/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
01 detsember
2017

Smuuti täidab kõhtu ja toetab tervist

Jõulukuul on piparkook ühes ja verivorst teises käes. Kuidas aga lookas pidulaudade kiuste tervislikult toituda, kui peolaua ahvatlused silme ees kirjuks võtavad? Alusta päeva tervisliku smuutiga, mis pakatamas vajalikest vitamiinidest ja mineraalainetest, kasulikest rasvhapetest ning kõhusõbralikest kiudainetest. Siit leiad  ideid maitsvate ja kasulike smuutide valmistamiseks ning erilise jõulukuise pakkumisena hää hinnaga kaks WMF blenderit. 

Puu- või köögivili? 

Kreemja tekstuuri annab smuutile toekas puuvili või mahlane köögiviljapüree. Viimast ei tasu peljata, sest vähese veega valmistatud püree laeb su smuutit kasulike toit- ja kiudainetega, samal ajal kui muud maitsvad koostisosad köögiviljade maitset maskeerivad. 
Enim levinud smuuti paksendajad on banaan ja avokaado, millest kummagi puhul piisab mõnusalt täidlase tekstuuri saamiseks vaid poolest viljast suure klaasitäie smuuti kohta.  Teist sama maitsvad on ka virsikud, hurmaa ja mango. 
Kui oled köögiviljapüree osas  kahtleval seisukohal, anna esimesena võimalus kõrvitsale. Selleks hauta kooritud ja seemnetest puhastatud ning kuubikuteks lõigatud kõrvitsat kaane all väheses vees, püreesta jahtunud mass ning säilita seda väikestes minigrip-kotikestes sügavkülmas, et siis isu korral paras ports käest võtta oleks. Külmutatud kraami saad kiiresti sulatatud, kui asetad kotikese kuuma veega täidetud kaussi või tassi, kus see siis seni sulab, kuni sina muid smuuti koostisosi kokku paned.
Avastamist väärib ka bataat, mille valmistamiseks rösti kooritud ja vähese kookosõliga pintseldatud bataadikuubikuid ahjuplaadil keskmises kuumuses. Jahtunud kuubikud võid püreerida või niisama pakendada ja kõrvitsaga sarnaselt sügavkülmas säilitada. Bataadile omane magus mekk tõuseb esile ka smuutis, saades maitsesära kaneelilt ja kardemonilt.
Edasijõudnud maitsemeel ei ütle ära ka neutraalse maitsega suvikõrvitsapüreest, mis valmib kiirelt ja lihtsalt väheses vees kaane all aurutades ning lisab smuutidele kreemjat tekstuuri.
Smuutiblenderisse võid julgelt visata ka keedupeedi, mis lisaks võimsale värvile toekat tekstuuri ja magusmahedat maitset annab.

Roheline vägi 

Rohekraami ei ole kunagi liiga palju! Lisa smuutisse peotäis värsket või külmutatud spinatit, lehtkapsast, lehtpeeti, lehtsalatit või meelepäraseid ürte – münti, basiilikut või miks mitte ka koriandrit – mida iganes südatalvine poelett või aknalaud sulle võimaldab. Kogu rohekraam varustab sind rikkalikult klorofülliga, mis kasulik vereloomele, lisaks sisaldavad lehtviljad ja ürdid rikkalikult erinevaid mikrotoitaineid, mis sulle igapäevaselt vajalikud.

Marjade metsik jõud 

Täienda smuutit kodumaiste marjade metsiku jõuga. Marjadele omase erksa värvi taga seisavad erinevad antioksüdandid, mis aitavad organismis vabade radikaalide kahjulikku mõju neutraliseerida. Suveküpselt korjatud marjad ei kaota oma toiteväärtust ka külmutatult, nii saad neid terviseturgutajaid kasutada aastaringselt.
Mitmekesista oma smuutisid lisaks tavapärastele maasikatele, mustikatele ja vaarikatele ka jõhvikate, pohlade, astelpajumarjade ja sõstardega.  

