/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
27 august
2014

Kurkum kaitseb ja turgutab keha

Vürtside kuningas kurkum ehk kollajuur on pärast suvevaheaega värske juurena Biomarketis tagasi! Jahedate ja niiskete ilmade saabudes aitab kollajuur tugevdada immuunsüsteemi ja ergutada seedimist.
Kurkumit kasutatakse enamasti kuivatatuna ehk pulbrina. Värske kollajuur on tänu selles sisalduvatele õlidele ja mahladele tugevama maitse ja toimega.  


Indias on seda kauni värvuse, erilise aroomi ja vürtsika mekiga vürtsitaime kasutatud juba aastatuhandeid. Kurkum on väga hinnatud oma tervisele kasulike omaduste tõttu. Kurkumis sisalduval pigmendil kurkumiinil, mis annab taimele sellele iseloomuliku tugeva kollase värvuse, on antioksüdantsed omadused ja põletikuvastane toime. Kurkum tugevdab immuunsüsteemi ja ergutab seedimist ning uuringutega on tõestatud, et kurkumiin suudab pidurdada isegi vähirakkude kasvu.

Kollajuurt kasutatakse ingveri sarnaselt, maitselt on see ingverist magusam. Värskena kasutatakse kurkumit väikestes kogustes nagu ka ingverit riivituna või hakituna. Värsket kurkumit võib kasutada Aasia toitudes kurkumipulbri asemel, nt sobib see suppidesse ja hautistesse, riisi- ja läätseroogasesse, kana- ja kalaroogadesse, köögiviljade maitsestamiseks jne.


Lisa riivitud kurkumit kapsa- ja porgandisalatile ning saad põneva ja rõõmsavärvilise roa. Pressi kurkumit koos porganditega mahla sisse või leota koos sidruni ja meega vees ning saad kasuliku kurkumitee. Kosutava joogi, mida tasub eriti rüübata külmetushaiguse korral, saad kurkumit koos teiste vürtsidega piimas keetes. Kurkumiini imendumist aitab parandada must pipar. 

Kurkumiga tasub köögis toimetada ettevaatlikult, kui sa just ei soovi oma kööki värvida rõõmsalt kollaseks, sest värske kurkum jätab kergesti plekke. Kui see siiski juhtub, aitab plekke eemaldada sidrunimahl. Värske kurkum säilib külmikus paar nädalat. Juur säilib kauem, kui pakid selle paberkotti.

Kosutav kurkumipiim

Vaja läheb: tavalist või taimset piima, nt mandlipiima, värsket kurkumijuurt, kaneelikoort, kardemoni, muskaatpähklit, võid ka lisada nelki ja ingverit. 
Valmistamine: haki peeneks või riivi kurkum ning lisa koos vürtsidega piimale. Kuumuta tasasel tulel 10 minutit. Vala tassi ja vajadusel maitsesta meega.
Toime: Kurkum kaitseb ja turgutab keha – puhastab verd, toob leevendust valude korral, aitab ennetada vananemist, leevendab põletikke, kaitseb maksa ja soolestikku, teeb kõhule head, annab sooja ja ergastab vaimu.
Fotod: Biomarket
LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid