/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
11 juuni
2020

Suvine veinivalik on kohal!

Suvi toob seltskondlikku ajaveetmist ja sündmuste tähistamist ning pokaal veini on omal kohal. Oleme kogunud mõtteid rahvusvahelistelt mahekvaliteediga veinide valmistajate kokkusaamistelt ja uuendanud oma veiniportfelli: avastamisrõõmu jagub siin nii igapäevasemateks valikuteks kui erilisemateks puhkudeks. Et valgete, roosade ja vahutavate veinide hulgas orienteeruda, valis sommeljee Ireen Reilandt meie veinivalikust kõige magusamad suvesoovitused. Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada Teie tervist.

Vallatult vahune

Biomarketi riiulitelt leiab nii traditsioonilisel ehk pudelis kääritamise meetodil valmistatud tiheda vahu ja sügavate maitsenüansidega vahuveine šampanjast kuni cavani kui ka kerge ja värske puuviljase stiiliga vahuveine. Et vahuvein ei jääks pelgalt pidulike sündmuste joogiks, tasub kiigata aeglasema mullijooksu ja seetõttu veidi vähem vahutavate, aga hinnaklassilt soodsamate jookide poole, mida näiteks Lõuna-Euroopas nauditakse seltskonnajoogina või igapäevasemate toidukordade juurde.

Sel suvel domneerib vahuveinide riiulil Itaalia:

* LA JARA Spumante Bianco Special Cuvée Brut, Itaalia
Suve kerget ja muretut elustiili meenutava iseloomuga veinis tervitab nina elegantne tsitruseliste aroom, maitses aimub mahlast õuna. Siin polegi vaja „sommeljeede keeles“ sügavamat kirjeldust, tuleb vaid pudel avada ja proovida, Väga nauditav suvevein, mis on võitnud paari aasta eest täiesti teenitult rahvusvahelise ökoveinide konkursi kuldmedali.

*LA JARA Spumante Pinot Grigio Rosé, Itaalia

Pinot Grigio on Eesti klientide kindel suvelemmik. Kui sellest traditsioonilisest Itaalia viinamarjasordist tehtud veini päikeseküllasele mekile lisada veel keelel sillerdav mullivaht, on hitipotentsiaal veelgi suurem. Punaseid puuvilju meenutavate aroomi ja maitsenüanssidega vein sobib imehästi juustude ja näiteks suitsukala kõrvale. Vein on võitnud rahvusvahelisel ökoveinide konkursil kuldmedali.

* LA JARA Rosato Frizzante Special Cuvée Veneto IGT, Itaalia
Maasikaid meenutavate aroominüanssidega pärlivein Prosecco-viina
marjast Glera on suurepärane piknikule kaasa haaramiseks. Kerge, värskendava, puuviljase iseloomuga vein, mida on mõnus nautida kergete suviste suupistete kõrvale. Plusspunktid toredale korgilahendusele!

* PIZZOLATO Rosé Spumante Extra Dry, Itaalia
Pilkupüüdev vorm ja elegantne sisu, tõeline pärl! Prosecco-sõpradele tuttavale viinamarjasordile Glera on võetud appi teinegi sort - Raboso ja kooslusest on sündinud lilleliste ja kirssi meenutavate aroominootide ning väga mahlase ja värske maitseprofiiliga vahuvein. See vein on hea mõte kingituseks juba tänu välimusele. Pidulike sündmuste tähistamiseks sobib see kindlasti väga hästi, aga miks mitte kuulutada sündmuseks ükskõik mis päev, kui avad sellise nägemis-, lõhna-, maitse- ja isegi kompimismeelt rõõmustava pudeli vahuveini!
 
* OSTERIA Prosecco DOP, Itaalia
Modernse lähenemisega pärliveinina valmistatud jooki tasub proovida kõikidel Prosecco-sõpradel, kes on harjunud spumante tüüpi valmistusviisi ja tihedama vahuga. Aroomis lilli, õunu ja valgeid luuviljalisi meenutavate nootidega vein on keelel särtsakas ja väga meeldiv.  

 Rõõmus roosa

Kui valge vein veel ei kutsu, aga punane tundub päikeselistel päevadel liialt tummine, siis tasub vaadata roosade veinide poole. Roosal on mitu nägu. Tihti on ta sisu alahinnatud, mõnikord pelgalt suvejoogiks või ainult naisteveiniks tembeldatud. Oleme valinud oma veiniriiulile eri karakteritega ökoveine erinevatest riikidest, et igaüks leiaks oma maitsele sobiva.

Valik roosasid igale maitsele:

* TRE PIUME Rosato Veneto IGT, Itaalia
Põhja-Itaalia veinimeistrite Corvina, Merlot ja Cabernet viinamarjadest valmistatud vein sobib suurepäraselt kergemate eelroogade ja suupistete, aga ka grillitud roogade kõrvale. Aroomis domineeriva särtsakad punaste marjade ja ürtide nüansid, maitsesse jagub toekamat karakterit. See vein võiks härradele meeldida.

* MEZZOGIORNO Frappato Rosato IGT, Itaalia
Sitsiilias levinud viinamarjasordist Frappato valmistatud veinid on päikeselised ja sisukad, aromaatsed ja maitseküllased. Vein sobib hästi jutukõrvaseks seltskonnaveiniks, aperitiiviks, eelroogade ja suupistetega ja alati grillitud-küpsetatud kala juurde.

* LA FÊTE Rosé, Prantsusmaa
Võrgutava puuviljaaroomi ja värskendava maitsega vein on pretensioonitu ja sobib seetõttu kasutamiseks vähemalt nii mitut moodi kui sildile on pildikeeles märgitud. See roosa on igati asjalik seltskonnavein, aga sobib suurepäraselt ka toidukõrvaseks, kui laual on suupisted, grillitud road või kala.

* GENS ET PIERRES Sud-Sud Rosé, Prantsusmaa
Kellele meeldib Lõuna-Prantsusmaa kerge ja maasikanüanssidega roosa veini stiil, see vaadaku just selle pudeli poole. Elava ja värskendava iseloomuga elegantne suvevein viinamarjasortidest Cinsault, Grenache Noir, Nielluccio sobib suurepäraselt aperitiiviks, päikeselise pikniku seltskonnaveiniks, salatite ja eelroogade kõrvale, aga eriti hästi näiteks ka küpsetatud või grillitud kala juurde.

* KETH Cuvée Aufspiel Rosé QW Keth, Saksamaa
See on soovitus roosa veini skeptikutele, kellele Lõuna-Prantsusmaa stiilis kerged ja maasikased veinid muljet ei avalda. Selles pudelis on karakterit küllaga. Viinamarjasortidest Dornfelder ja Spätburgunder valmistatud vein kannab 2018. aasta rahvusvahelise ökoveinide mõõduvõtmise kuldmedalit. Veinil on tõepoolest suurepärane aroomi ja maitse tasakaal. Suviselt värskes ja särtsakalt mahlases veinis aimub vaarikaid, maasikaid ja kirsse meenutavaid nüansse. Soovitame seda heas tasakaalus veini kergete suupistete kõrvale. 

Värskendav valge

Portugalis toidukohas laua äärde istudes kallab teinekord lahke peremees Vinho Verde su pokaali veel enne, kui jõuad heita pilgu menüüle ja joogivalikule ning oma soovidest teada anda – nii loomulik on see värske karakteriga vein oma sünnikohas. Pudelile kirjutatud Vinho Verde ei ole muuseas viinamarjasort, seda nime kannab hoopis iseloomuliku kerge kihinaga veini sünnikoht, piirkond Põhja-Portugalis. Otsetõlkes „roheline vein“ on hoopis segu erinevatest viinamarjasortidest ja teinekord on vein mitte rohekaskollane, vaid roosat või punast värvi.

Suurepäraselt aperitiiviks ja seltskonnaveiniks sobiv Vinho Verde on tänu oma happelisele ja särtsakalt värskele iseloomule ka väga meeldiv kaaslane kala- (mmm... need Portugali grillitud sardiinid!) ja mereanniroogade, aga ka sealiha- ja kartulitoitude kõrvale.

Biomarketi riiulitele on jõudnud kaks Vinho Verdet:

* LIV Vinho Verde DOC: Arinto ja Avesso viinamarjadest vein on vaevuaimatava kihinaga ülimalt kerge ja pretensioonitu jook, milles kerkivad esile tsitruselisi ja ürte meenutavad aroominoodid. Happelise ja mineraalse moega maitse teeb sellest veinist eriti hea kaaslase kergetele eelroogadele ja salatitele.

* CASA DO ARRABALDE Vinho Verde DOC: Avesso, Alvarinho ja Arinto viinamarjadest valmistatud veinis tervitavad nina külluslikud sidruneid-, laime ja apelsiniõisi meenutavad aroominoodid. See vein maitseb kui suvi ise, nii kerge, ärgas ja elurõõmus. Võrreldes Liv Vinho Verdega on selle pudeli sisu elegantsem ja lõhna- ning maitseelamus sügavam.


LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid