Kalapäev on hea päev!
Tervislik kõhutäis
Tõstes taldrikule
kalaroa, pakud endale täisväärtusliku toitu, mis tulvil kergesti omastatavaid
valke, oomega-3 rasvhapet, B12- ja D-vitamiini ning mitmeid eluks vajalikke
mineraalaineid nagu seleen, magneesium ja fosfor. Selline kompleks tagab Sulle
tugevad luud ja lihased, heas seisukorras südame ja veresoonkonna, terava mälu
ja mõistuse ning hea meeleolu.
Valgurohked
kalaroad varustavad organismi kuni 20 erineva aminohappega, mida meie keha
kasutab lihaskoe kasvatamiseks ja säilitamiseks. Kvaliteetne valk toetab ka
ainevahetust, olles sobilik ka kaalujälgijaile.
Lisaks valgule on
just rasvaste kalade nagu näiteks lõhe, tuunikala, makrell, sardiin, suurimaks
kasuteguriks tervisele rikkalik asendamatu rasvhappe oomega-3 sisaldus. Oomega-3
ja oomega-6 on asendamatud rasvhapped, mida meie organism ise toota ei suuda,
kuid mida me vajame mitmesuguste elutähtsate funktsioonide tagamiseks. Rasvases kalas
sisalduv oomega-3 rasvhape aitab kaitsta südame-veresoonkonda kahjulike
põletike eest, mis kahjustavad arterite sisekülgi katvaid õrnu rakke, tekitades
sinna naastukesi, mis võivad suurendada infarktiohtu.
Niisamuti aitab
oomega-3 mõjutada meeleolukõikumisi, leevendada depressiooni ning parandada
kognitiivset võimekust. Piisav oomega-3 rasvhappe tarbimine kaitseb aju
vananemisega kaasneva kognitiivse taandarengu eest, tugevdades aju enda
kaitsemehhanisme. Tõhustades insuliini ainevahetust ning seeläbi ka
veresuhkrukontrolli, aitab oomega-3 vähendada isu ning ülesöömist. Samuti toetavad
oomega-3 rasvhapped leptiini, isu pärssiva hormooni eritumist rasvarakkudes, mis
lisaks isu pärssimisele aitab põletada rasvavarusid.
Oomega-3 rasvhappe
vaegusele organismis võivad viidata kuiv ja ketendav nahk, haprad küüned ja
juuksed, kõhukinnisus, aeglaselt paranevad haavad ning sage viirushaigustesse
nakatumine. Niisamuti võivad asendamatute rasvhapete puudusega olla seotud ka
liigesevalud ning vähenenud füüsiline võimekus.
Luude ja hammaste
tervisele ülioluline D-vitamiin mängib eluliselt tähtsat rolli kaltsiumi
imendumisel soolestikus ning ka fosfori, teise luudele üliolulise mineraali säilitamisel.
Ka on D-vitamiinil oluline roll meie immuunsüsteemi säilitamisel ja tugevdamisel.
Kuigi meie
organism suudab nahas sisalduva kolesterooli abil ultraviolettkiirgusest D-vitamiini
ka ise sünteesida, jääb selleks vajalikku päikesepaistet siinsel laiuskraadil
aastaringselt siiski väheseks. Niisamuti võib D-vitamiini organismis
moodustamine olla raskendatud eakamatel, tugeva ülekaalu puhul või väga
rasvavaeste dieetide pidajatel. D-vitamiini kõige
märkimisväärsem looduslik allikas on rasvane kala – lõhe, forell, makrell,
sardiin, heeringas. Kuigi ainult toidust ei piisa, et pimedal talveperioodil end
D-vitamiiniga varustada, tasub D-vitamiinist rikas rasvane kala oma toidulaua
mitmekesistamiseks siiski menüüs hoida.
Pane tähele, et näiteks vabast loodusest püütud lõhe sisaldab ligi 30% enam oomega-3
rasvhappeid ning 20% enam valku kui kasvanduses kasvanud lõhe. Samas pea silmas, et nii kasvanduse
kui vaba vee kaladesse võivad kuhjuda erinevad ühendid (raskemetallide,
keskkonnamürkide ning antibiootikumide jäägid), mis suurtes kogustes
tarvitatuna võivad olla tervisele ohtlikud. Seepärast hoia oma toidusedel kalatoitude
osas mitmekesisena ning naudi kala nädalas 2-3 korda, millest esimene kord võiks olla rasvane kala ning teised üks-kaks lahjemad kalaliigid.
Jätkusuutlik ja keskkonnasõbralik kalapüük
Biomarketi kalakonservid tulevad Suurbritanniast, Fish4Ever kaubamärgilt. Fish4Ever peamiseks märksõnaks on jätkusuutlikkus, mis eelkõige tähendab säästlikku kalapüüki, mis omakorda algab kohalike kalameeste toetamisest. Kohalikele väikeettevõtjaile on kalapüük esimeseks ja olulisimaks elatusallikaks, sellest ka nende tähelepanelikkus ja hool kalade püügil. Et vältida kalade ülepüüki ning alamõõduliste isendite ja ohustatud kalaliikide tahtmatut kõrvalpüüki, kasutavad kohalikud kalamehed traditsioonilisi kalapüügiviise nagu liinipüük tuunikalade ning võrgupüük sardiinide ja anšooviste puhul. Kalapüügivahendite valik sõltub konkreetsest kalasordist ning ka kalapüügipiirkonnast, et tagada püügivahendi mõju ja sobivus. Üldjuhul kuuluvad kohalikele väikeettevõtjaile väikesed kalapaadid, millega ei ole võimalik kalu üle mõistliku määra püüda. Jätkusuutlik kalapüük toetab ka kohalikku kogukonda ja keskkonda üldisemalt.
Fish4ever toetab väikeettevõtteid
õiglase töötasu ja töötajate õiguste tagamisega, hoides seeläbi elus kohalikku
ettevõtlust, mis omakorda aitab kaasa jätkusuutlikule kalapüügile.
Kohalikku kalandusettevõtlust
aitab edendada ka Fish4ever poolt viljeletav “catch to can” ehk “püünisest
purki” põhimõte. Selle tagavad rannikul kalasadamate lähedal asuvad
kalatöötlemisettevõtted, kuhu kalapaadid oma saagi otse viia saavad. Nii valmivad näiteks Alaska
rannikuvetest püütavast metsikust lõhest konservid sealsamal rannikul
paiknevates kalatööstustes ning Põhja-Šoti vetest püütud sardiinid pannakse
purki sealsamas Šotimaal.
Veebruaris pakumegi Sulle Fish4Ever valikust soodushinnaga lõhet ja sardiine:
Fish4Ever Vaikse ookeani lõhe
soolvees, 213 g hind veebruaris 2,48 eurot,
püsikliendile 2,30, (tavahind 3,30)
Fish4Ever sardiinid allikavees, 105g hind veebruaris 1,91
eurot, püsikliendile 1,78, (tavahind 2,55)
Fotod: tootja, pixabay.com