/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
01 veebruar
2016

Hea kaunviljaroog eeldab kokalt eelteadmisi

Meie esivanemate toidulaual olid põhilised toiduained põldoad, herned ja läätsed. Kaunviljad tasub lisada oma toidulauale tänapäevalgi, sest nende kirev valik aitab rikastada menüüd kvaliteetse taimse valguga.
Miks tasub süüa kaunvilju?
Kaunvilju hinnatakse eriti nende kõrge valgusisalduse pärast. Kaunviljade valk on üks paremaid asendamatute aminohapete allikaid ja inimorganismile hästi omastatav. Kombineerides teravilja kaunviljaga samas toidukorras, saame kätte kõik eluks vajalikud aminohapped – täiusliku valgu.

Kaunviljad sisaldavad ka rohkesti mineraalaineid, näiteks kaltsiumi ja rauda ning vitamiine, eriti B-grupi vitamiine. Samuti sisaldavad kaunviljad palju kiudaineid. Kaunviljade glükeemiline koormus on madal, need aitavad hoida veresuhkru taset tasakaalus, tagades nii meile tundideks energia, hea tuju ja keskendumisvõime.

Erinevad läätsed

Soodsa biokeemilise koostise tõttu on kaunviljade toiduks tarvitamine kasulik mitmete terviseprobleemide korral, samuti on kaunviljad ideaalne toiduaine kaalujälgijatele. Kaunviljad täidavad hästi kõhtu ja seda pikaks ajaks, kuna imenduvad aeglaselt.

Tundlik kõht võib tunda anda
Ent kaunviljadest toidu valmistamisel on mõned nüansid, millega tasub arvestada. Kui neid mitte teada, võib juhtuda, et toiduks valmistatud oad või herned tekitavad kõhus raske tunde või koguni seedehäired.

Seda põhjusel, et kaunviljad, nagu ka teraviljad ja pähklid, sisaldavad antitoitaineid – lektiine ja fütaate. Need on looduslikud ained, millega taim üritab end kaitsta ärasöömise eest ning tundlikuma seedimisega inimestel võivad need kõhtu ärritada.

Kikerhernemääre ehk hummus

Oluline leotada ja loputada
Seedehäirete vältimiseks on oluline kaunvilju leotada ja loputada. Leotamata võib süüa läätsi, kuid ube ja herneid tuleks leotada vähemalt kaheksa tundi ehk kogu päeva või öö rohkes vees. Leotamise jooksul tasub paar korda vett vahetada ja keetmiseks võtta uus vesi.

Lisaks antitoitainete mõju vähendamisele aitab leotamine muuta kaunviljad kergemini seeditavaks ja nende kestad pehmemaks ning keetmiseks kulub vähem aega. Leotus- ega keeduvett ära toiduvalmistamiseks kasuta. Kaunvilju tuleks keeta magedas ja happevabas vees, sest sool ja hape, nt sidrunimahl, aeglustavad pehmenemist. Aedoad keevad 45-60 minutit, läätsed olenevalt sordist 10-45 minutit, aed- ja kikerherned 1-2 tundi.

Konservubadel ja -hernestel tuleks leem ära valada ning kaunvilju enne toiduks kasutamist voolava külma vee all põhjalikult loputada.

Läätse-dhal

Vürtsid ja ürdid aitavad seedida
Kaunvilju aitavad kergemini seedida ka vürtsid ja ürdid. Eriti hästi sobivad kaunviljad India vürtsidega. Universaalsed kaunviljade lisandid on küüslauk, loorber, salvei, rosmariin, tüümian, piparrohi, kurkum ja vürtsköömned. Ent vaata ette, et sa rooga üle ei maitsestaks, sest kaunviljad ise maitsevad juba hästi.

Kirev ja rikkalik valik
Biomarketi kaunviljade valik on rikkalik ja kirju. Salatitesse sobivad sellest hästi näiteks vürtsikas-magusa maitsega mustad ja hõrgu maitsega punased oad, mungubade idandid, kikerherned, maheda maitsega punased läätsed ning hõrgud delikatessläätsed – väikesed rohelised Du Puy ja pisikesed mustad Beluga läätsed.  Lisa neile sibulat või porrut, paprikat, tomatit või porgandit ning viimane lihv anna suitsusingi või juustuga, näiteks feta või kitsejuustuga.

Erinevad oad

Veebruaris leiad kaunviljad Biomarketi kauplustes lihtsasti spetsiaalselt väljapanekult. Kaunviljade maitsestamiseks pakume veebruaris 25% soodsamalt kurkumipulbrit. Miks on kurkum nii kasulik, loe meie blogist.

Fotod: Agnes Männiste ja Pixabay 
LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid