Seller: mõnusalt maitsev, tervislik ja lihtne kasutada
Mahlane värske seller on Biomarketi enimmüüdud köögivili!
Vahemere piirkonnast pärit vars-seller (Apium graveolens) on tänaseks levinud üle maailma ning leidnud soodsa kasvupinnase nii kokaraamatute lehtedel kui ka toidu- ja terviseblogijate soovitustes.
Selleri edu valem on lihtne – mõnusalt värske, aga veidike kiiksuga – kergelt mõrkjas ja soolane – maitse, teada-tuntud kasulikkus tervisele ning lai ja mugav kasutusvõimalus köögis.
Toome siin artiklis välja selleri peamised tervisehüvesid ning tutvustame enimlevinud viise selleri kasutamiseks toidu valmistamisel.
Valiku põnevatest selleriretseptisest leiad meie blogipostitusest: "Seller: 7 parimat retsepti"
Mille poolest on seller tervisele kasulik?
Seller on madala kalorsusega, kuid pakub samas rikkalikult väärtuslikke toitaineid, mis toetavad meie tervist ja üldist heaolu.
Selleri tervislikkus põhineb neljal sambal:
Seller on rikkalik vitamiinide ja mineraalide allikas: seller sisaldab paljusid erinevaid vitamiine ja mineraalaineid ning toome välja neist mõned olulisemad. Selleris on palju C-vitamiin, mis on oluline immuunsüsteemi tugevdamiseks, ning K-vitamiini, mis aitab hoida meie luud tugevad ja toetab vere hüübimist. Samuti on selleris rohkelt kaaliumi, mis aitab tasakaalustada vererõhku ja toetab südame tervist.
Seller pakub antioksüdante ja aitab vähendada põletikke: seller sisaldab mitmeid looduslikke antioksüdante nagu flavonoidid ja polüfenoolid, mis aitavad vähendada keha oksüdatiivset stressi ja põletikke. Regulaarne selleri tarbimine võib aidata alandada kroonilisi põletikke, mis on paljude haiguste, sealhulgas südame- ja liigesehaiguste, aluseks.
Seller toetab seedimist: seller on kiudainerikas ning aitab hoida seedesüsteemi korras, toetades soolestiku liikumist ja soodustades tervislikku seedimist. Lisaks on seller madala glükeemilise indeksiga, mis tähendab, et see ei põhjusta veresuhkru taseme kiiret tõusu.
Seller on hüdreeriva toimega: seller on suure veesisaldusega, mis teeb sellest suurepärase toidu ja organismi hüdreerija, eriti soojematel kuudel. Kõrge veesisaldus aitab hoida vedeliku tasakaalu organismis ja toetab muuhulgas ka naha tervist.
Kuidas sellerit kasutada?
Sellerit on lihtne kasutada – ta ei vaja koorimist ega ka erilist pesemist või puhastamist. Kui selleril on lehed ja väiksemad varred küljes, siis need võib eemaldada. Sellerit saab süüa nii värskelt kui ka kuumutatult suppide või hautiste koostises. Seller on iseloomuliku, aga mitte liiga pealetükkiva maitsega, mistõttu ta sobib väga hästi paljudesse roogadesse.
Siin on 5 enimlevinud viisi selleri kasutamiseks köögis:
Seller toore ampsuna/suupistena: selleri vartest lõigatud 5-10cm pikkused jupid on maitseküllane tervislik vahepala, mis on mõnusalt krõmps ja värske. Kuna seller on kergelt soolakas, siis sobib teda serveerida koos hummuse, tahiini, pähklimäärete, guacamole või jogurtipõhise dipikastmega.
Sellerimahl: sellerimahl on eriti populaarne mahlabaarides ning tervise- ja toitusmisblogijate hulgas, kuna see sisaldab kontsentreeritumal kujul paljusid kasulikke toitaineid ja on hüdreeriv. Sellerimahl aitab organismi puhastada, leevendab põletikke ning annab värskust ja energiat. Samas jäävad selleri kasulikud kiudained mahlast välja, mistõttu tasub neile leida eraldi kasutus või eelistada sellerit pigem smuutis.
Sellerismuuti: seller annab smuutidele meeldiva värskendava ja isikupärase maitse. Seller sobib eelkõige rohelistesse smuutideesse segades seda näiteks spinati, kurkumi ja õuna või sidruniga. Seller annab smuutile lisaks maitsele ka kasulikke toit- ja kiduaineid ning aitab päeva tervislikult alustada.
Seller suppides ja hautistes: seller on paljude supi- ja hautisetseptide koostisosaks, lisades toidule nii maitset kui ka tekstuuri. Näiteks klassikaline selleri, porru ja porgandi segu on suurepäraseks alustalaks erinevatele köögiviljasuppidele.
Seller salatites: selleri varred lisavad salatitele krõbedust ja värskust. Seda saab kasutada näiteks rohelistes salatites koos teiste köögiviljadega või valmistada eraldi selleri-pähkli salatit, kus selleri maitse on kombineeritud pähklite ja kastmetega. Seller on ka klassikalise Waldorfi salatiti koostises.
Sellerit saab nii salatites kui ka smuutides väga hästi kombineerida spinati, rukola ja teiste roheliste salatite ning lehtköögivljadega, mis suurendab nende roogade tervislikkust veelgi. Rohelise salati kasulikkuse ja kasutusvõimaluste kohta loe lähemalt siit: "Värske ökosalat: rukola, spinat, lambasalat ja segusalat"
Miks eelistada mahesellerit?
Oleme Biomarketis puhta toidu, tervise ja looduse elurikkuse säilitamise usku ning seetõttu soovitame eelistada mahesellerit.
Siin on peamised põhjused, miks maheseller on parem valik:
Pestitsiidide puudumine: tavapõllunduses kasvatatud seller on tuntud ühena neist põllumajandustoodetest, mis võib sisaldada kõrgel määral sünteetiliste pestitsiidide jääke. Mahesellerit kasvatatakse ilma sünteetiliste taimekaitsevahendite ja -väetisteta, mis tähendab, et see on puhtam ja tervisele ohutum valik.
Toitainerikkus: uuringud on näidanud, et mahepõllumajandusest pärit köögiviljad, sealhulgas seller, sisaldavad sageli rohkem kasulikke antioksüdante ja mikroelemente võrreldes tavapõllunduse toodetega. Mahedalt kasvatatud taimed arenevad looduslikult, mis soodustab nende toitainetihedust.
Looduslikum maitse: maheselleril on tihti intensiivsem ja looduslähedasem maitse, sest selle kasvatamisel ei kasutata kiirendavaid kasvuregulaatoreid ega kunstlikke väetisi.
Keskkonnasõbralikkus: mahepõllumajandus järgib säästvaid tavasid, mis hoiavad mulla viljakana ja vähendavad veereostuse riski. Valides maheselleri, toetad keskkonnasõbralikku ja jätkusuutlikku eluviisi ning looduse elurikkuse säilimist.
Biomarketi maheseller
Biomarket on Eesti suurim ökopood. Puhtalt kasvatatud värsked öko puu- ja köögiviljad on tervisliku toitumise alustala ning seetõttu on Biomarketi eesmärk pakkuda parimat valikut mahetunnustatud puu- ja köögivilju Eestis.
Toome enamiku imporditud mahe puu- ja köögiviljad iganädalaste tarnetega ise maale ning kohaliku kraami saame otse taludest eesmärgiga hoida tarneahel võimalikult lühike ja hind soodne.
Meie värske ökoseller pärineb oma looduslikust kasvupiirkonnast Hispaania või Itaalia mahekasvatajatet ning tootega saad tutvuda siin: Seller, öko
Lisaks Biomarketi poodidele, saad Biomarketi värskeid öko puu- ja köögivilju kiiresti ja mugavamalt tellida Biomarketi Wolt ja Bolt Food nutirakendustest või veebipoest ise järgi tulemisega Balti Jaama Turu Biomarketi kauplusesse. Kuna värsked puu- ja köögiviljad on väga temperatuuri- ja transporditundlikud, siis kvaliteedi tagamise huvides me neid e-poest pakiautomaati ei tarni.
***
Vaata lisaks põnevaid retseptiideesid, kuidas sellerit köögis kasutada, meie blogipostituses "Seller: 7 parimat retsepti"
Seller sobib suurepäraselt erinevatesse rohelistesse salatitesse. Kui suudad endale tekitada harjumuse süüa värsket salatit iga päev, oled teinud väga tulusa investeeringu enda tervisesse ja pikaealisusesse.
Biomarketi valikus on 4 värsket ökosalatit, mis on ühteaegu nii maitsvad kui tervislikud – rukola, spinat, lambasalat ja segusalat mesclum. Mis on iga salati eripära ning miks on värske salati regulaarne söömine tervise ja kaalulangetuse seisukohalt võtmetähtsusega saad lugeda siit: “Värkse ökosalat: rukola, spinat, lambasalat ja segusalat”
Värske seller on mõnusalt maitsev, väga tervislik ja teda on lihtne kasutada. Võimalusel eelista alati puhast ja tervislikku mahepõllunduslikku sellerit.