Toortatar maitseb hea nii pudrus kui smuutis
Tõrvaaugu talu kasutab tatraterade kestadest eemaldamiseks kuivkoorimist, tänu millele jääb tatratera heledaks. Kuumutamata tatras säilib ka rohkem toitaineid. Kuivkoorimiseks puhastatakse tatar esmalt prahist ehk kõrretükkidest ja muust taolisest, seejärel eraldatakse terad koorte küljest kiviveskis. Vesikist tulnud tatar suundub teraviljasorteeri või tuulutusaparaati, millega eemaldatakse tolm, kestad, koorimata ja katkised terad.
Tatar sisaldab rohkesti B-grupi vitamiine, asendamatuid aminohappeid ja mikroelemente. Kõige rohkem on tatras rauda, vaske, kaaliumi ja magneesiumi ning P-vitamiini ehk bioflavanoide, mille toime sarnaneb C-vitamiini omaga. Tatravalgud on hästi omastatavad ega tekita kõhus raskustunnet.
Biomarketi valikus on Tõrvaaugu talu tatrakruubid, -tang ja -jahu. Tatar sobib pudru ja salatite valmistamiseks, tatrajahust valmivad maitsvad pannkoogid ja küpsised. Toortatart sobib kasutada ka üleöö vees leotatuna koos erinevate puuviljade ja marjadega smuutis või toortrühvlite valmistamiseks, lisades tatrale näiteks datleid, kakaod ja kookoshelbeid.
Tatra pannkoogid
Koostis: 150 g tatrajahu, 3 muna, soola ja suhkrut. Valmistamine: sega kausis jahu, suhkur, sool ja munad. Kui aega on, siis lase tainal 30 minutit seista. Kuumuta pannil veidi võid, tõsta tainast pannile ning prae pannkoogid tasasel tulel mõlemalt poolt kuldseks.
Tatrasalat tuunikalaga
Koostis: 400 g tatart, 2 karpi purustatud tuunikala (õlis, vees või omas mahlas), 3 erivärvilist paprikat, 200 g oliive, kastmeks majoneesi, hapukoort, sojakastet, valget pipart ja maitserohelist. Valmistamine: keeda tatar soolaga maitsestatud vees ja jahuta. Tükelda paprika ja kurna oliivid. Sega koostisained (tuunikala koos vedelikuga). Valmista kaste. Serveeri salat kastmega segatuna või eraldi.
Sõmer tatrapuder
Koostis: 3 dl tatart, 25 g võid, 6 dl vett, maitse järgi soola. Valmistamine: sulata rasvaine poti põhjas, lisa kuivad pesemata tatrakruubid ja kuumuta kergelt läbi. Lisa vedelik ja sool, sega, keeda kaane all tasasel tulel või praeahjus pehmeks.
Retseptid ja fotod: Tõrvaaugu talu