/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
29 detsember
2022

Elujõust tulvil idandid!

Soovid lisada oma menüüsse väärtuslikke toitaineid ning kosutada  organismi ilma sellele oluliselt aega ja suuri summasid kulutamata?

Proovi idandamist, mis aitab muuta teraviljad ja seemned võimsaks supertoiduks. Regulaarselt idandeid süües märkad peagi, kuidas energiat on rohkem ning juuste, naha ja küünte seisukord paraneb. Idandamine on lihte ja jõukohane igaühele, järgi vaid paari lihtsat põhimõtet.


Miks idandada?


Need väikesed krussis taimealged on tulvil mineraale, vitamiine ja elujõudu – väikese kalorihulga juures ammutad neist kuhjaga väärtuslikke toitaineid. Idandamine kasvatab tera- ja kaunviljade ning seemnete toiteväärtust lausa 4-6 korda, sest idandamisprotsessi jooksul toodab seeme toitaineid juurde.

Idandada äärmiselt lihtne. Idandid valmivad vaid mõne päevaga, sinu kodus aknalaual, ilma mullata ning igal aastaajal. Nii sobib idandamine ideaalselt kiire eluviisiga linnainimesele, kellel ei ole oma aeda. Ise idandades võid olla kindel, et idandid on söömise hetkel värsked ning ise idandada on ka soodsam, kui poest idandeid osta.

Idandid sisaldavad rohkesti ensüüme, mis aitavad parandada seedimist ja toitainete omastamist. Eriti hästi toetavad seedimist lambaläätse idandidIdandid toidavad häid baktereid ning aitavad kaasa organismist jääkainete väljutamisele. Aluseline toitumine hoogustab ka rasvapõletusprotsessi ning aitab vabaneda kehasse talve jooksul kogunenud rasvavarudest.  

Lutserni idandid sisaldavad sama palju beetakaroteeni kui porgandid ning rikkalikult taimset valku. Herne idandid sisaldavad kõiki asendamatuid aminohappeid, mis teeb idanditest täiusliku taimse valgu allika. Mungoa idandid toetavad head silmanägemist. Üldse on mungoad nii toitainerikkad, et Indias soovitavad ajurveda arstid neid tippsportlastele.

Idandamine muudab seemned organismile palju kergemini seeditavaks ja omastatavaks. Kui läätsed on sulle tekitanud gaase, siis idandamine aitab neid vältida. Idandades muutub tärkliserohke seeme taimealgeks, mis hakkab seda tärklist tarbima ning gaase tekitavad liitsuhkrud lagundatakse. Idandamine neutraliseerib ensüümiinhibiitorid, ained, mis aitavad säilitada kaun- ja teraviljade ja seemnete eluvõime, kuid koormavad meie seedimist.

Idandeid süües saad lisakasu ka klorofüllist, mis aitab muuta taime lehed roheliseks. Klorofüll on võimas verepuhastaja ja ülesehitaja. See stimuleerib punaste vererakkude tootmist ning aitab neil kehas hapnikku transportida.

Mida idandada?

  • Idandada saab tera- ja kaunvilju (läätsi, herneid, ubasid, toortatart jne) ning kõikvõimalikke seemneid. Seejuures tasub teada, et seemnete idanemisaeg on erinev – see võib ulatuda kahest päevast kuni kahe nädalani.
  • Biomarketis pakume idandamiseks erinevaid seemneid ja idandamistarvikuid – purke ja seemnete kasvulavasid. Mahekvaliteediga idandamisseemnete puhul võid olla kindel, et need on puhtad – kasvanud sünteetiliste taimekaitsevahendite ja väetisteta.
  • Lisa idandeid salatile, võileivale või vokiroale, raputa supile või hautisele. Rohkem toitaineid ammutad idanditest neid kuumutamata kujul süües.


Mida on vaja idandamiseks?

  • Sul on vaja ainult seemneid, vett, õhku ja õiget temperatuuri. Idandamist lihtsustavad oluliselt õiged vahendid – idandamispurgid ja kasvulavad, seega tasub neisse panustada.
  • Alusta mungubadest, neid on kõige lihtsam idandada. Need on tavaliselt ka laste lemmikud.
  • Seemneid on vaja enne idandamist 8-12 tundi leotada, et need ärkaksid ellu. Leotamiseks kasuta kindlasti leiget vett ja aseta seemned pimedasse kohta.
  • Purgis on lihtne idandada mungubasid, herneid, toortatart ja kikerherneid.
  • Kasvulaval idanda kindlasti brokolit ja lutserni, sest nende idandid on pikad ja peenikesed ning muutuvad purgis ühtlaseks pallikeseks.
  • Aseta idandamisnõu valgusküllasesse kohta, kuid hoia seda otsese päikese eest, sest päike kõrvetab idandid kergesti ära.
  • Seemned idanevad kõige paremini 18-22-kraadises ruumis.
  • Idandeid tuleb kindlasti loputada 2-3 korda päevas, et need ära ei kuivaks.
  • Ära lase idanditel üle kasvada, sest vastasel juhul nende toiteväärtus langeb ja muutub ka maitse. Aseta söömisvalmis idandid karbiga külmkappi, kus need säilivad kolm päeva. Enne söömist loputa idandid leige veega üle.
  • Purgis või kasvulaval on keeruline idandada kressi ja rukolat, sest veega kokku puutudes eritavad need lima. Seega tasub neid kasvatada mulla peal. Selleks tee väikesesse plastkarpi augud, et õhk käiks läbi ja liigne vesi voolaks ära. Pane karpi mulda ja niisuta seda esmalt. Raputa seemned ühtlaselt mullale ja pritsi veega üle. Seejärel unusta seemned kolmeks päevaks ja pritsi siis uuesti veega üle. Kressi seemned idanevad 7-10 päeva, seega varu kannatust. Idanenud seemnetel lõika kääridega võrsed pealt ära ning kasuta neid sarnaselt idanditega, näiteks raputa võileivale.
  • Seemnesegusid idandades arvesta, et nendes ei pruugi kõik seemned idaneda samal kiirusel. Seepärast tasub algajal idandajal kindlasti alustada üksikutest seemnetest.
LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid