Talvine salat: 5 kuldaväärt retsepti
Biomarketi värske ökosalati kasutamisest ja kasulikkusest kirjutame blogipostituses “Värkse ökosalat: rukola, spinat, lambasalat ja segusalat”.
Siin postituses jagame viite põnevat salatiretsepti, mis sobivad hästi külma aastaaega. Alustame kahe külma ning jätkame kolme sooja salatiga, millest igaüks annab eriilmelise maitseelamuse ja on kindlasti väärt ise järele proovimist.
Salati valmistamisel ja komponentide doseerimisel ei ole ühte õiget viisi, vaid julgustame siin eksperimenteerima ning lähtuma oma maitseeelistustest ja kõhutundest. Seetõttu ei ole retseptide juurde toodud ka täpseid komponentide koguseid, kuid kuna koostisosade arv on iga salati puhul väike, siis saab sobivana tunduva vahekorra üsna hõlpsasti töö käigus kätte.
Särtsakas salat mandariinidega
See värviline ja tsitruse ning granaatõuna mõnusat särtsakust pakkuv salat sobib hästi tervisliku eelroana pidulauda kaunistama. Kui soovid puuviljasemat ja särtsakamat salatit, siis ole mandariinide ja granaatõunaseemnetega heldekäelisem ning kui soovid pigem klassikalisemat varianti, siis las salati põhimaht tuleb salatilehtedest ja kõrvitsaseemnetest. Sõltumata täpsest vahekorrast, saad tulemuseks maitsva ja pilkupüüdva salati.
Koostisosad:
- Värske segasalat mesclum või spinat. Võid kasutada ka lehtkapsasast.
- Mandariinid või klemetniinid
- Granaatõunaseemned
- Kõrvitsaseemned
- Oliiviõli
- Salatikaste: oliiviõli, õunaäädikas, dijoni sinep, vahtrasiirup või mesi
Valmistamine:
Pane salatilehed kaussi ja “masseeri” neid õrnal oliiviõliga, et salati kiud läheks pehmemaks. Lisa salatile mandariini või klementiini viilud, granaatõunaseemed ja kõrvitsaseemned. Kõrvitsaseemned võid eelnevalt ära röstida, et nende maitse mõnusamalt esile pääseks. See lisab salatile pähklist maitset, mis sobib hästi mandariini ja granaatõuna hapukat maitset tasakaalustama. Lisa salatikaste ning sega kergelt läbi.
Salatikastena sobib klassikaline oliiviõli ja õuna- või balsamiäädika põhine kaste.
Selle saad valmistada nii:
Võta kaanega klaaspurk ja pane sinna 2 spl õunasiidriäädikat, 1/4 tassitäit oliiviõli, 1 tl dijoni sinepit, 1-2 tl vahtrasiirupit või mett, soola ja musta pipart. Keera kaas purgile tihedalt peale ning raputa tugevasti läbi, et moodustuks ühtlane kreemjas kaste.
See salatikaste säilib külmkapis mitu nädalat. Nutikas on
salatikaste purgi sisse veidi suuremas koguses valmis teha ja külmkappi pista,
siis ei pea iga kord meisterdama ja külmkapist vastu vaatav purk omakorda
tuletab meelde, et võiks salatit teha.
Sametine rukola, pirni ja sinihallitusjuustu salat
See on lihtne valmistada, aga väga põnevat maitseelamust pakkuv salat, kus omavahel hästisobituvat pirni-sinihallitusjuustu magus-kreemjat maitset on täiendatud rukola-sarapuupähkli mõrkja-pähklise noodi ja granaatõuna särtsakusega.
Koostisosad:
- Värske rukola
- Pirn
- Sinihallitusjuust
- Sarapuupähklid
- Granaatõunaseemned
- Salatikaste: oliiviõli, õunaäädikas, dijoni sinep, vahtrasiirup või mesi
Valmistamine:
Kui valmistad salatit suuremas koguses, siis on nutikas panna koostisosad mitme kihina, et hilisem segamine oleks lihtsam ja koostis jääks ühtlane – kiht rukolat, sinihallitusjuustu tükid, pirni viilud, sarapuupähklid ja granaatõunaseemend ning siis otsast peale alustades taas rukolast. Rösti pähklid kindlasti eelnevalt 6-10 minuti jooksul kuumal pannil ära – see väike samm teeb pähklimaitsele salatis imet! Sinihallitusjuust võiks jääda mõnusateks tükkideks, et nad salati sees kreemjana ära ei lahustuks, vaid et selle struktuur ja maitse oleks suus selgelt tunda.
Lisa salatile salatikaste ja sega kergelt läbi. Salatikastmeks
võid kasutada sama kastet, mis on toodud eelmises retseptis.
Soe salat rukola, kikerherne ja fetajuustuga
See on soe, toitev ja väga tervislik salat, mis sobib nii
eelroana kui ka eraldiseisva söögikorrana.
Koostisosad:
- Värske rukola
- Kikerherned (kas eelnevalt keedetud või konrservina)
- Fetajuust
- Mandlid
- Kuivatatud aprikoosid (sobivad ka kuivatatud jõhvikad)
- Salatikaste: oliiviõli, õunaäädikas, dijoni sinep, vahtrasiirup või mesi
- Suitsuse paprika või vürtsika karri maitseaine (soovi korral).
Valmistamine:
Tee esmalt valmis salatikaste (vt. esimest retsepti) või kasuta juba varem valmistehtud salatikastet. Pane enda jaoks sobiv kogus keedetud kikerherneid väiksemasse potti või pannile ja lisa sellele salatikaste pisut suuremas koguses kui tavaliselt praadimisel õli kasutad. Kui soovid kikerhernetele veidi suitsust ja vürtsikat maitset, siis lisa kas suitsuse paprika või karri maitseainet. Pruunista kikerherned salatikastmes keskmisel tulle 8-12 minutit. Lisa poole peal oma maitse järgi mandleid, et ka need saaks kergelt röstitud ning soojaks.
Võta segu tulelt, vala salatikaussi. Lisa rukola, tükeldatud
kuivatatud aprikoosid, fetajuust ning veel salatikastet. Sega läbi ning lase
heamaitsta.
Soe spinatisalat seente, punase sibula ja röstitud seesamiseemnetega
Spinat on siin salatis kahel moel – koos seentega õlis
hautatult ning värskena. Valges balsamiäädikas kergelt marineeritud punane
sibul annab salatile värvi ja värskust ning röstitud seesamiseemned kingivad
salatile ootamatult mõnusa lõpunoodi.
Koostisosad:
- Värske spinat
- Värsked šampinionid või shiitake seened
- Valge balsamiäädikas
- Punane sibul
- Oliiviõli
- Seesamiseemned
- Sool, suhkur, pipar
Valmistamine:
Lõika sibulast õhukesed rõngakujulised viilud. Pane väikesesse potti valge balsamiäädikas, suhkur ja sool ning lase keema. Eemalda pott tulelt, lisa sibula viilud ja lase rahulikult jahtuda toatemperatuurini. Vedeliku kogus peaks olema selline, et see katab sibula täielikult. Ühe keskmise suurusega punase sibula kohta võiks segus olla orienteeruvalt 1 tl soola ja 2tl suhkrut.
Rösti pannil 8-10 minuti jooksul ca. 30-40g seesamiseemneid ühe punase sibula kohta. Jäta jahtuma.
Aseta salatis kasutatav spinati kogus salatikaussi.
Pane keskmise suurusega pott koos paraja kogusega oliiviõliga tulele ning kui õli on kuum, lisa sellele viilutatud seened, sool ja pipar. Aeg-ajalt segades pruunista umbes 15 minutit kuni seened hakkavad võtma kuldpruuni tooni. Võta salatikausist ja lisa segule umbes veerand kuni kolmandik salatisse planeeritud spinati kogusest ja hauta kuni spinati lehed oma struktuuri kaotavad ja pehmeks lähevad. Ole siin tähelepanelik - see võib võtta kõigest 1-2 minutit!
Tõsta segu tulelt ja lisa see lusikaga salatikausis olevale värskele spinatile. Seejärel lisa marineeritud sibul, salatikastmeks pisut sibula marineerimise vedelikku ja õliiviõli ning röstitud seesamiseemned. Sega kergelt läbi, et salat oleks ühtlane. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga.
Soe spinatisalat küüslaugukartulite ja munaga
See on maitsev ja toitev salat, mis võlub ka neid, kes muidu suured rohelise salati sõbrad ei ole. Küüslaugukartulite ahjus küpsemiseks arvesta 40-45 minutit.
Koostisosad:
- Värske spinat
- Kartulid
- Muna
- Oliiviõli
- Küüslauk
- Salatikaste: oliiviõli, õunaäädikas, dijoni sinep, vahtrasiirup või mesi
Valmistamine:
Lõika väiksemad kartulid pooleks või suuremad kartulid 4-8 sektoriks. Pane ahjuvormi, vala peale rohkelt oliiviõli ning pressi küüslauku. Lisa soola. Sega segu läbi, et kartulid oleks ühtlaselt õli, küüslaugu ja soola seguga kaetud. Lase ahjus olla 40-45 minutit kuni kartulid ja küüslauk on meeldivalt kuldpruunid ja pehmed.
Pane spinatilehed kaussi ja sega need salatikastmega (kastme valmistamiseks vt. esimest retsepti) läbi. Kui küüslaugukartulid on valmis, lisa need salatile ja sega mõned korrad kergelt, et kartulid oleks salati sees ühtlaselt. Lisa salatile kaunistuseks pooleks lõigatud soe poolkõva muna. Maitsesta soola ja pipraga.
Biomarketis on parim valik värskeid öko puu- ja köögivilju Eestis
Biomarket on suurim ökopoodide kett Eestis. Puhtalt kasvatatud värsked öko puu- ja köögiviljad on tervisliku toitumise alustala ning seetõttu on Biomarketi eesmärk pakkuda parimat valikut mahetunnustatud puu- ja köögivilju Eestis. Toome enamiku imporditud mahe puu- ja köögiviljad iganädalaste tarnetega ise maale ning kohaliku kraami saame otse taludest eesmärgiga hoida tarneahel võimalikult lühike ja hind soodne.
Lisaks Biomarketi poodidele, saad Biomarketi värskeid öko puu-
ja köögivilju kiiresti ja mugavamalt tellida Biomarketi Wolt ja Bolt Food
nutirakendustest või veebipoest ise järgi tulemisega Balti Jaama Turu
Biomarketi kauplusesse. Kuna värsked puu- ja köögiviljad on väga temperatuuri-
ja transporditundlikud, siis kvaliteedi tagamise huvides me neid pakiautomaati
ei tarni.
Turguta oma tervist värske ökosalatiga!
Metsikrukola, 100g | Beebispinat, 100g |
Lambasalat, 100g | Segusalat mesclum, 100g |
Biomarketi värske ökosalati kasutamisest ja kasulikkusest loe lisaks blogipostitusest “Värkse ökosalat: rukola, spinat, lambasalat ja segusalat”.