Fenkol: TOP5 retsepti
Tutvustame oma viit lemmikut - alustame kuldpruunist ahjufenkolist, jätkame risotto, pasta ja hautisega ning lõpetame Sitsiilia klassikuga - fenkolisalat apelsinide ja oliividega.
Kuldpruun fenkol parmesani ja riivsaiaga
Lihtsuses peitub võlu – lisa fenkolile veidi juustu, riivsaia ja võid ning tulemuseks on hõrgutav ahjuroog. See retsept kinnitab tõsiasja, et head köögiviljad vajavad sageli väga vähe, et nende suurepärane maitse esile tuua.
Koostisosad (4-6 inimest):
- 4 suurt fenkolimugulat (kui väline kiht on kõva, võid selle eemaldada)
- 50-100g võid vormi määrimiseks ja lisamiseks
- 4 sl riivsaia
- 4 sl riivitud parmesani
Valmistamine:
- Kuumuta ahi 180 kraadini.
- Lõika fenkolimugulad pikuti pooleks ja keeda neid soolaga maitsestatud vees 7-10 minutit, kuni need on veidi pehmenenud, kuid hoiavad veel kuju ja on krõmpsud.
- Võta fenkol keeduveest välja, raputa kuivaks ning aseta lõikepind allpool võiga määritud ahjuvormi.
- Raputa peale riivsai, parmesani ja lisa või tükikesi.
- Pane vorm ahju ja küpseta 10-15 minutit, kuni juust ja riivsai on kuldpruunid ja kergelt mullitavad.
Võrratu fenkoli ja sidruni risotto
Kergelt magus ja aniisine fenkol kombineerituna särtsaka sidruni ja soolase parmesaniga sulandub selles risottos meeliköitvaks maitseelamuseks.
Koostisosad (4 inimest):
- 1 suur fenkolimugul (umbes 400 g)
- 2 liitrit köögivilja- või kanapuljongit
- 75-100 g võid
- 1 keskmine valge sibul, hakituna
- 320-350g risottoriisi
- 125 ml kuiva valget veini
- 1 keskmise sidruni koor, riivituna
- 60 g riivitud parmesani
- Näputäis soola ja maitse järgi musta pipart
Valmistamine:
- Puhasta fenkolimugul, eemalda paksud välised kihid ja sõrmekujulised varred. Säilita sulgjad lehed kaunistamiseks. Kui soovid valmistada köögiviljapuljongi ise, pane need ülejäägid koos teiste köögiviljade ja 2 liitri veega potti, lase keema tõusta ning keeda tasasel tulel 40 minutit. Kurna ja hoia puljong soojas.
- Lõika puhastatud fenkolimugul õhukesteks viiludeks. Sulata suures ja sügavas pannis või potis keskmisel tulel pool võist, lisa sibul ja fenkol ning hauta koos soolaga, kuni need muutuvad pehmeks ja läbipaistvaks.
- Lisa risottoriis ja sega, kuni riisiterad muutub läikivaks ja kuumaks. Kalla juurde vein, mis peaks panni puudutades mõnusalt särisema. Sega, kuni vein on riisiteradesse imendunud.
- Lisa kulbitäie kaupa puljongit, hoolikalt segades ja oodates, kuni vedelik on riisiteradesse imendunud. Seejärel lisa järgmine kulbitäis puljongit. See protsess kestab umbes 15-20 minutit. Maitse riisi: see peaks olema pehme, kuid hammaste all kergelt tuntav (st. mitte liiga pehme). Risotto konsistents peab jääma kergelt voolavaks, mitte tihkeks.
- Lülita tuli välja ja lisa ülejäänud või, parmesan ja sidrunikoor. Kata pott kaanega ja lase 2-3 minut seista. Seejärel sega korralikult, kuni risotto muutub kreemjaks ja läikivaks.
- Maitse ja lisa vajadusel soola. Serveeri taldrikutele, kaunista fenkolilehtede ja soovi korral veel veidi sidrunikoorega. Maitse järgi võid lisada ka musta pipart.
Spagetid fenkoli, sardiinide, sidrunikoore ja tšilliga
Fenkoli lehed või peeneks viilutatud fenkol sobib ideaalselt kuuma pasta sisse segamiseks, kus need pehmenevad ja lisavad maitsele sügavust. See retsept on lihtsustatud versioon Sitsiilia klassikalisest "pasta con le sarde" roast, kus fenkol ja sardiinid mängivad peaosa ning sidrunikoor lisab särtsu ja tšilli veidi tulisust.
Koostisosad (4 inimest):
- 450 g spagette
- 3 sl oliiviõli
- 2 küüslauguküünt, kooritud ja peeneks hakitud
- Näputäis tšillihelbeid
- Mõned fenkolivarred või fenkolisibula seesmised pehmemad tükid, peeneks hakitud
- 100 g konserveeritud sardiine (proovi kindlasti Biomarketi väikeseid sardiine oliiviõlis), nõrutatud ja kahvliga väiksemaks purustatud
- Peotäis fenkolilehti (mõnikord on neid ka mugulale külje jäänud), jämedalt hakitud (olemasolu korral)
- 1 sidruni koor
- Maitse järgi soola ja pipart
Valmistamine:
- Aja vesi suures potis keema, lisa sool (reegel on 10 g soola iga liitri vee kohta) ja spagetid. Keeda lähtuvalt pastal olevast juhendist, et spagetid läheksid pehmeks, aga jääksid hamba all siiski tunda (st. ära keeda liiga pehmeks).
- Lase samal ajal pann madalal-keskmisel tulel kuumaks ja lisa oliiviõli. Lisa küüslauk ning prae õrnalt umbes 2-3 minutit, jälgides, et see ei pruunistuks. Lisa tšillihelbed, hakitud fenkolivarred ja -tükid ning sardiinid. Sega ja küpseta veel umbes 2-4 minutit.
- Kui spagetid on valmis, kurna need, aga jäta osa keeduvett alles. Lisa spagetid pannile koos kulbitäie keeduvee, hakitud fenkolilehtede ja sidrunikoorega. Sega hoogsalt läbi, maitsesta vajadusel soolaga ja pipraga ning serveeri.
Soojendav fenkolihautis meega
Mõnusalt soojendav ahjuroog, kus fenkoli loomulikku magusust on toetatud meega ning täiendatud sidruni ja pipra särtsakusega. Fenkoli eelnev jahuga pannil pruunistamine toob fenkoli loomuliku maitse hästi välja ning aitab säilitada fenkoli struktuuri hautises.
Koostisosad (4-6 inimest):
- 3-4 keskmist fenkolimugulat (kokku umbes 1,5 kg)
- ¼ tassi nisujahu
- Oliiviõli praadimiseks
- 100 g võid
- 1 sibul, õhukeselt viilutatud
- ½ punt peterselli (varred peeneks hakitud, lehed kergelt hakitud, osa tervetest lehtedest jäta kaunistamiseks)
- 2-3 küüslauguküünt, õhukeselt viilutatud
- 500 ml köögivilja- või kanapuljongit
- 1-2 sidrunit
- 2-3 sl mahedamaitselist mett
- Maitse järgi soola ja pipart
Valmistamine:
- Lõika fenkoli kõvem alumine osa ära, jättes piisavalt mugulat alles, et sektorid koos püsiksid. Jälgi fenkolimugula kuju ja eemalda üleservad ning varred. Aseta mugulad, alumised osad ja varred külma vee kaussi, et neid niisutada ja võimalik mustus eemaldada.
- Lõika iga fenkolimugul 6-10 sektoriks (sõltuvalt mugula suurusest). Selleks lõika fenkol pikuti pooleks, aseta tasasele pinnale ja lõika viltu viiludeks jälgides, et sektorid jääksid üheks tükiks.
- Pane jahu kaussi või taldrikule ja veereta fenkolisektoreid kergelt jahus.
- Lase malmpott või paksupõhjaline pann keskmisel tulel kuumaks. Lisa piisavalt oliiviõli, et panni põhi oleks kaetud, ning pane juurde pool võist. Lase sel sulada ja mullitama hakata.
- Prae kuumal pannil fenkolisektorid partiidena, asetades need pannile lõikepind allapoole. Pruunista neid ca. 5 minutit kummaltki poolt kuni need muutuvad kuldpruuniks. Hoidu neid praadimise käigus liigselt liigutamast. Tõsta pruunistatud viilud kõrvale ja korda protseduuri järgmise laariga, lisades vajadusel õli ja võid.
- Kui fenkol on praetud, viiluta varem ära lõigatud varred õhukesteks ketasteks ja lisa need koos sibulaga potti. Hauta neid kaane all umbes 8-10 minutit, aeg-ajalt segades, kuni sibul muutub läbipaistvaks.
- Lisa potti küüslauk ja petersellivarred, sega läbi ning vala juurde puljong. Maitsesta soola ja pipraga ning lase keema tõusta.
- Lisa pruunistatud fenkol potti, alanda kuumust ja hauta kinnise kaanega madalal kuni keskmisel kuumusel 20-25 minutit, aeg-ajalt segades. Hautamise jooksul vedelik kahaneb, pakseneb ja muutub kergelt läikivaks. Fenkol on valmis, kui see on poolläbipaistev ning kihid saab keskvarrest lusikaga lahti lõigata.
- Samal ajal riivi sidrunikoor ja pressi mahl välja. Sega väikeses kausis kokku sidrunikoor, sidrunimahl, hakitud petersellilehed, mesi ja maitse järgi soola ning pipart.
- Eemalda hautatud fenkol tulelt ja sega sisse sidruni ja mee segu, lastes maitsetel seguneda. Maitse ja lisa vajadusel soola ning pipart.
- Serveerimisel kaunista hautist fenkolilehtede ja peterselliga.
Sitsiiliapärane fenkolisalat apelsinide ja oliividega
Sitsiiliat külastades ära imesta, kui pärast pearooga
tuuakse lauale fenkol. Tavaliselt lõigatakse see lihtsalt neljaks ning süüakse
nagu puuvilja. Teine võimalus on lõigata see õhukesteks viiludeks ja segada
apelsiniviilude ning mustade oliividega – see ootamatu, kuid imeline kooslus
loob täiusliku tasakaalu tsitruselise värskuse, krõmpsuva aniisimaitselise
fenkoli ja mõnusalt tummiste oliivide vahel. Seda salatit võib süüa nii eine
lõpus kui ka eel- või kõrvalroana näiteks grillitud kala või liha kõrvale.
Koostisosad (4 inimest):
- 2 apelsini
- 2 fenkolimugulat
- Kivideta mustad oliivid
- Oliiviõli
- Sool ja soovi korral ka musta pipart
Valmistamine:
- Kasuta teravat nuga ja lõika apelsinidelt maha pealmine ning alumine ots, et apelsin seisaks stabiilselt püsti. Seejärel koori apelsinid piki nende kontuure, eemaldades ka valge sisu. Viiluta apelsinid sakilise noaga õhukesteks ketasteks.
- Lõika fenkolimugulad pikuti pooleks ja seejärel viiluta need õhukesteks sektoriteks. Aseta fenkol ja apelsiniviilud suurele taldrikule.
- Lisa mustad oliivid, maitsesta soola ja soovi korral ka musta pipraga ning nirista peale rohkelt oliiviõli. Serveeri kohe.
***
Fenkol pakub imelisi maitseelamusi ja selle kasutamine on õnneks väga lihtne. Head avastamist!
Fenkoli saadavust ja hinda saad vaadata meie e-poest: Fenkol BiomarketisSarnaselt fenkoliga, pakub ka porrulauk põnevaid maitsekogemusi. Loe lähemalt meie blogist: Porrulauk: TOP5 retsepti
Fenkol ja porrulauk ei ole taimedena küll sugulased, aga neis on palju sarnast ning mõlemad on pisut kui avastamata pärlid, mille mitmekesiseid kasutusvõimalusi ja kõrget kulinaarset väärtust teame veel üsna vähe. Avasta need pärlid enda jaoks siit: Fenkol ja porrulauk: avastamata pärlid
Kui sa juba köögiviljalainel oled, siis kiika ka meie põnevaid selleriretsepte: Seller: 7 parimat retsepti
Kui see blogipostitus sulle meeldis ja sinuni ei jõua veel Biomarketi uudiskirjad, siis liitu siin Biomarketi uudiskirjaga ning aitame sul püsida terve, rõõmsa ja loodussõbraliku eluviisi lainel.