kokku kogunud erinevad soovitused: erinevad marinaadid, et muuta grillielamus mahedalt maitsekamaks; maitsvad ja lihtsad retseptid, mida koos lähedastega nautida; joogisoovitused ja muidugi kuidas sääskedega hakkama saada.
Loo endale mõnus olemine koos maheda toidu ja joogiga.
Loo endale mõnus olemine koos maheda toidu ja joogiga.
Marinaadid
Nii palju kui on inimesi on ka erinevaid maitse eelistusi. Sellepärast oleme sinu jaoks kokku pannud mitu erinevat marinaadi. Igale maitsele midagi! Marinaadide retseptid pärinevad Biomarketi koostööpartneri Lebensbaumi lehelt.
Õlle marinaad
Sobib: linnulihale, lõhele, grilljuustule
Vaja läheb
Valmistamine
- Sega koostisosad omavahel kokku.
- Lisa marinaadi hulka linnuliha, lõhe või grilljuust.
- Jäta seisma üleöö.
Marinaad Pikantne
Sobib: ribidele, juurviljadega ja hamburgerile
Vaja läheb
2 spl õunamahla
4 spl vahtrasiirupit
1 spl sojakastet
½ tl tšillihelbeid
1 tl magusat jahvatatud paprikat
Soola
Jahvatatud musta pipart
4 spl vahtrasiirupit
1 spl sojakastet
½ tl tšillihelbeid
1 tl magusat jahvatatud paprikat
Soola
Jahvatatud musta pipart
Valmistamine
- Sega koostisosad omavahel ja maitsesta soola ja pipraga.
- Kasta oma valitud toit enne grillimist marinaadi sisse. Nõruta korralikult ja pintselda grillimise ajal korduvalt.
- Nipp: Lisa marinaadile 3 spl ketšupit, saad maitsva grillkastme.
Karri marinaad
Sobib: tofuga, linnulihaga ja krevettidega
Vaja läheb
Valmistamine
- Sega koostisosad omavahel ja maitsesta soola ja pipraga.
- Kasta oma valitud toit enne grillimist marinaadi sisse. Nõruta korralikult ja pintselda grillimise ajal korduvalt.
Mee-sinepi marinaad
Sobib: lõhe, tofu ja grillitud köögiviljadega
Vaja läheb
1 peeneks hakitud punane sibul
1 tl rosmariini
2 spl kanget sinepit
2 spl mahedat sinepit
3 spl mahedat mett
2 spl õli
Soola
Jahvatatud musta pipart
1 tl rosmariini
2 spl kanget sinepit
2 spl mahedat sinepit
3 spl mahedat mett
2 spl õli
Soola
Jahvatatud musta pipart
Valmistamine
- Sega kõik koostisosad omavahel ja maitsesta soola ja pipraga.
-
Kasta oma valitud toit enne grillimist marinaadi sisse. Nõruta korralikult ja pintselda grillimise ajal korduvalt.
- Nipp: kanna peale rohkem marinaadi, et saavutada maitsev ja krõbisev koorik.
VEGAN SEENTE KEBAB
Vaja läheb
20 g seesamiseemneid
30 ml piri piri kaste
60 g BBQ kastet
8-10 väikest seeni
100 g Taimse valgu tükke
200 ml kuum vesi
sool ja pipar
30 g pärmihelbeid
kookosõli
30 ml piri piri kaste
60 g BBQ kastet
8-10 väikest seeni
100 g Taimse valgu tükke
200 ml kuum vesi
sool ja pipar
30 g pärmihelbeid
kookosõli
Valmistamine
- Maitsesta koostisosad ja jäta 40-50 minutiks külmkappi seisma.
- Aseta koostisosad vardasse ja küpseta ahjus 30-40 minutit või kuni need on valmis.
- Naudi!
BROKOLI SALAT "PEEKONI" TÜKKIDEGA
"Peekoni" jaoks läheb vaja:
herne- ja põldoavalgu tükikesi
80 ml apelsinimahla
80 ml vett
1 spl oliiviõli
1 spl vegan worcesteri kastet (valikuline)
1 spl sojakastet
1 tl pärmihelbeid
1/2 tl tšillipulbrit
1/2 tl paprikat
1/2 tl sibulapulbrit
1/2 tl küüslaugupulbrit
1/2 tl vedelat suitsu
1/4 tl maitsestatud soola
1 näputäis cayenne’i pipart
80 ml apelsinimahla
80 ml vett
1 spl oliiviõli
1 spl vegan worcesteri kastet (valikuline)
1 spl sojakastet
1 tl pärmihelbeid
1/2 tl tšillipulbrit
1/2 tl paprikat
1/2 tl sibulapulbrit
1/2 tl küüslaugupulbrit
1/2 tl vedelat suitsu
1/4 tl maitsestatud soola
1 näputäis cayenne’i pipart
Brokoli salati jaoks läheb vaja:
herne- ja põldoavalgu "peekoni" tükikesi
3 brokolit
65 g kuivatatud jõhvikaid
1 punane sibul, tükeldatud
60 g kuivatatud päevalilleseemneid
230 g Vegan majoneesi
2 spl õunasiidri äädikat
3 spl suhkrut
½ tl soola
½ tl pipart
3 brokolit
65 g kuivatatud jõhvikaid
1 punane sibul, tükeldatud
60 g kuivatatud päevalilleseemneid
230 g Vegan majoneesi
2 spl õunasiidri äädikat
3 spl suhkrut
½ tl soola
½ tl pipart
"Peekoni" valmistamine
- Kuumuta ahi 200 kraadini Celsiuse järgi.
- Klopi väikeses segamiskausis kokku apelsinimahl, vesi, oliiviõli ja maitseained.
- Lisa herne- ja põldoavalgu tükikesed ning sega, kuni see on hästi kaetud. Lase 5 minutit seista.
- Kui soovid pehmemat "peekonit", siis see ongi valmis! Küpsetamist pole vaja. Lihtsalt kasuta või säilita õhukindlas pakendis külmikus!
- Krõmpsuvate "peekoni" jaoks: laota tükid mittenakkuvale küpsetusplaadile ja küpseta ahjus 200-kraadi juures 25 minutit (kergelt krõmpsuva peekoni saavutamiseks) või kuni 55 minutit eriti krõmpsuva "peekoni" jaoks.
Salati valmistamine
- Aseta brokoli, jõhvikad, "peekoni" tükikesed, sibul ja päevalilleseemned suurde kaussi.
- Klopi keskmises kausis omavahel majonees, äädikas, suhkur, sool ja pipar.
- Vala segu brokolile ja sega koostisosad omavahel.
- Serveeri kohe või hoia serveerimiseni külmkapis.
- Naudi!
Mahedad vardad
4 inimesele
Vaja läheb
4 grillvarrast
4 vorsti või kana või tofut
12 kirsstomatit
4 spl oliiviõli
1 tl grillmaitseainet
Ürdisoola
Fooliumit
4 vorsti või kana või tofut
12 kirsstomatit
4 spl oliiviõli
1 tl grillmaitseainet
Ürdisoola
Fooliumit
Valmistamine
- Võta välja grillvarad.
- Lõika vorst/kana/tofu umbes 16 võrdseks tükiks.
- Pese kirsstomatid
- Torka vorst/kana/tofo vaheldumisi kirsstomatiga ja tee kokku 4 varrast.
- Pane vardad foolumi keskele.
- Sega marinaadi koostisosad. Seejärel kalla marinaad varrastele ja kalla peale marinaad.
- Seejärel paki vardad fooliumisse ja tõsta need 2 tunniks külmkappi.
- Kui 2 tundi on möödunud võid vardad küpsetada grillil. Saad seda teha ka 220° C ahjus 10-12 minutit.
Steik grillkastmega
Vaja läheb steigi jaoks
250-300 g steiki
1 spl taimeõli
1 tl soola
½ tl jahvatatud värsket pipart
30 g võid
1 küüslauguküüs
kirsstomatit
1 oks tüümianit
1 spl taimeõli
1 tl soola
½ tl jahvatatud värsket pipart
30 g võid
1 küüslauguküüs
kirsstomatit
1 oks tüümianit
Grillkaste
Valmistamine
- Maitsesta steigi mõlemad pooled soola ja pipraga.
- Kuumuta kuumal pannil õli ja praegu steiki mõlemalt poolt 2 minutit.
- Lisa pannile küüslauk, või, tüümian ja kirsstomatid.
- Prae veel umbes 3 minutit mõlemalt poolt.
- Enne serveerimist lase steigil seista 5-10 minutit.
- Samal ajal sega grillkastme koostisosad omavahel ja serveeri koos steigiga.
Jahutav jäätee
Kogus : 1 liiter
Vaja läheb
Valmistamine
- Keeda 1 liiter kuuma vett ja vala see kannu. Lisa 5 teekotti kannu ja jäta tee 8 minutiks tõmbama.
- Lisa soojale teele apelsin ja lase sellel segul tõmmata 2 tundi. Seejärel eemalda apelsiniviilud.
- Naudi jääteed jääga!
- Kaunistada võid apelsini ja piparmündiga.
Roosa jäätee
Kogus: 6-8 klaasitäit
Vaja läheb
7 spl lahtist teed omal valikul
1 l kuuma keedetud vett
4 spl suhkrut
250 g külmutatud vaarikaid
3 spl vaarikasiirupit
0,5 l apelsinilimonaadi
Kaunistamiseks apelsini ja vaarikaid
Soovi korral Proseccot
1 l kuuma keedetud vett
4 spl suhkrut
250 g külmutatud vaarikaid
3 spl vaarikasiirupit
0,5 l apelsinilimonaadi
Kaunistamiseks apelsini ja vaarikaid
Soovi korral Proseccot
Valmistamine
- Vala kuum vesi teele peale ja lase 10 minutit tõmmata.
- Sega kuuma tee hulka suhkur ja lase teel jahtuda.
- Pane vaarikad ja siirup blenderisse ja blenderda kreemjaks. Blenderdamise ajal hakka lisama vähe haaval ka teed.
- Kui jook on valmis pane klaasidesse jääd ja vala tee klaasi ja lisa ka apelsinilimonaadi.
- Soovi korral võid lisada joogi hulka ka Proseccot.
- Naudi!