Valmista ise maitsev ja värskendav suvejook – jäätee, jääkohv, smuuti või kokteil
Isikupärane ja maitserikas jäätee valmib lihtsalt
Kui armastad teed juua, siis kas oled proovinud ka ise jääteed valmistada? Jäätee maitseb hästi igal aastaajal, kuid eriti suvel. Kõige lihtsam on jääteed teha põneva maitsega teesegudest, nagu on näiteks Clipperil või Yogi Teal, mis ei vajagi muid lisandeid. Hõrgu jäätee saab ka kodumaistest ürtidest, näiteks piparmündist, nõgesest jne. Paar sidruniviilu juurde ja karge jook ongi valmis! Jääteele sobib lisada veel mahla, piima, jäätist, mündilehti ja muidugi jääd.
Jahutav taimetee (ühele)
- 1 spl kuivatatud või 2 spl värskeid ürte, nt Energia talu teevalikust
- ½ tassi keeva vett
- 1 klaas jääkuubikuid
- Pool sidrunit
- Mett või Allose agaavisiirupit
Keeda vesi ja valmista kangemat sorti tee, lastes teel tõmmata vähemalt 10 minutit. Lase teel jahtuda ja seejärel veel külmikus seista, pigista juurde sidrunimahla ja sega hulka mesi. Vala tee klaasi jääkuubikute peale ja naudi.
Punane kookosõie-apelsini jäätee (kannutäis)
- Rohelist või musta teed (2 teepakikest kannu kohta)
- Marjateed (3 teepakikest kannu kohta)
- 1-2 spl kookospalmisuhkrut
- 1 sidrun (vajad nii mahla kui koort)
- 200 ml apelsinimahla
- Jääkuubikuid
Keeda vesi ja pane teed tõmbama. Võta roheline või must tee varem välja, kuid lase marjateel kauem tõmmata. Lisa suhkur teele veel siis, kui tee on kuum, sest siis lahustub suhkur paremini. Suhkrut lisa nii palju, kui suur magusasõber sa oled. Kui tee on jahtunud, siis vala erinevad teed kokku, koori sidrun, lisa koor tee hulka ja lase mõned tunnid tõmmata. Ökosidrunid on kasvanud puhtalt, seega ei ole vaja muretseda nende koores sidalduvate taimekaitsevahendite pärast. Sidruni- ja apelsinimahl lisa alles siis, kui tee on täielikult jahtunud. Lase valmis joogil veel külmikus ühtlustuda. Naudi külmalt paari jääkuubikuga.
Klassikaline Colada (ühele)
- 250 ml Yogi Tea Classic vürtsiteed
- 20 ml ananassimahla
- 40 ml kookospiima
- 1 tl laimimahla
- 1 tl mett
Vala teepakile 250 ml keeva vett ja lase tõmmata umbes 7 minutit. Kui tee on jahtunud, pane see külmikusse. Kui tee on ka mõnda aega külmikus seista saanud, lisa teised koostisained ja sega läbi. Serveeri jahutatult jääga.
Kuidas valmistada täiuslikku jääkohvi?
Jääkohvi valmistamiseks on mitu võimalust. Tõelised kohvisõbrad teavad, et õige jääkohv ei tähenda jäätükkidele valatud kuuma kohvi. Sel moel jääkohvi tehes lahjendad sa kohvi maitset, sest kuum kohv sulatab jääkuubikud liiga kiiresti ja nii ei jää ka kohv piisavalt külm. Samuti võib selline meetod muuta jääkohvi kibedaks. Õige jääkohv on tõesti jääkülm ja selles ei peaks ringi hulpima pooleldi sulanud jääkuubikud. Selle peale oleks ju loogiline kuumal kohvil jahtuda lasta ja valada see alles siis jääkuubikutele? Ent kõige rikkalikuma maitsega jääkohv valmib külma veega tehtud kohvist, mida kohvimeistrid soovitavadki eelistada jääkohvi valmistamiseks. Külma veega kohvi tehes tuleb see vähem happeline, mis omakorda tõstab kohvi magusust ja teisi maitsenoote.
Külma veega kohvi tegemiseks kulub aega 8-24 tundi. Mida kauem joogil tõmmata lased, seda kangema ja tugevama maitsega kohvi saad. Vaja läheb suurt purki või kannu ja kaussi, sõela ja marli või köögipaberi tükki või kohvifiltrit.
Külma veega tehtud jääkohv - see õige!
- Kasuta jämedalt jahvatatud kohvi või jahvata ise, et kohvipuru
oleks umbes riivsaia tükikeste suurune. Peenem jahvatus muudab jääkohvi häguseks.
- Pese suur purk, millele saad kaane peale keerata, sobib ka presskann. Pane kohvipuru purki ja vala peale külm vesi. Kohvi ja vee
suhe võiks olla umbes 1:8.
- Sega õrnalt läbi, kata purk kaanega ja jäta 8-24 tunniks tõmbama. Võid
kohvipurgi panna ka külmikusse, kuid see ei ole otseselt vajalik.
- Kui kohv on ära tõmmanud, kurna see läbi sõela suurde kaussi, et eemaldada kohvipuru. Kurna läbi marli, köögipaberi või kohvifiltri tagasi purki. Korda 2-3 korda, kuni joogi põhjas ei paista enam kohvipuru jääke.
- Jääkohvi valmistamiseks täida esmalt klaas jääkuubikutega. Seejärel
vala klaasi poole klaasi ulatuses piima ja lisa kohv, nii et klaas
saaks täis. Magusta suhkru või agaavisiirupiga ja sega läbi. Magustamiseks
sobivad hästi veel kondenspiim või vanillijäätis, kaunistamiseks šokolaadipuru. Mõnusa
meki annavad joogile ka näpuotsatäis soola või kaneeli või karamellisiirup.
- Külma veega valmistatud kohv seisab külmikus kuni nädala, seega võid seda julgesti suurema portsu ette valmistada, et nautida jääkohvi iga päev.
Mõnusad smuutid kookosveega ja teega
Smuuti "Bananilla" (kahele)
- Värskelt pressitud mahl kahest apelsinist või 150 ml apelsinimahla
- 100 ml Kulau kookosvett
- 1 banaan
- ½ värsket kookospähklit või kookoshelbeid või Naturata kookoslaaste
- ½ laimi
- Vanillikauna sisu
- Jääkuubikuid
Pressi apelsinimahl, pigista laimimahl sellesse ja sega hulka kookosvesi. Lisa ülejäänud koostisained ja mikserda kannmikseris. Serveeri jääkuubikutega.
Smuuti "BerryBerry" (kahele)
- 200 ml Kulau kookosvett
- Tassitäis marju, nt vaarikad, maasikad, mustikad või nende segu
- 1 küps banaan
- Jääkuubikuid
Mikserda kõiki koostisaineid kannmikseris, kuni saad ühtlase konsistentsi. Kui kasutad külmutatud marju, on vaja veidi kauem mikserdada, kuid nii maitseb jook mõnusalt jahedalt ning jääkuubikuid ei olegi vaja enam lisada.
Arbuusi-kookose jook (kahele)
- Pool väiksemat arbuusi
- 2-3 laimi
- 400 ml jahutatud Kulau kookosvett
- Kookospalmisuhkrut
- Muskaatpähklit
- Näputäis soola
Lõika arbuus tükkideks, puhasta seemnetest ja pigista laimidest mahl välja. Mikserda kannmikseris arbuus ja kookosvesi ühtlaseks seguks ning maitsesta jook laimimahla, suhkru, riivitud muskaatpähkli ja soolaga. Sega ja naudi!
Taastav smuuti rohelise tee ja ananassiga
- 2 tassi külmutatud ananassitükke
- Peotöäis spinatilehti
- Umbes 8 mündilehte
- ¼ tassi Supernutrientsi kooritud kanepiseemneid
- ¼ tassi külma rohelist teed
- ½ tassi kookospiima
Mikserda kõik koostisained kannmikseris, kuni saad ühtlase kreemja joogi.
Rooibosesmuuti (ühele)
- 250 ml kuuma vett
- 3 pakikest rooibose teed
- Allose akaatsiamett või roosuhkrut
- 1 keskmine banaan
- 2 spl maitsestamata jogurtit
- 100 ml õunamahla
Valmista tee ja lase 10-15 minutit tõmmata. Lisa mesi ja lase jahtuda. Jahtunud tee tõsta veel mõneks ajaks külmikusse. Tükelda banaan kannmikserisse, lisa tee ja püreesta. Lisa jogurt ja õunamahl ja mikserda jooks seguneks ühtlaseks.
Hõrk jääkakao (kahele)
- 180 ml piima
- 1 spl toorkakaopulbrit
- 115 g tumedat šokolaadi
- 175 g jääkuubikuid
- 2-3 kuhjaga spl šokolaadijäätist
- Võid lisada ka 1-2 spl jahutatud espressot või kohvilikööri
- Serveerimiseks veidi magustatud vahukoort ja šokolaadipuru
Kuumuta madalas keedupotis 2/3 piimast ja sega selle hulka kakaopulber. Tõsta pliidilt ja lisa piimale šokolaaditükid, pidevalt segades, kuni šokolaad on sulanud. Lase segul jahtuda toatemperatuurile. Vala kannmikserisse šokolaadi-piima segu ja ülejäänud piim, lisa jääkuubikud ja jäätis (soovi korral ka espresso või kohviliköör) ja mikserda, kuni saad ühtlase segu. Vala klaasidesse, serveeri vahukoorega ja raputa kõige peale veidi šokolaadipuru või kakaonibse.
Alkoholiga kokteilid suvisele aiapeole
Marjapunš (neljale)
- 1 ½ l keeva vett
- 6 spl Lebensbaumi marjateed lõhnava varjulillega
- 4 spl Allose akaatsiamett
- 500 g värskeid või külmutatud maasikaid ja
vaarikaid
- ½ l vahuveini
Valmista tee, lase tõmmata 20 minutit ja kurna. Lisa teele akaatsiamesi ja lase jahtuda. Vala suurde kaussi, lisa jahtunud teele marjad ja lase umbes kolm tundi seista. Lõpuks vala tee ja marjade segule vahuvein ning serveeri kohe.
Kokteil „Hugo“ (ühele)
- ¾ tassi prosecco`t või vahuveini
- ½ laimi või sidrunit
- 1-2 spl Holderhofi või Hollala leedriõiesiirupit
- ¼ tassi mineraalvett
- Värskeid mündilehti
- Jääkuubikuid
Aseta mündilehed veiniklaasi ja mulju neid lusikaga. Lisa vein, siirup ja vesi ning pigista hulka laimimahla. Lisa jääkuubikud ja klaasi servale võid kaunistuseks asetada veel laimiviilu.
Retseptide allikad: Kulau, Lebensbaum,
Yogi Tea, Holderhof, Biomarket
Fotod: Stocksy