/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
12 veebruar
2025

Porrulauk: TOP5 retsepti

Porrulaugus on peidus palju enamat, kui me  ehk seni oleme osanud märgata. 

Alustame geniaalse salatiga, jätkame kreemja porrulaugusupi ning tüümiani ja vermutiga röstitud porrulauguga ja lõpetame porrulaugu-seene-tüümiani pasta ja rumeeniapärase porrulauguhautisega.
 

Geniaalne porrulaugusalat võiubade ja lillkapsaga

Olemuselt väga lihtne salat, mille geniaalsus peitub kahes detailis – võioad ja lillkapsas jäetakse salatikastmega külmikusse üleöö maitsestuma ning porrulauk lisatakse salatile vahetult enne serveerimist kuumana blanšeerituna keevas vees.

Lihtne, aga geniaalne!


Koostisosad (4-6 inimest):

  • 600-800g keedetud võiube (võid kasutada võiubade konservi)
  • 1 ilus ja elujõuline lillkapsas, tükeldatud parajateks suutäiteks
  • 4 porrulauku, viilutatud u 5 mm paksusteks ratasteks ja korralikult loputatud
  • Punt käharpeterselli, peeneks hakitud
  • 2-3 spl kappareid

Kaste:

  • 300 ml külmpressitud oliiviõli
  • 1 mahlaka või 2 vähem mahlaka sidruni mahl
  • 6 küüslauguküünt, kooritud ja korralikult purustatud
  • Sool ja must pipar

Valmistamine:

  1. Vispelda kõik kastme koostisosad kokku ja maitsesta soola ning pipraga.
  2. Sega suutäie suuruseks tükeldatud lillkapsaõisikud ja keedetud võioad kastmega ning pane need suletud kausis külmikusse üleöö maitsestuma.
  3. Järgmisel päeval: viiluta prorrulauk ning pane need enne salatile lisamist ja serveerimist 1-2 minutiks keevasse soolaga maitsestatud vette. Võiubade ja lillkapsa segule lisatud soe porrulauk äratab salati uuele elule.
  4. Lisa hakitud petersell ja kapparid. Kui tundub vajalik, lisa veel veidi salatikastet. Sega hoolikalt läbi ning püüa võiube mitte purustada. Serveeri.

Kreemjas porrulaugu-kartulisupp

Porrulaugu-kartulisupp on Prantsusmaal pea sama tuntud ja austatud kui boržisupp Ukrainas. Mõnusalt kreemjas ja kergelt magusapoolne supp, milles tuleb hästi esile ka porrulaugu õrnalt pikantsem maitsenoot.

Mõnusalt kreemjas, mahe ja värske

Koostisosad (4-6 inimest):

Supp:

  • 50 g võid
  • 450 g kartuleid, kooritud ja lõigatud 1 cm tükkideks
  • 1 väike sibul, tükeldatud samas suuruses kui kartulid
  • 450 g porrulaugu valget osa, viilutatud (roheline osa jäta mõneks teiseks supiks)
  • 0,85-1,2 l kana- või köögiviljapuljongit
  • 150 ml vahukoort
  • 125 ml täispiima

Serveerimiseks:

  • 1 porrulaugu valge osa
  • Väike tükk võid
  • Peeneks hakitud murulauk
  • Must pipar

Valmistamine:

  1. Sulata 50 g võid paksupõhjalises potis keskmisel tulel. Kui see hakkab vahutama, lisa kartulid, sibul ja porrulauk. Sega, kuni köögiviljad on ühtlaselt võiga kaetud.
  2. Maitsesta soola ja värskelt jahvatatud pipraga ning sega uuesti. Aseta potikaas peale ning lase madalal kuumusel haududa umbes 10 minutit, kuni köögiviljad on pehmed, kuid mitte pruunistunud.
  3. Lisa potti puljong. Kuumuta keemiseni, seejärel alanda kuumust ja hauta 5 minutit, kuni köögiviljad on täiesti pehmed. Ära üle keeda, muidu kaob supist värske maitse.
  4. Püreesta supp blenderis, kuni see muutub siidiselt kreemjaks (vajadusel tee seda osade kaupa). Maitse ja vajadusel korrigeeri soolasust. Tõsta supp puhtasse potti ja sega juurde kolmveerand vahukoorest ning piim.
  5. Lõika 1 porrulaugu valge osa õhukesteks ribadeks ja kuumuta neid väikeses potis või pannil vähese võiga, kuni need on pehmed, kuid mitte pruunistunud.
  6. Kuumuta supp õrnalt keemiseni (kui supp tundub liiga paks, lisa veidi puljongit). Tõsta soojendatud kaussidesse.
  7. Nirista igale portsjonile ülejäänud vahukoort, lisa võis hautatud porrulauku ning puista üle hakitud murulaugu ja musta pipraga. Serveeri.

Röstitud porrulauk tüümiani ja vermutiga

See on lihtne eelroog, mille abil võid kerge vaevaga oma külalised jalust rabada ning endale meisterkoka oreooli teenida. Noad olgu sul vahedad - küpsetatud porrulaugud muutuvad nii pehmeks, et nende lõikamine eeldab sakilist või väga teravat nuga.

Porrulauk, mitte spargel. Õdusa koosviibimise meeliköitev algus.

Koostisosad (4 inimest):

  • 6 porrulauku, puhastatud, sitked rohelised lehed eemaldatud (võid kasutada hiljem nt. puljongi jaoks)
  • 40-60 g sulatatud võid
  • 90 ml kuiva vermutit
  • 1 sidruni koor, õhukeste ribadena
  • 2 tl värskeid tüümianilehti
  • 2 küüslauguküünt, kooritud ja õhukeselt viilutatud
  • Sool ja värskelt jahvatatud must pipar

Valmistamine:

  1. Kuumuta ahi 160 kraadini.
  2. Lõika porrulaugu valge osa pooleks, nii et saad 12 umbes 14 cm pikkust tükki.
  3. Aseta porrulaugud tihedalt üksteise kõrvale küpsetuspaberiga vooderdatud, kõrgete servadega ahjuvormi.
  4. Sega väikeses kausis sulavõi, vermut, sidrunikoor, tüümian, küüslauk, pool tl soola ja ohtralt musta pipart. Vala segu porrulaukudele.
  5. Kata vorm tihedalt fooliumiga ja küpseta 1,5 tundi, keerates porrulaugud poole küpsetusaja peal ümber. Need peaksid lõpuks olema pehmed ja karamelliseerunud.
  6. Võta ahjust ja serveeri kuumalt.

Maitseküllane porrulaugupasta juustu, seente ja tüümianiga

Võis praegud hõrk porrulauk klapib suurepäraselt juustuga ning kui lisada siia veel seened ja tüümian, siis on maitseelamus garanteeritud!

Porru ja juust sobivad väga hästi kokku. Lisa veel seened ja tüümian ning rohkem polegi vaja.

Koostisosad (4 inimest):

  • 4 spl oliiviõli
  • 20 g võid
  • 1 suur porrulauk, puhastatud ja viilutatud
  • 250 g seeni (nt. šampinjonid või ka metsaseened), viilutatud
  • Sool ja must pipar
  • Tüümian värskelt või kuivatatult
  • 1 kuhjaga spl pehmet juustu (nt. Philadelphia või pehme kitsejuust)
  • 1 kuhjaga spl riivitud parmesani
  • 450 g pastat

Valmistamine:

  1. Lase sügaval pannil või laiemas potis oliiviõli ja või keskmisel tulel kuumaks. Lisa porrulauk ning kuumuta aeglaselt, kuni see hakkab pehmenema.
  2. Lisa seened, näpuotsatäis soola ja tüümian. Sega ja kuumuta veel paar minutit.
  3. Keera kuumus madalaks, pane pannile kaas peale ja lase haududa 10–15 minutit, kuni porrulauk ja seened on täiesti pehmed ja võiselt maitsvad. Tõsta pann tulelt ja hoia soe.
  4. Võta pasta keetmiseks suurem pott, lase vesi keema, lisa sool ning pasta. Keeda vastavalt pakendi juhistele al dente küpsuseni.
  5. Sega väikeses kausis pehme juust ja riivitud parmesan. Lisa sellele veidi pastakeeduvett, et moodustuks kreemjas kaste.
  6. Kui pasta on valmis, kurna see, aga jäta veidi keeduvett alles, et saaksid vajadusel pannile lisada. Lisa pasta ja juustukaste pannile ning sega korralikult läbi, lisades vajadusel juurde keeduvett, et pasta oleks mõnusalt mahlane.
  7. Serveerimisel lisa soovi korral veel veidi parmesani ning maitse järgi soola ja musta pipart.

Rumeeniapärane porrulauguhautis oliividega

See hautis võlub oma magus-hapukate maitsetega. Tavaliselt süüakse seda leivaga, kuid kui soovite eriti autentset rooga, siis siin väike vihje – Doonau lõunaosas on lisandina levinud ka bulgur ja riis.

Hautatud porru, tomat ja oliivid moodustavad mõnusalt soojendava magus-hapuka roa

Koostisosad (4 inimest):

  • Päevalilleõli praadimiseks
  • 2 suurt porrulauku, pestud ja viilutatud (ka roheline osa)
  • Sool ja must pipar
  • 1 tl koriandriseemneid
  • 50-75 ml valget veini
  • 200 ml köögiviljapuljongit
  • 2 x 400 g purki purustatud tomateid
  • 250 g erinevaid oliive
  • 2 sidruni koor ja mahl

Valmistamine:

  1. Kata suure praepanni või hautuspoti põhi õhukese õlikihiga ja kuumuta korralikult. Lisa viilutatud porrulauk, näpuotsatäis soola ja koriandriseemned. Prae keskmisel kuumusel, aeg-ajalt segades 15–25 minutit, kuni porrulauk on kenasti karamelliseerunud.
  2. Vala juurde vein ja lase keeda, kuni vedelik on aurustunud.
  3. Lisa puljong ja purustatud tomatid, alanda veidi kuumust ja hauta veel 15 minutit. Soovi korral kata pann kaanega – sel juhul keera kuumus veelgi madalamaks, et roog õrnalt mullitaks.
  4. Sega juurde oliivid, sidrunikoor ja -mahl ning hauta veel 5 minutit. Maitsesta soola ja pipraga.
  5. Serveeri koos värske leiva, bulguri või riisiga.


***

Porrulauk pakub hulgaliselt häid üllatusi ja teda on lihtne ning mugav köögis kasutada. Head porrulagu (taas)avastamist!

Porrulaugu saadavust ja hinda saad vaadata meie e-poest: Porrulauk Biomarketis

Sarnaselt porrulauguga, pakub põnevaid maitsekogemusi ka fenkol. Loe lähemalt meie blogist: Fenkol: TOP5 retsepti

Fenkol ja porrulauk ei ole taimedena küll sugulased, aga neis on palju sarnast ning mõlemad on pisut kui avastamata pärlid, mille mitmekesiseid kasutusvõimalusi ja kõrget kulinaarset väärtust teame veel üsna vähe. Loe lähemalt: Fenkol ja porrulauk: avastamata pärlid

Kui sa juba köögiviljalainel oled, siis kiika ka meie põnevaid selleriretsepte: Seller: 7 parimat retsepti

Kui see blogipostitus sulle meeldis ja sinuni ei jõua veel Biomarketi uudiskirjad, siis liitu siin Biomarketi uudiskirjaga ning aitame sul püsida terve, rõõmsa ja loodussõbraliku eluviisi lainel.  



LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
PANE TÄHELE!

D-vitamiin: vaata, kas oled riskigrupis

7  retsepti: varsseller on meie klientide lemmik

See kõige tähtsam tähtsam mineraal magneesium