Fenkol ja porrulauk: avastamata pärlid
Fenkol ja porrulauk ei ole taimedena küll sugulased, aga neis on palju sarnast – mõlemad on hinnatud omanäolise maitse ja mõnusa struktuuri poolest, neid kasutatakse paljudes eri roogades, süüakse nii toorelt kui kuumutatult, nad on tervislikud ja seda üsna sarnasel moel ning …. mõlemad on pisut kui avastamata pärlid, mille mitmekesiseid kasutusvõimalusi ja kõrget kulinaarset väärtust teame veel üsna vähe.
Fenkol
Fenkol (Foeniculum vulgare) kuulub sellerite sugukonda. Selle magus ja kergelt aniisilaadne maitse ning mõnusalt krõpsuv tekstuur sobib väga erinevatesse roogadesse. Lisaks on fenkol tuntud oma seedimist soodustavate ja põletikuvastaste omaduste poolest.
Itaalias räägitakse, et fenkolil on kolm elu. Esimene elu on selle kaunid, erkrohelised sulgjad lehed, millel on tillilaadne maitse ning mis sobivad suurepäraselt maitseaineks, eriti pastaroogadesse. Teine elu kuulub fenkolimugula esimesele kihile, mis on tihti paksem ja mitte nii õrn kui sisemised kihid, kuid väga maitserikas, mistõttu see sobib suurepäraselt supiks või hautustesse. Kolmas elu on fenkolimugula südamik, lumivalge ja magusalt krõmpsuv, mis teeb sellest suurepärase salatikoostisosa.Kuidas fenkolit köögis kasutada?
Fenkol sobib oma erilise maitse ning krõpsu struktuuri tõttu paljudesse roogadesse ning seda süüakse nii toorelt kui ka küpsetatult.
Fenkolit saad kasutada näiteks:
Salatites: õhukeselt viilutatud fenkolisibul lisab salatitele tekstuuri ja värsket aniisilaadset maitset. Fenkolit kasutatakse salatites sageli koos punase sibula, porrulagu ning ka apelsiniga.
Hautistes ja suppides: fenkol muutub küpsetamisel magusamaks ja pehmemaks, sobides hästi hautistesse, suppidesse ja pajaroogadesse. Küpsetatud fenkol sobib hästi liha kõrvale või ka toekamatesse salatitesse.
Praetud või röstitud kujul: ahjus röstitud fenkol karamellistub ja omandab sügavama, pähklise maitse.
Mereandide ja kala kõrvale: fenkol on ideaalne lisand kalaroogadele. Seda saab kasutada kastme koostisosana, hakituna kalasupi sisse või kalaga koos praadides või küpsetades.
Värske mahla või smuuti koostises: fenkoli võib näiteks koos selleriga läbi mahlapressi lasta või koos teiste köögiviljadega smuuti sees kasutada.
Tee ja maitseainena: fenkoliseemneid võib kasutada maitsestamiseks või neist valmistada rahustavat teed, mis toetab seedimist.
Fenkoli talendi edasiseks avastamiseks tutvu meie viie lemmikretseptiga : Fenkol: TOP5 retsepti.
Fenkoli tervislikud omadused
Fenkol sisaldab rohkelt vitamiine, mineraale ja antioksüdante, sealhulgas:
C-vitamiin: tugevdab immuunsüsteemi ja üldist tervist.
K-vitamiin: oluline luude tervise ja vere hüübimise jaoks.
Kaalium: aitab reguleerida vererõhku ja toetab südame tervist.
Kiudained: soodustavad seedimist ja toetavad soolestiku tervist.
Antioksüdandid: fenkol sisaldab flavonoide, mis aitavad vähendada põletikku ja toetavad keha kaitsemehhanisme.
Fütotoitained: fenkol sisaldab anetooli, mis võib aidata vähendada spasme ja soodustada seedimist.
Foolhape: toetab rakkude jagunemist ja on oluline rasedatele.
Porrulauk
Porrulauk (Allium ampeloprasum) kuulub samasse sugukonda sibula ja küüslauguga, kuid erineb neist oma pehmema ja õrnalt magusa maitse poolest. Porrulaugu pikk ja paksemapoolne ümargune valge vars koos roheliste lehtedega muudab ta kergesti äratuntavaks ning tõeliseks köögisõbraks nii toorelt kui ka küpsetatult.
Kuidas porrulauku köögis kasutada?
Porrulauk on oma mahda ja kergelt magusa maitse tõttu köögis väga mitmel moel kasutatav. Siin on mõned enimlevinud road, kuhu porrulauk hästi passib:
Supid ja puljongid: porrulauk annab supile sügava ja aromaatse maitse. Seda saab kasutada nii puljongite maitsestamiseks kui ka supi peamise koostisosana, näiteks Prantsusmaal väga armastatud kartuli- ja porrulaugu supis, mille retsepti leiad meie TOP5 porrulagu retsepti seast.
Hautised ja vormiroad: porrulauk sobib hästi köögiviljahautistesse, pajaroogadesse ja pastakastmetesse andes neile rikkalikuma ja täidlasema maitse ning mõnusa tekstuuri.
Porrulauk praetud või küpsetatud kujul: viilutatud porrulauku võib pannil võis või õlis praadida, kuni see muutub pehmeks ja magusaks. Seda võib kasutada lisandina kala- ja liharoogadele.
Salatid: õhukeselt viilutatud porrulauk sobib värskesse salatisse lisades sellele värskust ja mõnusat krõmpsu. Äädikaga tehtud salatikaste pehmendab porrulagu maitset ja muudab selle eriti nauditavaks. Salatites võib porrut kasutada koos meie teise päevakangelase fenkoliga, kuna nende maitsed sobivad hästi kokku.
Pirukad, quiche ja munaroad: porrulauk annab soolastele pirukatele, quichele ja munaroogadele nii maitset, struktuuri kui ka mahlakust. Porrulaugu maitse sobib hästi ka juustuga, mistõttu neid kasutatakse küpsetistes sageli koos.
Liha- ja kalatoitudud: porrulauk sobib hästi maitsestama erinevaid liha- ja kalaroogasid, olgu need tehtud kas praetud või hautatud kujul.
Kastmed: porrulauk annab kastmetele erilise maitse. Pruunista porrulauk koos teiste koostisosadega pannil ning lisa seejärel puljongit või koort, et valmistada maitsev kaste.
Põnevaid retseptide porrulaugu kasutamiseks leiad siit: Porrulauk: TOP5 retsepti.
Porrulaugu tervislikud omadused
Porrulauk sisaldab sarnaselt fenkoliga rohkelt vitamiine ja mineraalaineid, mis toetavad meie üldist heaolu ja tervist, sealhulgas:
C-vitamiin: aitab tugevdada immuunsüsteemi.
K-vitamiin: mängib olulist rolli vere hüübimisel ja luude tugevdamisel.
B6-vitamiin: toetab närvisüsteemi tööd ja aitab kaasa energiavarustusele.
Foolhape: eriti oluline raseduse ajal loote arenguks ja südame-veresoonkonna tervise toetamiseks.
Kiudained: parandavad seedimist ja soodustavad soolestiku tervist.
Antioksüdandid: porrulauk sisaldab flavonoide, eriti kvertsetiini, mis aitab vähendada põletikku ja toetab südame tervist.
***
Fenkol ja porrulauk väärivad oma põneva maitse, terviseomaduste ja kasutusmugavuse tõttu tundmaõppimist ja sagedasemat kasutamist ka meie igapäevaköögis. Ja nagu ikka – kui teed endale väärt köögiviljadest ise süüa, siis eelista puhast ja väekat mahekraami!
Fenkoli ja porrulaugu saadavust ja hinda saad vaadata meie e-poest: fenkol Biomarketis ja porrulauk BiomarketisAmmuta inspiratsiooni fenkoli ja porrulaugu retseptidest:
Kui sa juba köögiviljalainel oled, siis loe kindlasti ka meie blogipostitust sellerist ja selleri lemmikretsepte: Seller: mõnusalt maitsev tervislik ja lihtne kasutada
Kui see blogipostitus sulle meeldis ja sinuni ei jõua veel Biomarketi uudiskirjad, siis liitu siin Biomarketi uudiskirjaga ning aitame sul püsida terve, rõõmsa ja loodussõbraliku eluviisi lainel.