Juustuspikker
Allgäuer Bergkäse
pärineb Baieri mägisest piirkonnast Saksamaal. Kaitstud päritolunimetusega
lehmapiimajuust sobib tänu oma aromaatsele, täidlasele ja pähklisele olemusele
hästi salatitesse, pajaroogadesse ja miks mitte, ka võileviakatteks.
Bartholomäus
Gewürzblüte sünnikodu on samuti Saksamaa lõunaosas Baieri mägises piirkonnas. Poolkõva lehmapiimajuust on rikkalik ja vürtsikas ning tulvil
ürtidest (küüslauk, pune, basiilik, rosmariin, tüümian, saialill). Soovitame
juustuvaagnale veinikõrvaseks nautimiseks, samuti võilevakatteks.
Pecorino Sardo on
kaitstud päritolunimega juust Itaaliast, täpsemalt Sardiiniast. Lambabiimajuust
on laagerdunud vähemalt 6 kuud ja meenutab maitselt parmesani. Aromaatne,
karamelline ja soolane juust sobib pastadesse, risotodesse,
köögiviljaroogadesse.
Pecorino Nero kaitstud päritolunimega lambapiimajuustu kodu on Toskaanas ehk Itaalias. Kerge tekstuuri ja maitseprofiiliga juust sobib külmade lihalõikude ja värskete köögiviljade juurde.
Appenzeller on tuntud Šveitsi juustusort lehmapiimast. Tihe, väikeste aukudega juust on aromaatne, pähkline ja puuviljane. Soovitame seda juustuvaagnale ja Gewürtztraminer viinamarjast valmistatud veini kõrvale, aga proovida võib ka kergema punase veiniga.
Le Gruyere kaitstud päritolunimetusega Prantsuse lehmapiimajuust on laagerdunud vähemalt 5 kuud. Maitserikas puuviljane ja järelmaitses pähkline aromaatne juust on parim küpsetamiseks – proovi seda quiche ja fondüüde valmistamisel, samuti pastaroogades. See juust sobib ka juustuvaagnale näiteks viinamarjast Riesling valmistatud valge veiniga või ka salatitesse.
Morbier on
kaitstud päritolunimetusega Prantsuse lehmapiimajuust, mille valmistamisel
lisatakse juustu kihtide vahele tuhka. Iseloomuliku välimusega juust on
väikeste aukudega ja oi, kui täidlane ja puuviljane, kergelt mõrkjaski. Proovi
teda juustuvaagnal koos Gewürtztraminer või Pinot Noir viinamarjadest
valmistatud veinide kõrvale.
Alpenfürst nimi
tähendab „Alpide prints“ ja tema kuningriik on Saksamaal Alpide jalamil. Õrnalt
vürtsikas ja piimjas juust on heade sulamisomadustega ja sobib seepärast hästi
fondüü valmistamiseks. Veinisoovitus Alpenfürsti juurde on Pinot Noir.