/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
01 juuli
2017

Tee ise: suvesmuutid kookosveega

Oh seda marjaküllust, mis meid suvel metsas ja aias ahvatleb, oleks vaid jaksu neid kõiki noppida ja pärast ära süüa! Üks hää viis marjade manustamiseks on need smuutideks suristada, nii tarbid suvepäikesest pakatavaid ja vitamiinirohkeid marju rohkem kui niisama ükshaaval suhu pistes. Kui aga juba smuutikraami kokku panema hakkad, kalla vedelikuks vahelduse mõttes kookosvett. Miks? Loe edasi ja saa teada! 
Kurk kuivab? Võta kookosvesi! 

Kõige loomulikum janukustutaja on muidugi vesi. Kui aga organismi vedelikukadu on intensiivse higistamise või häiritud seedimise tõttu tavapärasest suurem, tasub vee asemel kookosvee järele haarata. Nimelt taastab vesi küll vedelikupuuduse, kuid kookosvesi , see looduslikult isotooniline madala kalorsusega  jook, annab organismile tagasi ka vajalikud mineraalid nagu kaalium ja magneesium. Just seepärast pälvib kookosvesi üle maailma aina rohkem tähelepanu ka sportlaste seas, kes eelistavad üha enam kookosvett erinevatele spordijookidele. Biomarketis saadaolev Kulau kookosvesi valmib Tais Chanthaburis väikestes ökofarmides. Palmipuud kasvavad koos teiste taimedega just nagu looduslikus keskkonnas ning neid ei mürgitata ega väetata kunstlikult. Ainsa väetisena kasutatakse kookospalmi enda lehti. Kui kookospähklid on parasjagu küpsed, korjatakse need, avatakse pähklid ning eemaldatakse neist ettevaatlikult kookosvesi, et seda siis vaid mõned sekundid 104 kraadi juures kuumutada. Minimaalne töötlemine aitab säilitada vees kookose eheda maitse ja kõik väärtuslikud toitained. Kookosveed ei sisalda mingeid sünteetilisi lisaaineid ehk need on 100% looduslikud.

Smuutid kustutavad janu ja täidavad kõhtu

Suure suvekuumaga jõuab janu tihti tühjast kõhust ette, smuutid on aga hea võimalus leevendada ühe korraga nii janu- kui näljatunnet. Päeva põhilist toidukorda smuuti asendama ei sobi, tervislikuks vahepalaks või kergemaks hommiku- või õhtueineks passib see aga hästi, eriti juhul kui kasutad smuuti paksendajana avokaadot, banaani või hoopis erinevaid seemneid, mis kõik smuutile toiteväärtust lisavad. 
Erinevad hooajalised marjad annavad smuutile maitset ja värvi, mis omakorda aitavad varjata mõnd ehk pealtnäha mitte nii isuäratavat, aga samas tervisele teretulnud koostisosa. Nii saab näiteks tugevamaitselise mustsõstra meki varju peita käredavõitu lehtkapsast, maheda mustikaga aga miksida peotäit-paari spinatit. 
Põneva maitsenüansi annavad smuutidele erinevad värsked ürdid, mida esmapilgul ehk lisama ei kipukski. Nii sobib maasikate ja arbuusiga toredasti basiilik, mustasõstrasmuutile lisab aga maitsevärskust piparmünt. Soolase smuuti soovi korral sega aga kokku hoopiski küpsed tomatid, kurgid, veidi tšillit ja paar oksa peterselli.
Kui kasutad smuuti baasmaterjaliks arbuusi või melonit, ei ole muud vedelikku vaja lisada, muudel juhtudel aga võib marjadest ja puuviljadest püreeritud mass joomiseks aga liiga paksuks jääda. Sel juhul siruta käsi kookosvee järele, mis smuutile kasuteguri vinti peale keerab. 
Kui suvesoe ihu jahutust nõuab, kasuta smuutis külmutatud marju - kasvõi paar tundi tagasi korjatud ning mõneks ajaks sügavkülmikusse pistetud marjad annavad tulemuseks hulga parema joogi kui päikesekuumad viljad. 
Kindlaid reegleid smuutiteaduses ei ole, hakka lihtsalt otsast katsetama ja leiuta ise oma maitsekombod. Meie poolt sulle sissejuhatuseks mõned korduvalt äraproovitud ja tunnustust leidnud lemmikud: 

Avokaado-mustika-basiiliku smuuti

Surista smuutiblenderis kokku 300 ml Kulau kookosvett, 1 avokaado, peotäis spinatit, peotäis metsamustikaid ja paar basiilikuoksakest. Kui pead lugu magusamast mekist, lisa smuutisse ka veidi mett. 

Ananassi-vaarika-mündi smuuti

Koori ja tükelda veerand ananassi. Viska blenderikannu ananassitükid, peotäis vaarikaid, mõned piparmündilehed ja 300 ml Kulau kookosvett. Magusaisu korral võid lisada veidi agaavisiirupit või mett. Purusta ja naudi külmalt. 

Mustasõstra-kakao smuuti

Heida smuutikannu 1 kooritud banaan, paar peotäit musti sõstraid, 2 teelusikatäit kakaopulbrit, pool teelusikatäit kaneeli ja 300 ml Kulau kookosvett. Püreeri ja naudi külmalt. 

Arbuusi-maasika-basiiliku smuuti

Tükelda veerand arbuusi ja eemalda selle seemned. Heida smuutikannu arbuusitükid, paar peotäit maasikaid, üks basiilikuoks ja pane tähele! veidi purustatud musta pipart! Sellele smuutile ei ole täiendavat vedelikku vaja lisada, kuna nii arbuus kui maasikas on juba piisavalt vedelikurohked viljad. 

Mango-meloni smuuti

Koori ja tükelda üks küps mango ja pool melonit. Lisa poole laimi mahl,
300ml Kulau kookosvett ja püreeri smuuti ühtlaseks. 


Limpsi limonaadi! 

Suvekuumas kuluvad ära ka karastusjoogid. Whole Earth limonaadid karastavad meeli ja kustutavad janu ilma, et nendega suutäis kunstlikke värvi, lõhna- ja maitseaineid kaasneks. 
Meie valikust leiad leedriõie, apelsini-sidruni-, ingveri-, jõhvika- ja koola-maitselise karastusjoogi ning klassikalise limonaadi juulikuise soodushinnaga  1.20 eurot (+pant 0.10), püsikliendile 1.12, tavahind  1.50 + pant

Juulis leiad Biomarketist tavapärasest soodsama hinnaga ka Donat Mg mineraalvee,  mille kasuks räägib rikkalik magneesiumisisaldus. 
Donat Mg mineraalvesi juulis 1.91 eurot, hind püsikliendile 1.78, tavahind 2.39. 

Vaata ka meie teisi sooduspakkumisi siit. 
Fotod: tootajd, internet
LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid