Teadlik toitumine toetab tervisesporti
Õigel toitumisel on spordis mitu eesmärki – tagada energiavarud, vältida
vedelikupuudust, aidata saavutada soovitud lihasmassi ja rasvaprotsenti,
vältida ebamugavustunnet seedetraktis ning tagada optimaalne kohanemine ja
taastumine.
Sportlase
toitumisest rääkides tulevad küllap esimesena meelde kõikmõeldavad toidulisandid,
mis peaks aitama üha rohkem kasvatada, saavutada ja võimendada. Tegelikult
põhineb aga tervisesportlase toitumine väga suures osas siiski igapäevasel
tasakaalustatud toitumisel, mida täiendab sportlike pingutuste eel, ajal ja
järel nö. sporditoitumine, mille ülesandeks on pakkuda täiendavat “kütust”.
Toidulisandid ei asenda puudulikku toitumist, vaid panevad lihvitud täpi
teadliku toitumise loodud “i”peale.
Tervislik toitumine on kõige alus
Tervisesportlase toitumine ei peaks oluliselt erinema terve täiskasvanu toitumissoovitustest, mis põhinevad teada-tuntud tõdedel – rohkelt köögivilja ja mõistlikult puuvilja, parasjagu täisteratooteid ning valku nii piimatoodetest, lihast kui kalast, jaopärast tervislikke rasvu ja meeleheaks maiustusi. Eesti riiklike toitumissoovituste kohaselt peaks põhitoitained andma kogu saadavast energiast valke 10–20%, rasvu 25–35% ja süsivesikud 50–60%. Lisaks peab saama toidust organismile vajalikud vitamiinid, mineraalained ja fütotoitained.
Igal toitainete grupil on tervislikus toitumises
mängida oma oluline roll. Kuigi taimne toit kipub sportlaste toiduvalikutes
valkude ja süsivesikute varju jääma, on sel oluline roll ka nende menüüs.
Nimelt ammutame me taimsest toidust põhilise osa vajalikke kiudaineid,
vitamiine, mineraalaineid, fütotoitaineid ning antioksüdante. Niisamuti võib
taimne toit olla ka tõhus valguallikas (oad, läätsed) ning süsivesikute varu (täisteratooted,
juurviljad), pakkudes lisaks ka olulisi tervislikke rasvu (pähklid, seemned, avokaado,
õlid).
Taimsele toidule sekundeerib (loomne) valk, mis on meie rakkude ehituskivideks.
Nii on ka sportlase igapäevases toitumises oluliseks valguallikaks piimatooted,
munad, (soovitavalt lahja) liha ja kala. Lahjemat liha tasub eelistada
vältimaks liigseid küllastunud rasvu, mis soodustavad organismis põletikku ning
suurendavad halva kolesterooli osakaalu.
Lisaks sellele, mida me sööme, on oluline ka, kui tihti me seda teeme ning mida juurde joome. Tervisesportlasel ei ole siingi olulisi erinevusi – edukas päev algab tõhusa hommikusöögiga ning eeldab vähemalt kolme toidukorda. Vedelikul on aga sportlikus päevas eriti oluline roll – nii peaks tavapärasele üldsoovitusele 1-2 liitrile joogiveele sportlane iga täiendava treeningutunni kohta lisama 400-800 ml liitrit vedelikku, olgu see siis vesi või spordijook.
Süsivesikud,
sportlase kütus
Kui tervisesportlase
igapäevane toitumine toetub üldistele toitumissoovitustele, siis suuremad
koormused, võistluspäevad ning nendele eelnev aeg eeldavad menüüs teatavaid
muudatusi, mis aitavad saavutada tulemusi ning taastuda peale intensiivset
pingutust.
Sportlase
kütuseks on süsivesikud ning ehitusmaterjaliks valk. Süsivesikud on glükoosi
ehituskivid, glükoos ladustatakse valdavalt lihastesse ja vähem maksa glükogeenina,
mis sportimise ajal sealt siis kasutusele võetakse.
Süsivesikute
vajadus sõltub sportlikust pingutusest. Nii erineb näiteks tervisespordi (madal
intensiivsus kuni 3x nädalas), mõõduka treeningu (1 tund päevas),
vastupidavustreeningu (u 1-3 tundi päevas) ning ekstreemse treeningprogrammi (4-6+
tundi päevas) puhul süsivesikute vajadus erineda alates 3-5 grammist kehakaalu
kilogrammi kohta kuni 8-12+ grammini kilo kohta. Süsivesikute valikul tasub
eelistada tärkliserohkeid allikaid teistele toidusüsivesikutele (sahharoos,
fruktoos, vaba glükoos jm).
Igapäevaselt
läbimõeldud toitumise korral piisab kuni pooleteisetunniste treeningute tarvis
olemasolevatest glükogeenivarudest, täiendava pingutuse korral tasub aga
süsivesikudepoosid ennetavalt täiendada.
Enne tähtsat päeva
Nii võiks
näiteks enne suuremaid ratta-, jooksu- või suusamaratone juba 3-4 päeva enne
sündmust tõsta süsivesikute tarbimise kogu energiast 70% (võrreldes tavapärase
50-60%ga). Selleks sobivad hästi leivatooted, pastaroad, pudrud, erinevad
puuviljad ja süsivesikuterohked juurviljad (näiteks kartulid ja bataadid,
porgandid, peedid).
Nii nagu
igapäevases toitumises, tasub ka võistluspäeval silmas pidada, et toit on
kasulik alles siis, kui see on seeditud ja omastatud, seepärast on toidukordade
õige ajastamine eriti siis eriti oluline. Pane tähele, et rasva-, valgu- ja
kiudaineterohke toit seedib kauem, niisamuti võtab aega suure toidukoguse
seedimine. Vältima peaks gaase tekitavaid toiduaineid nagu erinevad
oad-läätsed, kapsalised, laugulised, õunad-pirnid, luuviljalised, magusained
(sorbitool, ksülitool) ja gaseeritud joogid.
- Võistluspäeva
on arukas alustada süsivesikuterohke roaga, olgu see näiteks puder, mida
täiendab puuviljasalat või marjasmuuti, või siis marjade ja maitsestamata
jogurti või keefiriga müsli, soovitavalt suhkruvaba.
- 2-4 tundi enne
võistlust tasub keha kinnitada pudruga, võileiva ja küpse banaaniga või tatra-,
kartuli- või riisiroaga, mida täiendab tomati- või aedviljakaste või taine
liha.
- 1-2 tundi
enne starti võib end kosutada müsli, smuuti või võileivaga, hästi aitab ka küps
banaan, spordi energiabatoon või muu süsivesikuterikas amps. Vähem kui tund
aega enne starti tarbitud süsivesikud võivad kaasa tuua enneaegse väsimuse
ilminguid ning dehüdreerumist.
- 10 minutit
enne starti võib juua mõõdukas koguses spordijooki.
- Kindlasti peaks silmas pidama, et võistluspäeval tasub eelistada juba tuttavaid ja hästi talutavaid toite.
Valgud, lihaste ehituskivid
Valgud
moodustavad umbes 15–20% inimese kehamassist. Kuigi valgud ei paku kehale
olulist energiat, mängivad nad olulist rolli organismi kasvamisel, ehitusel ja
arengu tagamisel. Sportlase jaoks tähendavad valgud lihaste kasvamiseks ja
säilitamiseks vajalikke ehituskive.
Keskmine
täiskasvanu vajab päevas 1.2 - 1.4 grammi valku kilogrammi kohta, sportlasel,
eriti jõualadega tegeleval, on see vajadus aga 1.7 grammi kilo kohta. Valkudega ei
tasu aga liialdada, sest pikaajaline valgurohke toidu tarbimine võib koormata
neere. Igasugustele valgupulbritele võiks tervisesportlane eelistada kvaliteetsest
toidust saadavat valku, mida leiab näiteks lahjast lihast (kalkun, kana, aga ka
lihamaaveis), kalast, pähklitest, läätsedest-ubadest, munadest ja
piimatoodetest (kodujuust, maitsestamata jogurt).
Taastumine on tähtis
Koormusejärgne
taastav toitumine on niisama oluline kui pingutusele eelnenu. Energiavarusid
aitavad kiirelt taastada süsivesikud, mida võiks 15-30 minutit peale
intensiivset koormust 1g keha kilogrammi kohta (ehk 50-100 g), lihasstruktuuri
aitavad säilitada aga kiirestiomastatavad valgud (10-20g). Vedeliku- ja
elektrolüütidevaru taastamiseks võib tarbida vett, mineraalvett, kookosvett või
spordijooki. Suure vedelikukao puhul võib spordijooki vee või kookosveega
lahjendada, et saavutada vedeliku ja elektrolüütide parim tasakaal. Sportlaste hulgas
üha enam populaarne kookosvesi on looduslikult isotooniline madala kalorsusega
värskendav jook, mis sisaldab mitmeid väärtuslikke toitaineid. Kookosvees on
vähe kaloreid ja rasva, üldse mitte kolesterooli, kuid rohkesti mineraale,
näiteks kaaliumit. Viimast sisaldab kookosvesi rohkem kui tavalised
isotoonilised spordijoogid.
Hästi sobib sportliku päeva
lõpetuseks ka Donat Mg mineraalvesi. See magneesiumirikas jook rahustab meelt
ja lõõgastab lihaseid, eriti rikkaliku mineraalainete sisalduse tõttu on selle
päevaseks soovitavaks koguseks vaid 1 klaasitäis. Täiendava magneesiumivajaduse korral leiad abi magneesiumivannidest või nahale pihustatavast magneesiumiõlist.
Tegusa päeva lõpetagu täisväärtuslik õhtusöök, kus on õiges proportsioonis esindatud valgud, rasvad ja süsivesikud. Selja taha jäänud päeva ei tasu aga ülesöömisega tähistada, toidukogused olgu pigem väiksemad, jaotudes mitme eine peale.
Vaata siit lähemalt meie aprillikuiseid sooduspakkumisi tervisesportlastele ning tee trenni tervelt ja rõõmsalt!