Seller: 7 parimat retsepti
Oleme salatite poole kaldu - alustame nelja eriilmelise salatiga, jätkame supi ja hautisega ning paneme loole värskendava punkti sellerisorbetiga.
Imeline sellerisalat feta ja pehme keedumunaga
See on meisterkokk Yotam Ottolenghilt pärit retsept. Koostisainete nimekiri on siin veidi pikem kui me ehk tavapärase salati puhul harjunud oleme, aga kui oled poeskäiguga ühele poole saanud, siis on suurem töö tehtud ja salati valmistamine ise on juba palju lihtsam.
Ja tulemus on pingutust väärt – kõik need eriilmelised
koostisosad sulavad salatis üheks terviklikuks ja maitserikkaks koosluseks, milles
on tunda meistri mõtteviisi ja kogemust.
Koostisosad (4 inimesele):
- 8 sellerivart, lõigatud diagonaalselt 3 mm paksusteks viiludeks
- 2 paprikat, puhastatud ja lõigatud 0,5 cm ribadeks
- 1 keskmine sibul, kooritud ja õhukeselt viilutatud
- 1 tl peensuhkrut
- ½ tl soola
- 4 sidrunit
- 20 g sellerilehti (selleri küljest)
- 15 g petersellilehti
- 15 g koriandrilehti
- 4 spl kappareid
- 2 rohelist tšillit, puhastatud ja õhukeselt viilutatud
- 2 spl oliiviõli (+ veidi juurde serveerimiseks)
- 4 kanamuna
- 200 g fetat, lõigatud neljaks paksuks viiluks
- Musta pipart
Valmistamine:
Pane seller, paprika ja sibul kaussi, puista peale suhkur ja sool ning sega läbi. Lase 30 minutit seista, et köögiviljad pehmeneksid ja nende mahlad eralduksid. Jäta mahl kaussi – see saab õli ja maitseainete lisamisel ning salati läbisegamisel salatikastme osaks.
Nüüd võta ette sidrunid - eemalda terava noaga sidrunitelt mõlemad otsad, seejärel koori sidrun järgides selle loomulikku kumerust eemaldades nii koore kui ka selle aluse valge kihi. Hoia sidrun väikese kausi kohal ja lõika viljaliha koos hoidvad kilejad kestad katki ning võta kestade vahelt välja viljalihasegmendid. Lisa need pehmenenud köögiviljadele.
Lisa kaussi sellerilehed, petersell, koriander, kapparid, tšilli, oliiviõli ja veidi musta pipart. Sega õrnalt läbi ja maitsesta vajadusel.
Vahetult enne serveerimist keeda munad: pane need keevasse vette ja keeda 6 minutit. Jahuta külma vee all, kuni need on piisavalt jahtunud, et koorida, kuid seest veel soojad. Munakollane peaks jääma voolavaks.
Jaota salat neljale taldrikule. Aseta igale portsjonile üks fetaviil ja selle peale pehme keedumuna. Tee muna kergelt katki, et munakollane hakkaks veidi nõrguma. Tilguta peale paar tilka oliiviõli ja jahvata juurde värsket musta pipart.
Täiuslik Waldorfi salat
Salat, mis on kindlasti väärt oma "klassiku"-tiitlit. Mõnus ja üsna kerge salat, mis sobib nii eelroaks kui ka põhiroa kõrvale söömiseks.Koostisosad (4 inimesele):
- 50 g kreeka pähkleid, jämedalt hakitud
- 50 g rosinaid või 1 peotäis viinamarju
- 2 hapukat rohelist õuna (nt Granny Smith)
- 1 sidrun
- 2-3 sellerivart
- 2 spl naturaalset jogurtit või crème fraîche’i
- 100 g majoneesi (soovitavalt ilma oliiviõlita)
- 1 tl Dijoni sinepit (valikuline)
- Sool ja must pipar
- Võimalusel serveerimiseks mõni suurte lehtedega salat
Valmistamine:
Rösti kreeka pähklid kuival pannil, kuni need muutuvad mõnusalt aromaatseks, ja jäta jahtuma. Kui kasutad rosinaid, pane need väikesesse kaussi ja kata keeva veega. Kui kasutad viinamarju, lõika need pooleks ja pane ootele.
Eemalda õuntelt südamikud ja lõika õunad peenikesteks tikkudeks. Pane need kaussi ja pigista peale sidrunimahl, et õunad ei tumeneks. Koori ja eemalda sellerilt kiud, seejärel lõika seller õhukesteks viiludeks. Lisa viilutatud seller õuntele ja sega läbi.
Sega jogurt või crème fraîche majoneesiga. Lisa sinep ning maitsesta soola ja musta pipraga.
Nõruta rosinad ja lisa need õuna-selleri segule (või lisa poolitatud viinamarjad). Lisa ka röstitud kreeka pähklid. Vala kaste salatile ja sega, kuni kõik on ühtlaselt kaetud.
Kui sul on värskeid salatilehti, siis vooderda nendega serveerimisnõu
põhi ja tõsta valmissegatud salat lehtede keskele. Soovi korral raputa peale veidi
röstitud kreeka pähkleid.
Turgutav läätse-selleri salat ürtidega
See on mõnus, tervislik ja toitev "kõik kaussi ja valmis" salat, mida on lihtne valmistada ja mis sobib hästi lõunasöögiks nii kodus kui ka tööle kaasa võtmiseks. Kui see salat sulle meeldib, siis on mõistlik keedetud läätsesid ja marineeritud sibulat teha korraga valmis veidi suurem kogus – need seisavad külmikus hästi ja neid on hiljem lihtne salatile võtta.
Koostisosad (2-3 inimesele):
- 230 g kuivatatud läätsesid või 500 g juba keedetud läätsesid. Kõige paremini sobivad rohelised (puy) läätsed või mustad beluga läätsed, aga saab ka teiste läätsedega.
- ½ punast või valget sibulat, kooritud ja väga õhukeselt viilutatud
- 4 spl punase veini või õunaäädikat
- Sool ja must pipar
- 100 g külmutatud edamame-ube, sulatatud
- 150 g sellerit, puhastatud ja väga õhukeselt viilutatud
- 20 g münti, lehed eraldatud (kui münti ei ole, võid asendada näiteks koriandriga)
- 40 g rohelist sibulat, puhastatud ja peenelt viilutatud
- ½ spl Dijoni sinepit
- 6 spl oliiviõli
Valmistamine:
Keeda läätsed (kui ei kasuta konservi) - loputa need läbi ja pane väikesesse kaanega potti. Lisa 500 ml vett, aja keema, alanda kuumust, kata kaanega ja hauta madalal tulel 20 minutit, kuni läätsed on pehmed, kuid säilitavad kergelt krõmpsuva tekstuuri. Vala kuum vesi ära ja loputa külma veega, et peatada nende küpsemine, ja jäta ootele.
Marineeri sibul (kui pole juba valmis tehtud sibulat) - pane viilutatud sibul väikesesse kaussi, kata kahe supilusikatäie äädikaga ja ½ tl soolaga. Mulju sibulat kätega, et see pehmeneks, ja lase vähemalt 10 minutit marineerida. Selle salati jaoks kasuta 40 g marineeritud sibulat (nõrutatud kaal). Ülejäänud sibulat saab hoida külmkapis ja kasutada teiste salatite või võileibade jaoks.
Pane kõik koostisosad kaussi – läätsed, seller, edamame-oad,
münt, roheline sibul ja 40 g marineeritud sibulat. Lisa sinep, 2 spl äädikat,
oliiviõli ja 1 tl soola. Sega korralikult läbi. Maitsesta vajadusel veel
äädika, soola, oliiviõli ja pipraga.
Võrratu sellerisalat tuunikala ja võiubadega
Suured kreemjad võioad annavad tuunikala- ja sellerisalatile mõnusalt kreemja ja hõrgu maitse. Seda salatit on väga lihtne valmistada ning see sobib eelroaks või kergeks lõunasöögiks. Võib serveerida ka röstitud hapusaial või chiabattal. Lihtsalt võrratu!
Koostisosad (6-8 inimest):
- 2 spl värsket sidrunimahla
- 2 tl Dijoni sinepit
- ¼ tassi + 1 spl ekstra neitsioliiviõli
- ¼ tassi hakitud murulauku (võib kasutada ka tavalist mugulsibulat)
- Sool ja värskelt jahvatatud must pipar
- 3-4 100 g konservi tuunikala oliiviõlis või soolvees
- 4-6 sellerivart (võid kasutada koos lehtedega), diagonaalselt õhukeselt viilutatud
- Kaks 400 g konservi võiuube, nõrutatud
- 1 ½ spl nõrutatud kappareid
- Kui soovite salatit veel kreemjamaks muuta, siis võib lisada 1-2 küpse avokaado sisu tükeldatuna
Valmistamine:
Valmista esmalt salatikaste - vispelda väikeses kausis kokku sidrunimahl ja sinep. Lisa aeglaselt oliiviõli, pidevalt vispeldades, kuni kaste muutub ühtlaseks. Sega hulka hakitud murulauk (või sibul) ja maitsesta kaste soola ning pipraga.
Sega suures kausis õrnalt kokku tuunikala, viilutatud seller, võioad ja kapparid. Soovi korral ka avokaado. Lisa sidruni-sinepikaste ja sega salat läbi. Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri.
Hingesoojendav röstitud muskaatkõrvitsa supp selleri ja salveiga
Aromaatne ja soojendav salvei ning roheline seller sobivad ideaalselt kokku magusapoolse kreemja röstitud muskaatkõrvitsaga. Lisame siia veel pisut fetat ja purustatud pistaatsiapähkleid ja saame maitserikka sametise tekstuuriga supi.
Koostisosad (6-8 inimest):
- 1 suur või 2 väikest muskaatkõrvitat (kokku ca. 1,6 kg)
- 2 spl oliiviõli
- 2 suurt sibulat, hakitud
- 2 küüslauguküünt, peenelt hakitud
- 3-4 suur sellerivart, hakitud
- 1 tl kuivatatud oreganot
- Must pipar
- 750 ml köögiviljapuljongit
- 5 värsket salveilehte, varred eemaldatud ja jämedalt hakitud. Kui värsket salveid ei ole, kasuta kuivatatud lehti.
- Vajadusel vett konsistentsi reguleerimiseks
- Soola ja pipart maitse järgi
- Pistaatsiapähklid ja feta serveerimiseks (valikuline)
Valmistamine:
Kuumuta ahi 180°C-ni. Lõika muskaatkõrvits pikkupidi pooleks – selleks vajad suurt nuga ja veidi kannatust. Eemalda seemned. Võid need röstida eraldi suupisteks. Jäta koor peale – see eemaldatakse pärast küpsetamist. Aseta kõrvitsapooled ahjuplaadile ja nirista peale oliiviõli. Hõõru õli sõrmedega ühtlaselt laiali. Küpseta ahjus umbes 1 tund, kuni kõrvits hakkab karamellistuma ja nuga läheb kergesti viljalihasse. Kui valmis, tõsta ahjust välja ja lase jahtuda.
Kuni kõrvits küpseb, valmista ülejäänud supi koostisosad. Kuumuta suures haudepotis 1 spl oliiviõli. Lisa hakitud sibul ja küüslauk ning prae neid õrnalt 4-8 minutit, kuni need hakkavad kergelt karamellistuma. Lisa hakitud seller, oregano ja must pipar. Sega hästi läbi, seejärel lisa 750 ml köögiviljapuljongit. Lase keema tõusta ja hauta tasasel tulel 20 minutit.
Kui kõrvits on jahtunud, eemalda sellelt koor. Seda saab teha kas koorides või lusikaga viljaliha välja kühveldades. Tükelda viljaliha ja lisa supile. Sega läbi ja lisa hakitud värske salvei.
Kalla supp blenderisse ja püreesta ühtlaseks. Parim on seda teha osade kaupa, et vältida blenderi ületäitumist. Alusta suuremate köögiviljatükkidega ja lisa vaid väike kogus puljongit. Lisa järk-järgult ülejäänud puljongit, kuni soovitud konsistents on saavutatud. Kui kogu puljong on kasutatud ja supp on endiselt liiga paks, lisa veidi vett. Õige konsistents on siis, kui supp katab õhukeselt lusika tagakülge.
Kalla püreesupp läbi sõela (soovi korral), maitse ja vajadusel lisa soola ja pipart. Kui serveerid kohe, soojenda suppi õrnalt, kuid ära keeda. Jaga supp kaussidesse ja lisa soovi korral peale hakitud pistaatsiapähklid ja kätega murendatud fetajuustu tükke.
Hõrk kanahautis selleri, ürtide ja mandlitega
Taas üks Yotam Ottholengile omistatud retsept, mis on inspireeritud Pärsia sellerihautisest ja toob sageli hautistes kõrvalosatäitja rollis oleva selleri üheks roa peakangelaseks.
Koostisosad (6 inimesele):
- 6 kanakintsu (850 g), nahaga ja kondiga
- ½ tl jahvatatud kurkumit
- Meresool ja must pipar
- 60 ml oliiviõli
- 2 sibulat, kooritud ja peeneks hakitud (360 g)
- 3 küüslauguküünt, kooritud ja purustatud
- 2 sellerikimpu, puhastatud ja lõigatud 1 cm paksusteks viiludeks (600 g)
- 100 g peterselli, lehed ja õrnad varred jämedalt hakitud + 1 spl serveerimiseks
- 30 g münti, lehed eraldatud ja peeneks hakitud + 1 spl serveerimiseks
- 4 spl kuivatatud lambaläätse lehti või seemneid (kui on)
- 2 spl punaseid läätsi
- 60 g rosinaid, jämedalt hakitud
- 2 spl värsket sidrunimahla
- 1 laim, tükeldatud
- 15 g mandlilaaste (või tükeldatud mandleid), röstitud
Valmistamine:
Maitsesta kanakintsud kurkumi, 1 tl soola ja helde koguse jahvatatud pipraga. Kuumuta suure (umbes 28 cm läbimõõduga) malmpanni sees 3 spl oliiviõli keskmiselt kõrgel kuumusel. Kui õli on kuum, aseta kanakintsud nahk allpool pannile ja prae 6 minutit, kuni nahk on kuldpruun ja rasv välja sulanud. Keera kanakintsud ümber, pruunista teiselt poolt ja tõsta taldrikule.
Lisa kuumale pannile sibulad, küüslauk, 1 tl soola ja 50 ml vett. Prae 3-5 minutit, aeg-ajalt segades ja pannipõhja kraapides, kuni sibulad on klaasjad. Lisa seller, värsked ürdid ja lambalääts. Küpseta 3 minutit, kuni ürdid närbuvad.
Sega hulka läätsed, rosinad ja laimi tükid. Tõsta kanakintsud tagasi pannile, nahk ülespoole, koos taldrikule kogunenud mahladega. Kata pann kaanega, tõsta praeahju ja hauta keskmisel kuumusel 45-50 minutit, kuni kana on pehme ja läbi küpsenud ning kaste paks ja rikkalik. Kui kaste hakkab kuivama, alanda kuumust ja lisa vajadusel veidi vett.
Vahetult enne serveerimist, võta potilt kaas peal, pane ahi grilli režiimile maksimaalsel kuumusel. Aseta pott grilli ülemisele riiulile ja grilli 2-6 minutit, kuni kana nahk muutub kuldseks ja krõbedaks. Võta ahjust ja lase roal 10 minutit seista.
Nirista peale sidrunimahl ja 1 spl oliiviõli. Puista üle röstitud mandlitega ja lisa värskeid ürte. Serveeri otse potist.
Meeliülendav sellerisorbett
Selleri imeline maitse külmas magustoidus võib üllatada isegi kogenud sellerisööjat! See hõrgutis ei sobi üksnes kuumal suvepäeval või mõnusa saunaõhtu jätkuks, vaid ka neil juhtudel, kui põhiroog on olnud selline, et tummisema magustoidu jaoks pole enam jaksu, aga samas kerge ja värskendav magusaamps kulub ära. Samuti sobib sellerisorbet suurepäraselt soolaste suupistete või eelroogade juurde – näiteks lusikas valitud sinihallitusjuustu ja sellerisorbetiga annab tipptasemel peakokatervituse mõõdu ilusti välja.
Koostisosad (6 inimest):
- 1 tass valget suhkrut
- 1 tass külma vett
- 450 g puhastatud sellerit
- ⅛ tl soola (või maitse järgi)
- 1 laimi mahl
Valmistamine:
Pane suhkur ja vesi väikesesse potti ja kuumuta keskmisel kuumusel kuni segu hakkab kergelt keema, seejärel eemalda pliidilt. Lase siirupil jahtuda toatemperatuurini.
Lõika seller väikesteks tükkideks ja pane blenderisse. Lisa sool, laimimahl ja jahutatud siirup. Blenderda, kuni segu on ühtlane. Kalla segu läbi suuremõõtmelise, aga tiheda sõela siirupi valmistamisel kasutatud potti, kasutades lusikat, et kogu mahl sõelale jäävatest kiududest välja pressida. Kata segu kaanega ja jahuta see külmikus vähemalt 1 tund.
Kalla segu jäätisemasinasse ja külmuta vastavalt masina juhistele umbes 20-30 minutit. Kata sorbett toidukilega ja pane sügavkülma ning lase umbes 4 tundi külmuda, kuni see on täielikult tahenenud
Kui sul pole jäätisemasinat, võid kasutada meetodit, mida kasutatakse maasika-granita valmistamisel. Tulemus on pisut teise tekstuuriga, kuid siiski imehea!
***
Seller on mitmekülgne ja maitsev köögivili. Seller on ka tervisele väga kasulik ning tema igapäevaseks kasutamiseks ei pea sugugi retseptidest abi otsima, vaid sellega saab igaüks omal käel hakkama. Loe lähemalt meie blogipostitust: "Seller: mõnusalt maitsev, tervislik ja lihtne kasutada".
Kui sa armastad värskeid salateid, siis põnevaid talviseid salatiretsepte leiad siit: "
Talvine salat: 5 kuldaväärt retsepti"