Uus Biomarketis: põnevad Amandini taimsed piimad ja kasutusvalmis puljongid
Tefijook, speltajook, lõikeheinajook, kakaoga
kamutijook - sellised erilised ja põnevad taimsed piimad sarjast Amandin ootavad
uudistajaid nüüd Biomarketi kauplustes. Taimsed piimad sobivad kogu perele, kuid on
ideaalsed inimestele, keda kimbutavad allergiad - joogid on priid laktoosist
ehk piimasuhkrust ja kaseiinist ehk piimavalkudest. Enamik jooke on ka
gluteenivabad.
Taimsed piimad sobivad hommikusöögi valmistamiseks näiteks pudru keetmisel või hommikuhelvestele valamiseks, niisama rüüpamiseks, kuuma joogi valmistamiseks (kakao või kurkumipiim) või lihtsalt teele-kohvile valamiseks.
Biomarketis pakume nüüd Amandini taimseid piimasid, mida toodab Costa Concentrados Levantinos SA Hispaanias. Sarjas on kaheksa jooki ja riisikoor:
- Kaltsiumilisandiga
kaerajook
sisaldab ainult kaeras looduslikult esinevaid suhkruid ning kaltsiumiallikana
on joogile lisatud merevetikat Lithothamnium
calcareum.
- Eriline
jook on tefijook. Teff ehk
Abessiinia lembehein on Etioopiast pärinev umbes 5000 aastat vana hirsi
alaliik. Teff on gluteenivaba ja sobib tarvitamiseks tsöliaakia ehk
gluteenitalumatuse korral. Amandini tefijook on madala rasvasisaldusega ning
sisaldab ainult teraviljas looduslikult esinevaid suhkruid.
- Samuti
ei ole magustajaid lisatud speltajoogile
ega riisijoogile. Spelta on ürgnisu
sort, teise nimega okasnisu. See sisaldab rohkesti vitamiine ja mineraale ning
on kergesti seeditav. Küll aga sisaldab see gluteeni ehk teraviljavalku, nii et
gluteenitalumatusega inimestele speltajook ei sobi. Riis on madala rasvasisaldusega
süsivesikurikas teravili. Amandini riisijook on neutraalse maitsega ning sobib
kogu perele. Riisijook sisaldab ainult riisis looduslikult esinevaid suhkruid,
lisasuhkrut joogis ei ole.
- Kakaoga
riisijooki
on lisatud magustajana agaavisiirupit, jook sobib hästi hommikusöögiks või kui
isutab magusa järele. Agaavisiirup on naturaalne magustaja tavapärase suhkru
asendamiseks. Siirupit valmistatakse agaavi taimest, mis kasvab peamiselt
Mehhikos. Agaavisiirup,
õigupoolest täismahl, sisaldab palju fruktoosi ja magustab tugevamini kui
suhkur, kuid sisaldab seejuures vähem kaloreid. Kakaoga riisijook maitseb hästi
ka kuumutatuna – midagi lisada sellele enam vaja ei ole.
- Agaavisiirupiga
on magustatud ka banaani ja maasikatega
riisijook, mis tänu sellele mõnusale ja maitsvale kooslusele mekib eriti hästi lastele.
- Samuti
magustab agaavisiirup kakaoga kamutijooki. Kamut on antiikne
teravili, nisu sugulane ning kaltsiumit lisab joogile merevetikas Lithothamnium calcareum. Ka see jook
sisaldab gluteeni ega sobi gluteenitalumatuse korral.
- Ja
veel magustab agaavisiirup lõikeheinajooki.
See on ainulaadne toode nii Eestis kui kogu maailmas. Söödava lõikeheina (ld k Cyperus
esculentus, ingl k tigernut, hisp
k chufa) puhul ei sööda maapealset
varre osa, nagu nimest aimata võib, vaid hoopis selle magusaid, pähklise
maitsega ja mandleid meenutavaid väikseid mugulaid, mis kasvavad maa sees. Mugulaid
kutsutakse ka maamandliteks, maakastaniteks ja tiigripähkliteks. Lõikeheina kasvatatakse
palju Hispaanias Valencias ning maamandlipiim on Hispaanias väga populaarne
jook.
- Sarjas
on ka riisikoor, mis on maitsev alternatiiv piimatoodetele. Riisikoor sobib kastmete, kreemide, suppide,
risotode jne valmistamiseks ehk nii soolastesse kui magusatesse roogadesse,
samuti võib seda lisada kohvile ja teele.
Fotod: Amandin ja Biomarket