/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
03 september
2024

Leia parim ökopood: Biomarketi ökopoed Eestis

Biomarket on Eesti suurim ökopood. Pakume parimat valikut sertifitseeritud öko- ja loodustooteid, mis toetavad sinu ja su pere tervist ning hoiavad looduse puhtana. Osta teadlikult ja ela tervislikult.
biomarket ökopood ja ökopoed

Miks valida ökopood?

Kujuta ette, et astud poodi, kus iga riiul räägib lugusid tervisest, hoolivusest ja loodusest. Tunned, kuidas õhk on puhas ja värske, ning sind ümbritseb rahu, mis tuleb teadmisest, et siinsed tooted on hoolikalt valitud, et toetada nii sinu kui ka meie planeedi heaolu. See pole tavaline pood vaid ökopood – kauplus, kus sinu ost on investeering tervislikku ja teadlikku eluviisi.

Miks eelistada ökopoodi, võib küsida. Vastus on lihtne ja loomulik, nagu ka tooted, mida siit leida võib. Ökopood toetab sinu tervist ja vähendab meie ühist ökoloogilist jalajälge pakkudes tervislikku ja keskkonnasõbralikku tootevalikut – mahetoitu, looduskosmeetikat, looduslikke toidulisandeid ja ökoloogilisi puhastusvahendeid.


Biomarketi ökopoed Eestis

2003. aastal asutatud Biomarket on üks vanimatest ökopoodidest ning tänaseks ka selgelt kõige suurem ökopoodide kett Eestis. Biomarketi ökopoed Tallinnas ja Viimsis paikevad erinevate linnaosade populaarsetes ostukeskustes pakkudes Tallinna elanikele ja külastajatele mugavat ligipääsu kvaliteetsetele ökoloogilistele toodetele.

Lisaks Tallinnale pakub Biomarketi ökopood Tartus Kesklinna Keskuses ja ökopood Pärnus Port Arturi keskuses tervislikke ja keskkonnasõbralikke valikuid ka Lõuna- ja Lääne-Eesti elanikele.


Biomarketil on Eesti kokku kaheksa ökopoodi

Tarbijauuringud kinnitavad: ökopoe klient teeb teadliku valiku tervise ja keskkonna kasuks

Ökopoodide populaarsus on viimastel aastatel kiiresti kasvanud ja põhjuseid selleks on mitu.

Uuringud näitavad, et tarbijad valivad ökopoe eelkõige tervislikkuse tõttu. Näiteks Rootsis usub 72% vastanutest, et ökopoodide tooted on tervislikumad ja sisaldavad vähem kahjulikke aineid võrreldes tavatoodetega. Samas Saksamaal on 68% ostjatest toonud esile, et mahetooted sisaldavad vähem pestitsiide ja seega on nende tarbimine väikema terviseriskiga (Organic Sweden, 2023; Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft, 2022).

Keskkonnasäästlikkus on samuti oluline tegur. Inglismaal peab 70% ökopoodide klientidest keskkonnasäästlikkust oluliseks kriteeriumiks, sest nad tunnevad, et nende igapäevased valikud aitavad kaasa kliimamuutuste vähendamisele. Saksamaal ostab 65% tarbijatest ökopoodidest, et vähendada oma ökoloogilist jalajälge (Ethical Consumer, 2022; Öko-Institut e.V., 2021).

Lisaks sellele on ökopoodides ostlemisel märkimisväärne mõju ka kohalikele tootjatele. Skandinaavias, kus kohalikku mahetootmist kõrgelt hinnatakse, tunnetab 78% tarbijatest, et ökopoodidest ostmine toetab kohalikke tootjaid ja majanduse arengut. Saksamaal on sama trend – 74% vastanutest eelistab ökopoodi just kohalike väiketootjate toetamiseks (Nordic Council of Ministers, 2022; IFOAM EU Group, 2021).

Teadlik tarbimine on samuti kasvutrendis. Paljud tarbijad tunnevad uhkust ja rahulolu asjaolust, et nende ostuotsused on tehtud teadlikult ja keskkonnasõbralikult. Saksamaal ja Inglismaal on vastavalt 60% ja 68% tarbijatest öelnud, et ökotoodete tarbimine annab neile tunde, et nad teevad midagi olulist ja vastutustundlikku oma tervise ja keskkonna jaoks (German Organic Trade Association, 2022; Soil Association, 2023).

Kasulikku lugemist ökotoodete trendide ja uudiste kohta Eestist ja mujalt maailmas leiad siit:
www.maheklubi.ee
www.organicestonia.ee
www.iofam.bio
www.soilassociation.org
www.boelw.de
www.organicsweden.se
www.organicdenmark.com
www.organicseurope.bio

biomarket ökopood tallinnas


Peamised tootekategooriad ökopoodides

Ökopoodides leidub mitmesuguseid tootekategooriaid, mis kõik järgivad samu keskkonna- ja tervisesõbralikke põhimõtteid. Siin müüdavad tooted on kas sertifitseeritud mahetooted, st. kasvatatud ilma sünteetiliste väetiste ja pestitsiidideta ning sertifitseeritud usaldusväärsete ökomärgistega, või nö. loodus- või talutooted, millel küll ökomärk puudub, kuid mille koostis ja tootmisviis lähtub vastutustundlikkuse põhimõtetest.

Lisaks sellele peavad paljud ökopoed oluliseks pakendivaba tarbimise (zero waste) põhimõtteid pakkudes võimalust osta tooteid pakendamata kujul. See aitab vähendada tarbimise ökoloogilist jalajälge ja toetab jätkusuutlikku eluviisi.

Peamised tootegrupid Biomarket ökopoodides on:

Ökotoit

Ökopoodides leiduv ökotoit pakub tervislikku ja keskkonnasõbralikku alternatiivi tavapoodide valikule. Ökotooteid valides turgutate oma keha ja vaimu looduse parimate andidega ja ei pea muretsema kahjulike lisaainete pärast enda ja oma pere igapäevasel toidulaual.

Biomarketi ökopoodides on laias valikus mahetoiduained, sealhulgas värsked puu- ja köögiviljad, mis on kasvatatud ilma sünteetiliste väetiste ja pestitsiidideta säilitades nii nende naturaalse maitse kui ka toiteväärtuse. Lisaks leidub seal mahepiimatooteid, täisteratooteid, toiduõlisid, pähkleid, seemneid, tervislikke suupisteid ja palju muid tooteid, mis pakuvad rikkalikku valikut igapäevaseks toitumiseks. Mahejoogid on samuti olulisel kohal – ökokohv ja -tee, mahemahlad ja -limonaadid ning ökoveinid võimaldavad nautida maitseid, mis on kooskõlas tervisliku ja teadliku eluviisiga.

Biomarketist leiab ka ökosmärgiga gluteeni- ja laktoosivabu ning vegan tooteid, mis sobivad ideaalselt neile, kes järgivad eridieeti või peavad oluliseks taimset toitumist.

Vaata ökotoidu valikut Biomarketi veebipoes.

Looduskosmeetika ja hügieenitooted 

Tõhusad, tervislikud ja keskkonnasõbralikud ilu- ja hügieenitooted on üha enam tarbijate poolehoidu võitmas. Biomarketi ökopoodide looduskosmeetika ja hügieenitooted pakuvad tõeliselt puhast ja keemiavaba lähenemist igapäevasele hooldusele – meie valikus on lai valik sertifitseeritud kosmeetika- ja hügieenitooteid, mis ei sisalda sünteetilisi lõhna- ja värvaineid, parabeene, sulfaate ega muid kahjulikke koostisaineid.

Vaata looduskosmeetika ja hügieenitoodete valikut Biomarketi veebipoes.

Looduslikud toidulisandid ja tervisetooted

Seoses toitumisharjumuste muutuse ja elutempo kiirenemisega on kasvanud nõudlus toidulisandite ja tervisetoodete järele. Biomarketi ökopoodide valikus on vitamiinid, mineraalid, probiootikumid, väetoidud ja muud looduslikud toidulisandid ja tervisetooted, mis on loodud toetama nii meie füüsilist kui ka vaimset tervist.

Toidulisandite kasutamine ei asenda üldiste tervisepõhimõtete (nt. tervislik toitumine, rohke liikumine, piisav uni, head suhted) järgimist. Samas on toidulisandite õigel kasutamiselt tervist toetav mõju – näiteks probiootikumid soodustavad seedimist ja soolestiku mikrofloora tasakaalu, mis on oluline üldise tervise ja heaolu jaoks. Supertoidud, nagu spirulina, goji marjad ja chia seemned, pakuvad antioksüdantide rikkaid lisandeid, mis toetavad keha võimet võidelda vabade radikaalide ja põletike vastu, aidates seeläbi säilitada elujõudu ja elujõulist immuunsüsteemi.

Toidulisandite ja tervisetoodete maailm on kirev ja sageli segadusseajav, mistõttu oleme Biomarketis valinud välja tarnijad ja tooted, mille kvaliteeti usaldame ja julgeme soovitada.

Vaata looduslike toidulisandite ja tervisetoodete valikut Biomarketi veebipoes

Ökoloogilised puhastusvahendid

Kodu, riiete ja nõude puhtana hoidmine ei pea kahjustama keskkonda ja rikkuma meie tervist. Meie ökopoodidest leiad puhastusvahendid, mis ühendavad tõhusa puhastuse ja loodussõbraliku koostise, pakkudes ohutut alternatiivi tavalistele kemikaalidele.

Biomarketi ökopoodides pakutavad puhastusvahendid kannavad ökomärki ning meie tootevalik sisaldab nõudepesu-, riidepesu- ning kodupuhastusvahendeid.  

Loodussõbralikud koostisosad tagavad, et sinu kodu on puhas ja tervislik, samal ajal kui toote keskkonnasõbralik valmistusviis ja biolagunev koostis vähendavad reostust ja toetavad jätkusuutlikku eluviisi aidates kaitsta meie planeeti ka tulevaste põlvkondade jaoks.


Vaata ökoloogiliste puhastusvahendite valikut Biomarketi veebipoes.

biomarket ökopood pärnus

Vaata kohe Biomarketi asukohti kaardil ja leia endale lähim ökopood

Ökopood - palju enamat, kui lihtsalt tavaline pood.

Inglise keeles kutsutakse ökopoodi sageli kui "health food store" või "whole food store" ehk otsetõlkes kui "tervisliku" või "täisväärtusliku" toidu pood. Kuna ökopoe valikus on lisaks mahetoidule ka igapäevaelus kasutatavad looduskosmeetika ja hügieenitooted, ökoloogilised puhastusvahendid ning looduslikud toidulisandid ja tervisetooted, siis võib öelda, et ökopood ei ole pelgalt toidupood, vaid "tervisliku ja täisväärtusliku eluviisi pood".

Kuigi tervisest hoolimine on üks peamisi põhjuseid, miks ökopoodide külastatakse, ei ole see kaugeltki ainus. Keskkonnahoid, kohaliku rohemajanduse toetamine, vastutustundlik ja eetiline tarbimine on kõik olulised põhjused, miks inimesed valivad just ökopoe. Seega, kui vaatame ökopoode laiemas kontekstis, on see tegelikult "tervisliku, täisväärtusliku ja loodusest ning headest inimsuhetest hooliva eluviisi pood".

Kõlab ehk liiga suursuguselt, kuid ole mureta! Kui astud ökopoodi, ei pea sa olema tervisliku toidu ekspert või keskkonnaaktivist. Sarnaselt nagu kommipoes käimine rahuldab magusaisu ja raamatupood soodustab lugemisharjumuse kujunemist, võib ka ökopood olla sinu tervislik ja hooliv sõber, kellega läbikäimine "müksab" sind tervislikuma ja keskkonnahoidlikuma eluviisi poole. Ja kui seda nõndaviisi vaadata, siis on ökopood tõesti palju enamat kui tavaline pood.



Biomarketi ökopoodide asukohad kaardil

Balti Jaama Turu Biomarket



Kaubamaja Biomarket



Rocca Al Mare Biomarket



Ülemiste Biomarket



Mustamäe Biomarket



Viimsi Biomarket



Tartu Biomarket



Pärnu Biomarket


Korduvad küsimused seoses ökopoodidega

1. Mis vahe on ökopoodidel ja tavalistel toidupoodidel?

Ökopoodides müüakse peamiselt tooteid, mis on valmistatud looduslikest koostisosadest, kasvatatud ilma sünteetiliste väetiste ja pestitsiidideta ning sageli sertifitseeritud usaldusväärsete ökomärgistega. Tavapoodides võib leida laiema valiku tooteid, kuid need ei pruugi järgida samu keskkonna- ja tervisesõbralikke põhimõtteid.

2. Kas kõik tooted ökopoodides on mahedad?

Enamik tooteid on Biomarketi ökopoodides mahedad, kuid mitte kõik. Mõned tooted võivad olla lihtsalt looduslikud või keskkonnasõbralikud ilma mahesertifikaadita. Enne ostmist on soovitatav kontrollida toote märgistust ja sertifikaate.

3. Miks on ökopoodides müüdavad tooted kallimad?

Ökopoodides müüdavad tooted on tihti kallimad, kuna nende tootmine ja kasvatamine on ressursimahukam ning järgib rangemaid keskkonna- ja kvaliteedinõudeid. Samuti on mahetootmine sageli väiksemates kogustes ja vähemtõhusam kui tavapärane tööstuslik tootmine.

4. Kas ökopoodide tooted on tervislikumad?

Paljud uuringud näitavad, et mahetooted on tervislikumad sisaldades rohkem kasulikke toitaineid ja olles vaba sünteetilistest kemikaalidest ja pestitsiididest. Siiski on oluline meeles pidada, et tervislik toitumine sõltub paljuski ka toidugruppide mitmekesisusest ja tasakaalustatud toitumisest.

5. Kust leida kõige lähem ökopood?

Kui sind huvitab ökopood Tallinnas, ökopood Tartus või ökopood Pärnus, siis täpse asukoha leidmiseks võib kasutada Biomarketi kodulehel olevat poeotsingut või külastada lähimat kaubanduskeskust, kus Biomarket asub. Lisaks saad Tallinnas, Tartus ja Pärnus tellida Biomarketi ökotooteid ka Wolt ja Bolt Food rakenduste kaudu. Tarnime ökotooteid üle Eesti ka Biomarketi veebipoe kaudu.

----------

Tervislik eluviis algab teadlikust valikust

Kas soovid teha tervislikumaid ja teadlikumaid valikuid? Astu Biomarketi ökopoest läbi ja avasta, kuidas lihtsad igapäevased ostud võivad muuta sinu ja sinu pere elu tervislikumaks ning toetada elurikkuse ja tasakaalu püsimist meie  ühises kodus – planeedil Maa. Osta teadlikult, ela tervislikult! Vaata kohe Biomarketi asukohti kaardil ja leia endale lähim ökopood.

----------

Biomarketi ökotooteid saad nüüd tellida mugavalt ka kulleriga otse koju ja kontorisse.



LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised