Looduslikud munavärvid leiad köögikapist
Siin on mõned värvi andvad toiduained, millega pühade ajal katsetada:
- Sinine – mustikad, punase kapsa lehed, punase viinamarja mahl, arooniad
- Pruun või beež – kohv, must tee, tilliseemned
- Pruunikas
oranž – tšillipulber
- Kollane – kurkumipulber, apelsini- või sidrunikoored, kummelitee, roheline tee, saialilletee
- Roheline – spinatilehed, klorella vetika pulber (leiad Biomarketist)
- Rohekaskollane – kollased õunakoored
- Lilla – punapeet või peedimahl, hibiski ehk karkade tee, punane vein
- Pruunikaslilla – naistepunatee
- Oranž – kollased sibulakoored, riivitud porgand, paprikapulber
- Roosa – punapeet või peedimahl, jõhvikad või jõhvikamahl, külmutatud vaarikad, punase viinamarja mahl
- Punane – granaatõunamahl, punase sibula koored, kirsid
- Mustreid saad munadele tekitada, kui kasutad koos värvainetega lilleõisi, lõngajuppe, paberist lõigatud kujundeid, teepuru, tangaineid jms.
1. variant - leota mune värvivees
Üks võimalus munade värvimiseks on keeta toiduainest veega värviline vedelik ning asetada keedetud muna selle sisse mitmeks tunniks ligunema. Värvilise vedeliku keetmiseks kulub olenevalt kasutatud toiduainest 15-60 minutit. Kuna värv jääb munadel kordades heledam, tasub keeta võimalikult tume vedelik. Lase vedelikul enne munade sissepanekut jahtuda toatemperatuurini.
Lisa värvivette ka veidi äädikat, et värv kinnituks munakoorele paremini. Aseta munad ligunemise ajaks külmikusse. Mida kauem mune värvivees hoiad, seda tumedamat värvi pärast munad jäävad. Leotamise järel ära mune loputa. Kui kasutad mahla või mustikaid, võid munad kohe nende sisse värvuma panna.
2. variant - keeda mune koos värviainetega
Mustri saamiseks võid toore muna ümber sättida nt kuuseoksi, tangu- või kruubiterasid, ravimtaimi jne. Seejärel säti muna ümber sibulakoored, kapsalehed, spinatilehed vmt ning pane munad valge riidetüki, marli või sukkpükstest lõigatud tüki sisse. Sibulakoored võid siduda muna ümber ka intensiivset värvi villase lõngaga. Keeda mune kümme minutit. Mida kauem keedad, seda tumedama värvi saad. Keetmise järel lase munadel veel keeduvees liguneda. Mune võib ka keeta kanges taimetees või kohvis.
Pärast värvimist hõõru munad üle toiduõlise (kasuta nt oliiviõli või kookosõli) köögipaberiga, see paneb matid värvilised munad rohkem särama.