/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
23 aprill
2025

Salatikaste: neid 5 retsepti tasub osata

Hea salatikaste annab salatile elu ning muudab lihtsad köögiviljad isuäratavaks. 

Õppides selgeks mõned salatikastmete põhiretseptid, muutub tervislik toitumine sinu jaoks veelgi nauditavamaks ning meeldivate maitseelamuste abil saad sellele teele innustada ka oma lähedasi ja sõpru.

Selles blogipostitusest selgitame, miks tasub õppida erinevaid salatikastmeid ise tegema, tutvustame 5 lihtsat ja maitsvat salatikastme põhiretsepti ning jagame häid nippe, kuidas oma salatikastmeid edasi arendada ja oskuslikult kasutada.

Miks tasub õppida salatikastmeid ise tegema?

Salat on üks lihtsamaid viise, kuidas oma igapäevast toidulauda värskuse ja vitamiinidega rikastada. Ometi võib salat jääda tihti tegemata või söömata, sest see ei tundu piisavalt isuäratav. Just siin tuleb appi hea salatikaste – see äratab salati ellu ja muudab iga ampsu nauditavaks elamuseks.

Oskus salatikastmeid ise valmistada annab vabaduse luua puhta koostisega, tõeliselt maitsvaid ja tervislikke kastmeid, mis sobivad mitte ainult salatitele, vaid ka aurutatud köögiviljadele, grillroogadele ja paljudele teistele toitudele. Lisaks on oma valmistatud salatikaste hea viis, kuidas jagada häid ja tevislikke maitseid ka pere ja sõpradega.

Salatikastmete tegemist on lihtne õppida ja see oskus tasub end kuhjaga ära

Kui oled omandanud oskuse ja harjumuse teha ise salatikastmeid, saad:

  • Arendada oma maitsetunnetust ja loomingulisust, luues uusi ja põnevaid maitsekooslusi.
  • Valmistada tervislikke ja maitsvaid eineid oma perele ja sõpradele, toetades ka nende head enesetunnet ja toitumisharjumusi.
  • Muuta maitserikkamaks ka paljud teised road kasutadades samu kastmeid mitmel erineval viisil – salatikastmed sobivad suurepäraselt ka ahjuköögiviljade, grillroogade, võileibade ja hautiste maitsestamiseks.
  • Tagada kastmete puhtuse ja kvaliteedi, vältides ühelt poolt varjatud suhkruid, kunstlikke säilitusaineid ja liigset soola ning teisalt kasutades tervislikke õlisid, ürte ja muid puhtaid koostisaineid.
  • Säästa raha, sest kodus valmistatud salatikastmed on soodsamad, keskkonnasõbralikumad ja maitsvamad kui poekastmed. Tänu maitsvatele kastmetele saad suurendada ka muude isetehtud roogade osakaalu oma söögilaual.

Järgnevalt jagame sinuga viit lihtsat ja maitsvat salatikastme retsepti, millega saad kohe oma toidulauda rikastama hakata!

5 retsepti, millest alustada

Salatikastmete retsepte on palju, aga kui omandad need 5 lihtsat ja samas eriilmelist baasretsepti, siis avardub sinu mängumaa salatite tegemisel oluliselt ning suudad iga salati muuta maitserikkaks ning põnevaks toiduelamuseks. 

Kui baasretseptid on omandatud, saad neid erinevate lisandite ning variatsioonide katsetamise abil enda maitse järgi edasi arendada ning oma isiklikud lemmikretseptid välja töötada.

Alustame klassikalisest Prantsuse stiilis salatikastmest, jätkame lihtsa jogurtikastme ja ceasari kastmega ning lõpetame kreemja tahinikastme ja aasiapärase seesamikastmega. 

Klassikaline Prantsuse salatikaste

See on tõenäoliselt üks kõige klassikalisemaid ja levinuimaid salatikastmeid ja seda põhjusega! See lihtne, aga väga maitseküllane salatikaste sobib suurepäraselt erinevate roheliste salatite (sh. tomati-kurgisalat) ja ka aurutatud või ahjuköögiviljade maitsestamiseks.

Tõeline klassika! Lihtne, maitsev ja sobib väga paljudele salatitele

Koostisosad:

  • ¼ küüslauguküünt
  • 1 tl Dijon sinepit
  • 30 ml valget või punast veiniäädikat (või sidrunimahla).
  • 90 ml külmpressitud oliiviõli
  • Näpuotsaga meresoola ja musta pipart

Valmistamine:
Koori ja haki peeneks ¼ küüslauguküünt. Pane küüslauk koos Dijon sinepi, veiniäädika ja oliiviõliga purki. Lisa näpuotsaga meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart. Keera purgile kaas peale ja raputa korralikult läbi, kuni kaste on ühtlane.

 

Lihtne jogurtikaste

See on kerge ja värske maitsega kaste, mis toob hästi esile köögiviljade maitse ja annab salatile kreemja tekstuuri. Sobib hästi krõmpsuvate köögiviljadega salatitele, aga ka näiteks kartulisalatitele, soojade või külmade ahjuköögiviljade peale niristamiseks või ka grillroogade maitsestamiseks.

Kreemjas, aga üsna kerge. Soovi korral lisa värskeid ürte.

Koostisosad:

  • 240 ml maitsestamata jogurtit
  • 30 ml valget või punast veiniäädikat (või sidrunimahla)
  • 15 ml külmpressitud oliiviõli
  • Näpuotsaga meresoola ja musta pipart

Valmistamine:
Pane jogurt, veiniäädikas ja oliiviõli purki. Lisa näpuotsaga meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart. Keera purgile kaas peale ja raputa korralikult, kuni kaste on kreemjas ja ühtlane.

 

Caesari kaste

See on rikkalik ja sametine kaste, mille soolakas ja kreemjas maitse on teinud caesari salatist tõelise rahvusvahelise staari. Kuna see kaste on niivõrd hea, siis ei tasu selle kasutamist piirata ainult ceasari salatiga, vaid võta see julgelt oma salatikastmete põhiviisikusse. See sobib ideaalselt erinevatele värsketele salatitele, aga ka aurutatud, ahju- või grillitud köögiviljade juurde ning seda kasutatakse ka grillitud kana, liha ja isegi kala maitsestamiseks.

Eriliselt mõnus tekstuur ja maitse, mille kasutusel oleks patt piirduda ainult ceasari salatiga

Koostisosad:

  • 2 keskmist küüslauguküünt
  • 3–5 õlis säilitatud anšoovist (varieeri kogust maitseeelistuse järgi). Biomarketist leiad Biskaia lahe kontrollitud kalavarudest pärit anšoovisefilee mahepõllunduslikus oliiviõlis: Anšoovisefilee oliiviõlis
  • 1 suur munakollane
  • 30 ml värsket sidrunimahla
  • 1 tl Dijon sinepit
  • 80 ml neutraalse maitsega õli (nt oliiviõli, avokaadoõli või rapsiõli)
  • 15 g riivitud parmesani
  • Soola ja värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistamine käsitsi:
Haki küüslauk ja anšoovised väga peeneks ning hõõru need noa küljega lõikelaual pastaks.
Vahusta munakollane, sidrunimahl ja sinep keskmises kausis, kuni segu muutub kergelt vahuseks. Nirista õli tilkhaaval sisse, samal ajal pidevalt vispeldades, kuni kaste muutub paksuks ja heledaks.
Lisa küüslaugu-anšoovispasta ja riivitud parmesan. Maitsesta soola ja pipraga. Vajadusel reguleeri paksust, lisades veidi vett.

Valmistamine blenderis või köögikombainis:
Pane anšoovised, küüslauk, munakollane, sidrunimahl, sinep ja parmesan blenderisse või köögikombaini. Töötle ühtlaseks ja lisa aeglaselt õli, kuni kaste muutub kreemjaks. Maitsesta vajadusel.

 

Kreemjas tahinikaste

See on toitev ja maitseküllane kaste, millesse armud juba esimesest ampsust! Sobib suurepäraselt nii roheliste salatite, kikerherne- või kinoasalatite, grillitud köögiviljade kui ka falafelite juurde.

Lähis-Ida köögikunsti kullafondi kuuluv kaste, mis võlub oma sooja ja tasakaalus maitsega

Koostisosad (umbes 180 ml kastet):

  • 60 ml külmpressitud oliiviõli
  • 60 ml tahinit
  • 30–45 ml sidrunimahla (maitse järgi)
  • 2 tl Dijon sinepit
  • 2 tl vahtrasiirupit või mett
  • ½ tl peenikest meresoola
  • Värskelt jahvatatud musta pipart (maitse järgi)
  • 30 ml jääkülma vett (vajadusel lisa rohkem)

Valmistamine:
Sega mõõdutopsis või purgis kokku oliiviõli, tahini, sidrunimahl, sinep, vahtrasiirup, sool ja pipar. Vispelda, kuni segu on ühtlane ja kreemjas. Lisa külm vesi ja vispelda uuesti. Kui kaste tundub liiga paks, sega juurde veel veidi vett.
Kaste säilib suletud purgis külmkapis kuni nädala, aga võib seistes pisut pakseneda. Vajadusel sega enne kasutamist veidi külma vett, et taastada soovitud konsistents.

 

Aasiapärane seesamikaste

See vürtsikas, aromaatne ja kergelt magusa alatooniga kaste on väga mõnusaks vahelduseks tavapärasematele salatikastmetele ning aitab tuua kodusele söögilauale põnevamaid maitsenoote. Sobib eriti hästi kapsasalatitele, nuudlisalatitele, aurutatud köögiviljadele ja isegi grillitud lihale.

Aasiapärased maitsenoodid pakuvad mõnusat vaheldust tavapärasematele salatikastmetele

Koostisosad (u 240 ml):

  • 60 ml sojakastet
  • 30 ml seesamiõli
  • 60 ml valget veini- või riisiäädikat
  • 60 ml külmpressitud oliiviõli
  • 15 ml suhkrut või 20 ml mett
  • Soovi korral võid lisada ka hakitud tšillipipart

Valmistamine:
Pane kõik koostisosad purki ja raputa korralikult, kuni suhkur või mesi on lahustunud. Maitsesta soovi korral lisasoola või suhkruga. Kaste säilib külmkapis kuni 3 nädalat. Enne kasutamist lase toatemperatuurile soojeneda ja raputa uuesti läbi.

5 väärt nippi kastmete edasiarendamiseks ja kasutamiseks

  1. Kasuta erinevaid õlisid ja avasta uusi maitseid.  Ära jää ainult oliiviõli juurde! Proovi julgelt ka näiteks linaseemne-, kanepi-, avokaado-, seesami- või kõrvitsaseemneõli. Iga õli lisab kastmele oma maitsenüansi ja täiendab salatit erinevate tervislike rasvhapetega.
  2. Täienda baasretsepte värskete ürtide ja muude lisanditega. Ole mänguline ja muuda oma salatikastmeid põnevamaks, lisades baasretseptile värskeid ürte, pestot, parmesani või muid oma lemmikmaitseaineid ja - lisandeid.
    Hakitud värskete ürtide abil saad lisada salatikasmetele uusi maitsenüansse
  3. Panusta kvaliteetsesse toorainesse. Olles omandanud salatikastmete valmistamise esmase kogemuse, on hea panna tähele, kui suurel määral komponentide puhtus ja kvaliteet salatikastme maitset ja konsistentsi mõjutab. Kvaliteetsed õlid ja palsamiäädikad maksavad küll rohkem, aga kui oled neid korra proovinud, siis märkad erinevust.
  4. Tee endale valmis 2-3 salatikastet korraga. Kui valmistad korraga kaks-kolm erinevat kastet ja hoiad need külmkapis, saad kiiresti ja mugavalt oma salateid ja toite varieerida. Käepärane võimalus valida erinevate salatikastmete vahel muudab isetehtud tervisliku toidu valmistamise ja söömise sinu ja su pere jaoks lihtsaks ja loomulikuks.
  5. Valmistehtud salatikastmed soodustavad kogu perel tervislikke toiduvalikuid
    Säilita kastmeid õigesti. Hoia kastmeid külmkapis puhtas, õhukindlalt suletud purgis või pudelis. Enne kasutamist lase kaste soojeneda toatemperatuurile ja sega või loksuta korralikult läbi, et taastada parim tekstuur ja maitse.

***


Hea salatikaste muudab tervisliku toitumise ligitõmbavaks! Salatikastmete abil saad muuta igapäevase toidu mitmekesisemaks, maitsvamaks ja suurendada tervislike salatite ja köögiviljade osakaalu oma menüüs. 

Piisab, kui õpid selgeks mõned põhiretseptid ja nipid ning saad nende põhjal tuletada lõputult variatsioone, mille abil värsked salatid, võileivad, erinevad köögivilja- või grilliroad lihtsa vaevaga maitseküllasemaks muuta. Katseta ja leia oma lemmikud!


Biomarketist leiad Eesti parima valiku värskeid mahepõllunduslikke köögivilju ja salateid. 

Salatite ja köögiviljade kasulikkuse ja kasutamise kohta saad lugeda meie blogipostitustest: Värske ökosalat: rukola, spinat, lambasalat ja segusalatSeller: mõnusalt maitsev, tervislik ja lihtne kasutada ning Fenkol ja porrulauk: avastamata pärlid

Salatid ja köögiviljad mängivad olulist rolli ka organismi puhastuskuuri läbiviimisel ning kui oled omandanud oskuse teha häid salatikastmeid, siis võid muuta puhastuskuuri enda jaoks tõeliseks maitsenaudinguks. Organismi puhastamise kohta saad lähemalt lugeda Biomarketi blogist: Organismi kevadpuhastus: 7 sammu värske enesetundeni

Kui see blogipostitus sulle meeldis ja sinuni ei jõua veel Biomarketi uudiskirjad, siis liitu siin Biomarketi uudiskirjaga ning aitame sul püsida terve, rõõmsa ja loodussõbraliku eluviisi lainel.  


LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised