Luubi all on gluteen
Kuigi gluteenitalumatus kõlab kui uus mood, on tegelikult selle taga mitu tõsist tervisehäda, mida leevendab vaid gluteeni täielik ja lõplik välistamine toiduvalikust. Päris gluteenitalumatuse all kannatajaid ei ole küll nii palju, kui esmapilgul arvata võiks, kuid gluteeni sisaldavate toitude vältimine on üha levinum. Kui Sind huvitab, mis on gluteen ja milliseid tervisehädasid see kaasa võib tuua, loe edasi ja tee tutvust ka meie maikuise pakkumisega gluteenivabadele toodetele.
Mis on gluteen?
Gluteen on
teraviljavalk, mida sisaldavad meie põhilised toiduteraviljad nisu, oder ja
rukis. Kuigi tehniliselt võttes peaks kaer, meie neljas teravili, olema
gluteenivaba, võivad kaeras sisalduvad valgud aveniinid põhjustada gluteeniga
sarnaseid talumatusnähte. Niisamuti võib kaer sisaldada nö. teisest gluteeni,
olles kasvanud gluteeni sisaldavate viljade lähedal või puutudes töötlemise
käigus kokku teistelt viljadelt pärit gluteenijääkidega. Seepärast tasuks
gluteeni vältivatel inimestel üldjuhul vältida ka kaera või kaera sobivust teadlikult testida.
Gluteenitalumatusest
tingitud tervisehädad on üha sagenev nähtus, isegi kui kõik, kes seda häda
endal ise innukalt diagnoosivad, siiski selle diagnoosi alla ei mahu. Üha enam rafineeritud
nisujahutoodest kreenis toidulaud ning viimase sajandi jooksul põhjaliku
sordiaretuse läbi teinud nisuvili on tegurid, millele võib omistada põhisüü
gluteenist tingitud vaevuste tekkel. Sordiaretuse käigus oluliselt muutunud
omadustega nisu ning tööstuslikult toodetud jahutoodetele kerkimise ning parema
töödeldavuse nimel täiendava gluteeni lisamine süvendavad probleemi seda enam,
mida suurema osakaalu moodustavad meie söögisedelis erinevad nisutooted nagu
saiakesed, koogid, pitsa ja pasta.
Kui tõsise
talumatuse korral tuleb gluteen toidulaualt täielikult välistada, siis kergema
tundlikkuse korral võib abi olla ka gluteeni sisaldavate toitude vähendamine
ning jahude puhul lisaainetest koormamata ning vähem töödeldud mahe- ning täisterajahude
eelistamisest.
Gluteenitalumatuse mitu palet
Kõige tõsiseim
gluteenitalumatusest tingitud haigus on tsöliaakia, mis ravi saamata võib
pöördumatult kahjustada peensoole limaskesta.
Kuigi Euroopas
üldiselt on tsöliaakia diagnoos juba 3-4% elanikkonnast, esineb näiteks Soomes tsöliaakiat
vähem – kuni 1% elanikkonnast, Eestis arvatakse olevat aga kuni 1000 selle diagnoosiga
inimest, mis on ligi 10% madalam näitaja võrreldes Euroopa keskmisega.
Olles Euroopas
üks sagedamini esinevaid kroonilisi haigusi, ongi tsöliaakia kõige enam levinud
just parasvöötme maades, kus juba kultuuriliselt ja ajalooliselt on gluteeni sisaldavate teraviljade tarbimine
olnud kordades suurem kui näiteks toiduks gluteenist priid riisi, hirssi ja maisi
eelistavate negriidse ja mongoloidse rassi esindjail tavaks.
Kuigi tsöliaakia sümptomid nagu kõhupuhitus, kõhulahtisus,
üldine nõrkustunne ning peavalud kuni peensoole limaskesta kahjustumiseni on
organismile äärmiselt kurnavad taluda, on tsöliaakia ravi ise üsnagi lihtne –
piisab vaid teadlikest elustiilimuudatustest, et välistada toidulaualt
täielikult kõik gluteeni sisaldavad toiduained. Nii saab vabaneda tsöliaakiast
tingitud vaevustest, kuid seda ainult range ja eluaegse gluteenivaba toitumise
toel.
Muude toiduallergiate hulgas esineb üha enam ka nisust ning teistest teraviljadest tingitud allergiat. Nisuvalguallergia võib olla põhjustatud erinevatest teraviljaproteiinidest nagu albumiinid, globuliinid ning gluteen. Näiteks esineb nisuallergiaga haigetel sageli suurenenud tundlikkus ka teiste teraviljade (rukis, riis, mais, oder, kaer) suhtes. Kui Eestis esineb kõige sagedamini nisu, kaera- ja odraallergiat, siis Põhjamaades ja Saksamaal tuleb kõige enam ette rukki- ja nisuallergiat. Nisuvalguallergia nähud erinevad oluliselt tsöliaakiast põhjustatud kõhuvaevustest: nii võivad esineda nisuvalguallergia alla kannatajal hingamisraskused, kõriturse, nina limaskestade turse, nahalööbed, sügelevad ning vesised silmad, peensoole limaskesta allergia ei mõjuta. Nii nagu muid allergiaid, saab ka nisuallergiat määrata allergiatestidega, raviks on aga analoogselt tsöliaakiaga allergeeniks osutunud teravilja täielik vältimine. Ühte patta neid haigusi aga panna ei saa, sest tsöliaakia ning teraviljaallergia on kaks täiesti erinevate tekkemehhanismide, sümptomite ning diagnoosimeetoditega haigust.
Eelpool
kirjeldatud tõsiste tervisehädade kõrval võib aga piisavalt ebameeldivust
tekitada ka gluteenitundlikkus, mis ei ole põhjustatud tsöliaakiast. Kuigi mitte-tsöliaakia
gluteenitundlikkus jätab puutumata peensoole limaskesta, on sellest probleemist
põhjustatud vaevused tsöliaakiaga sarnaselt ebameeldivad taluda. Alakõhuvalud,
seedimishäired, kõhupuhitus, toitainete omastamise häired on peamised
sümptomid, mis võivad aga kiiret leevendust saada, kui gluteen toidusedelist
kõrvaldada.
Kuna mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkuse diagnoosimiseks ei ole tänapäeval
veel vajalikke kliinilisi veremarkereid leitud, toimub selle tervisemure
diagnoosimine põhiliselt välistusmeetodil, kus peale tsöliaakia ning
nisuallergia välistamist pannakse uuritav mõneajalisele gluteenivabale dieedile
ning tuuakse siis gluteen väikeses koguses menüüsse tagasi. Kui vahepeal
taandunud sümptomid seepeale tagasi ilmuvad, on alust kahjustada
mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkust.
Mis on peidetud gluteen?
Gluteenivabale
elule üleminek ei pruugi olla nii lihtne kui esmapilgul arvata võib.
Pagaritooted, pitsad ja pastad jäävad toidulaualt välja, see on selge. Kuidas
on aga toodetega, kuhu gluteen nii peitu pugenud, et aja teist või luubiga
taga?
Kui ise süüa tehes on täpselt teada, mis roa sisse pandud sai, siis poest ostes
tuleb oluliselt tähelepanelikum olla. Nii võib gluteeni leida ka näiteks
majoneesist, ketšupist ja sinepist, maitsekohvidest, näksidest ja
valmistoitudest, aga ka lihatoodetest nagu vosrt, viinerid ja isegi sink. Sel
puhul aitab ainult hea silmanägemine ja nõudlik pakendi uurimine.
Pane tähele, et
gluteenitalumatusest ärritunud peensoole limaskesta taastumise toeks on tark
tavaline toidukaup maheda tooraine vastu vahetada, sest tavapõllumajandusest
pärit toiduainetes leiduvad taimekaitsevahendite jäägid võivad niigi
kahjustunud limaskesta veelgi enam ärritada.
Gluteenivaba dieedi pahupool
Gluteenivabale dieedile asudes võib kergendus esiotsa suur olla – saab ju seni erinevate vaevustega kimpus olnu neist nüüd vabaks. Siiski tuleb aga silmas pidada, et teraviljatoodetest loobumisel on ka teine pool. Saiadest-pirukatest-koogikestest loobumine ei tee muidugi kellelegi kahju, aga kui toidulaualt peavad kaduma ka erinevatest teraviljadest täisteratooted, võib uuele toidusedelile asujal pika peale puudu jääda ennekõike B-grupi vitamiinidest. Seda puudujääki ei pruugi korvata ka gluteenivabaks töödeldud jahude tarvitamine, sest töötluse käigus on koos gluteeniga teraviljatootest kaotsi läinud mitmed kasulikud toitained. Tervisliku toitumise tarvis on tark võtta ühendust toitumisnõustaja või pereõega, kes siis igapäevasesse menüüsse tervislikke alternatiive leida aitavad.
Gluteenivabad tooted Biomarketis
Biomarketis pakutavad gluteenivabad tooted tunned ära tänu spetsiaalsele märgistusele toodete hinnasildil. Märgistatud gluteenivabade toodete puhul võid olla täiesti kindel, et need ei sisalda isegi gluteeni jääke. Peale märgistatud toodete on meie valikus veel mitmeid, mille puhul ei ole gluteeni sisaldavaid koostisaineid kasutatud, kuid tootmisprotsessi tõttu võib toode sisaldada gluteeni jääke. Kui need kõhule probleeme ei tekita, siis sellised tooted aitavad üles leida meie teenindajad.
Maikuus pakume Sulle kena valikut
gluteenivabasid tooteid tavapärasest 20% soodsama hinnaga. Vaata meie pakkumist siit.