Pähklid ja seemned 

Ära kõige hää kõrval ka kasulikke rasvu unusta! Lisa smuutisse lusikatäis seemneid või eelnevalt leotatud pähkleid, nii varustad end ka kasulike rasvhapete ja taimsete proteiinidega. Kui kasutad smuutis pähkleid või seemneid, võid esimese paksendaja soovi korral isegi ära jätta, sest need lisavad smuutile juba piisavalt toekust. Katseta klaasitäies smuutis näiteks lusikatäe päevalille-, kõrvitsa- või kooritud kanepiseemnetega. Linaseemneid eelista purustatud või jahvatatud kujul, sest tervelt ei anna need väiksed väänikud alla ei blenderile ega ka seedimisele.
Kasulik lisand on ka maapähklivõi, mis smuutit vajalike kiudainete ning aminohapetega laeb.
Tubli töö teevad ära ka chiaseemned, mis küll smuuti sees veidi paksenemise aega vajavad. Chiaseemned varustavad organismi kasulike omega-3 rasvhapetega, aidates ühtlasi soolestikus kaasa vedelikutasakaalu taastamisele ning toidumassi liigutamisele.  

Väekas täpp i peal 

Väetoidud, need popid tegelased, on taimede erinevatest osadest, üldjuhul viljadest, aga ka juurtest saadud erakordselt kõrge või unikaalse toitainete sisaldusega toidulisandid, mis aitavad ennetada haigusi ja leevendada terviseprobleeme, annavad jõudu, lisavad energiat ja elurõõmu, parandavad mälu ja keskendumisvõimet.
Nii teenivad tänu oma tervistavatele omadustele väetoidu nime välja ühtviisi kodumaised nõges, kuusekasvud ja kasekäsnapulber kui ka kaugetelt maadelt pärit eksootilisemad marjad, juured ja vetikad.
Vali smuuti sisse korraga vaid üks väekas lisand, nii hoiad maitse puhta ja mõju lihtsana.

·     Kodumaine nõgesepulber lisab smuutile rauda, mis vajalik vereloome toetuseks

·     Väekad vetikad klorella ja spirulina varustavad organismi taimsete valkude ning raua, aga ka mitmete teiste eluoluliste toitainetega, aidates organismil puhastuda ebavajalikest jääkainetest

·     Assaimarja pulber täiendab smuutit erinevate aminohapete, E-vitamiini, raua ja magneesiumiga. Kasuta assaimarja pulbrit näiteks asendusena kodumaistele mustikatele

·     Guaraanapulber sisaldab võrreldes sama koguse kohviga ligi kolm korda enam kofeiini, mis samas kohviga võrreldes aeglasemalt vabaneb, andes pikaajalise stimuleeriva efekti

·     Kakaopulbris sisalduv magneesium aitab alandada vererõhku, üld- ning halva kolesterooli taset, stabiliseerides veresuhkru taset ning insuliinitundlikkust

·     Makapulber korrigeerib üldkolesterooli ning alandab halva kolesterooli taset, turgutab organismi ja ergutab hormonaalsüsteemi ning libiidot

·     Odra- ja nisuorase pulbrites sisalduv klorofüll aitab organismi jääkainetest puhastada  

Vürtsid  on vajalikud

Lisaks toidu maitsestamisele on vürtsidel ka tervist toetav toime. Nii stabiliseerib kaneel veresuhkru kõikumisi, võimsad antioksüdandid kurkum ja ingver alandavad organismi põletikutaset, ingverile omistatakse ka seedmist toetavat ning kurkumile immuunsust toetavat toimet.

Vürtside maailm on suur ja lai ning igaühel toidus oma koht. Talvistes smuutides võid julgelt kasutada just neid kolme – kaneeli, kurkumit ja ingverit, ilma et peaks pelgama võõristavat maitsekogemust. Kõik kolm lisavad smuutidele maitsesügavust ning loovad talvel nii teretulnud soojatunnet.  

Mõtle, mida kallad

On üsna tavaline, et smuutikraami sekka suratakse sorts pakimahla, piima, keefirit või jogurtit. Milleks, sõbrake? Sinu smuuti on toekas ja toitev tänu puuviljadele, marjadele, pähklitele ja seemnetele, piimatooted ja mahlad ei anna sellele enam midagi juurde. Pigem vastupidi – smuutisse lisatud piimatooted koormavad puuviljadega koos tarbides seedimist, pakimahlad lisavad juba niigi puuviljades sisalduvale fruktoosile täiendavalt varjatud suhkruid.  

Kuna smuuti ammutab oma põhilised maitsed puuviljadest, marjadest, väetoitudest ja vürtsidest, sobib smuuti vedelikuks kõige paremini puhas vesi. Hästi passib smuuti sisse ka looduslikult isotooniline, veepuudust eriti kiirelt leevendav kookosevesi. Talviselt toekamat smuutit võib vedeldada ka erinevate taimsete “piimadega” nagu  mandli-, kaera-, spelta- või riisijook. Siit leiad valiku Allose taimseid jooke tervelt veerandi võrra soodsama hinnaga.

Appi tõttab smuutiblender

Smuutit võib valmistada nii sauseguriga kui blenderis, neist viimase puhul saab valida kompaktse ja kerge, just smuutide valmistamiseks mõeldud blenderi või klassikalise, suure kannuga ja võimsa jõudlusega kannmikseri vahel.
Detsembris leiad Biomarketitest kaht sorti WMF blendereid, mis sobilikud ka smuuti valmistamiseks. 
Neist esimene, WMF KULT Mix & Go on käepärane seade, kus kõik koostisosad purustatakse smuutiks samas nõus, millega smuuti pärast kaasa võtta saab. Komplekti kuulub kaks smuutinõud. Smuutiblenderi võimsuseks 300 vatti, pöörlemiskiiruseks 23000 pööret minutis. Komplekti kuuluvad kaks smuutinõud on valmistatud BPA-vabast plastikust, blenderi kere on kaetud Cromargan harjatud roostevaba terasega, disain on minimalistlikult lihtne.  Smuutiblenderi hind on 49.90 eurot. 

Teise blenderi näol on tegemist mitmekülgsete võimalustega köögimasinaga, mil võimsust 1200 vatti ja pöördeid 30000 minuti kohta. Lisaks mahukale kannule kuulub komplekti ka kaks erinevas suuruses smuutipudelit ning üks purustamisnõu. Blender sobib ka jää purustamiseks.  
Blenderi hind on 99.90 eurot. 
Lisaks kahele smuutimasinale pakume detsembris smuutide valmistamiseks: 

Rainforest Food maka pulber, 150g, hind detsembris 9,09 eurot, hind püsikliendile 8,45, tavahind 10,69

Kuusevõrse pulber, 30 g hind detsembris 5,06 eurot, hind püsikliendile 4,70, tavahind 5,95

Nõgesepulber purgis 50g hind detsembris 9,34 eurot, hind püsikliendile 8,69, tavahind 10,99

Nõgesepulber täitepakendis 50g hind detsembris 6,88 eurot, hind püsikliendile 6,40, tavahind 8,09

Banaanid hind detsembris 1,95 eurot, hind püsikliendile 1,81, tavahind 2,29

Kuivatatud datlid, kivideta 1kg öko kaalukaup hind detsembris 8,42 eurot, hind püsikliendile 7,83, tavahind 9,90

Maapähkel, kooritud,1 kg kaalukaup hind detsembris 5,78 eurot, hind püsikliendile 5,38, tavahind 6,80

Meie teised jõulukuised sooduspakkumised leiad siit. 

LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid