Lehtkapsas ehk kale: maitsev ja mitmekülgne supertoit
Lehtkapsas on tõeline supertoit, mis sisaldab rohkesti vitamiine, mineraale ja antioksüdante. Seetõttu on see toitumisnõustajate, smuutientusiastide ning tervisesõprade seas populaarne ja kõrgelthinnatud köögivili.
Selgitame lähemalt, mis taim on lehtkapsas, mille poolest kale tervisele kasulik on ning millistel eri viisidel lehtkapsast köögis kasutada saab.
Mis on lehtkapsas?
Lehtkapsas ehk kale on kapsaliste sugukonda kuuluv köögivili, mis on lähedane sugulane brokoli, kapsa ja rooskapsaga. Lehtkapsas on üks toitainerikkamaid ja vastupidavamaid kapsalisi ning kuulub ka vanimate kultuurtaimede hulka – seda kasvatati ja kasutati juba antiikajal Kreekas ja Roomas.
Lehtkapsas kasvab hästi Eestiski ning sooja sügise ja talve korral võib peenramaalt saada värskeid kapsalehti isegi kuni novembri-detsembrini.
Kale rohelised või lillakad lehed on tugevad ja kergelt
käharad ning erinevalt paljudest teistest kapsalistest ei moodusta lehtkapsas
pead. Lehtkapsas on saadaval mitme eriilmelise sordina, mille maitse ja
tekstuur on erinevad, kuid nad kõik on maitsvad ja väärtuslikud toitainete
allikad.
Mille poolest lehtkapsas tervisele kasulik on?
Lehtkapsas on tõeline supertoit, mis sisaldab rohkesti vitamiine, mineraale, antioksüdante ja kiudaineid.
Kale toetab meie organismi mitmel moel:
Vitamiinid: lehtkapsas on suurepärane C-, K- ja A-vitamiini allikas aidates kaasa immuunsüsteemi tugevdamisele, luude tervisele ning silmade heaolule.
Mineraalid: kale on taimse kaltsiumi allikas, mis teeb selle suurepäraseks alternatiiviks piimatoodetele. Samuti sisaldab lehtkapsas väärtuslikku magneesiumi, kaaliumi ning rauda.
Antioksüdandid: kale sisaldab flavonoidide ja karotenoidide vormis antioksüdante, mis kaitsevad rakke vabade radikaalide kahjuliku mõju eest, vähendavad põletikke ning tugevdavad meie immuunsüsteemi.
Organismi puhastamine ja kaalulangetuse toetamine: lehtkapsas
on madala kalorsusega (umbes 25-30 kcal 100 grammi kohta) ja samas suure kiud-
ning väärtuslike toitainete sisaldusega, mis muudab ta tõhusaks abiliseks
kaalulangetamise ning seedimise parandamise püüdluste puhul. Oluline on ka kale
kõrge klorofüllisisaldus, mis aitab organismil puhastuda ning toetab
maksafunktsioone.
Kuidas lehtkapsast köögis kasutada?
Lehtkapsas on erakordselt mitmekülgne köögivili, mida saab kasutada nii toorelt kui ka kuumutatult.
Enimlevinumad viisid kale kasutamiseks köögis on:
Smuutid ja värsked mahlad: lehtkapsas on hea smuuti- või mahlakomponent, mis lisab sellele värskust ja kasulikke toiteaineid. Näiteks võid lisada lehtkapsasmuutile banaani, õuna, sellerit, spinatit, ingverit ja veidi vett või mandlipiima ning saad värske ja toitva tervisejoogi.
Salatid: kale sobib hästi värsketesse salatitesse, aga kuna selle kiud ja tekstuur on tugevam kui lehtsalatitel, siis on hea lehtkapsa lehed salati valmistamisel käsitsi mõne tilga oliiviõli ja sidrunimahlaga läbi “masseerida”, mis muudab lehtkapsa mõnusalt pehmeks ja maitsekaks.
Lehtkapsakrõpsud: lehtkapsast saab valmistada väga maitsvaid ja tervislikke krõpse, mis meeldivad nii suurtele kui väikestele. Lõika või rebi lehed suuremateks tükkideks, pane peale oliiviõli ja maitseained ning pane õhukese kihina pannil ahju küpsema. Võid eri pannitäitel kasutada ka erinevaid maitseid, näiteks lisada sojakastet ja köömneid või maapähklivõid. Kale muutub ahjus mõnusalt krõpsuvaks ning tulemuseks on väga hõrk ja ahvatlev suupiste.
Supid ja hautised: lehtkapsast võib julgelt lisada erinevatesse suppidesse ja hautistesse, kus see annab roogadele sügavama maitse ning lisab neile tekstuuri ja väärtuslikke toitaineid.
Pannil praetuna, sh. pastakastmetes: lehtkapas muutub väga pehmeks ja selle maitse pääseb hästi esile, kui seda pannil mõned minutud oliiviõlis küüslaugu, soola ja pipraga praadida. See on suurepärane kõrvalroog liha ja kala kõrvale ning sobi hästi ka kastmeks pastaroogadele.
Pestod: lehtkapsast saab kasutada pestodes basiiliku asemel ning teha endale väga erineva maitsekombinatsiooniga pestosid.
Küpsetised: kale on hästit kasutav ka küpsetistes, näiteks kapsapirukates või muffinitest. Lehtkapsas lisab küpsetistele värskust, mahlakust ja ka toiteväärtus.
***
Lehtkapsas ehk kale on tõeline roheline supertoit, mis toetab meie tervist rikkalike vitamiinide, mineraalide, antioksüdantide ja kiudainetega. Lehtkapsas lisab roogadele värskust, maitsekust ja mahlakust ning seda saab kasutada väga mitmel moel – smuutides, salatites, krõpsudena, suppides ja hautistes, pastakastmetes, pestodes ja küpsetistes.
Biomarketist leiad Eesti parima valiku mahepõllunduslikult kasvatatud puu-ja köögivilju. Oleme puhta toidu usku ja seetõttu soovitame eelistada puhtas pinnases kemikaalidevabalt kasvatatud lehtkapsast. Biomarketi lehtkapsa leiad siit: Biomarketi lehtkapsas
Lehtkapsa ja teiste roheliste köögiviljade sagedasem toomine toidulauale on üks lihtsamaid, maitsvamaid ja mõjusamaid samme, mida sa enda ja oma lähedaste tervise jaoks teha saad.
Roheinispiratsiooni saamiseks loe lähemalt ka meie blogipostitusi rohelise salati, selleri ning fenkoli ja porrulaugu kohta.
Kui see blogipostitus sulle meeldis ja sinuni ei jõua veel Biomarketi uudiskirjad, siis liitu siin Biomarketi uudiskirjaga ning aitame sul püsida terve, rõõmsa ja loodussõbraliku eluviisi lainel.