Ingver: 5 oivalist retsepti, mida peab proovima!
Ingver on maitsev ja väekas - tema kasulikkusest ja igapäevasest kasutamisest soovitame lugeda blogipostituses “Ingver toetab immuunsust, seedimist ning annab energiat”.
Selles artiklis tutvustame viit eriilmelist retsepti, mis ühendavad ingveri kaks tugevust – mõnusa vürtsika maitse ning tervislikkuse.
Alustame vürtsika ingveri lassi ning marineeritud ingveriga, jätkame kahe soojendava püreesupiga ning lõpetame ahjuküpse muskaatkõrvitsaga. Maitseelamused ja tervis ootavad sind!
Oleme Biomarketis tervisliku ja keskkonnasõbraliku eluviisi usku, mille juurde käib ka söögitegemisoskuste arendamine ja alalhoid. Ja kui juba söögitegemine ette võtta, siis soovitame võimalusel kasutada mahetoorainet – nii tuleb toit maitsvam, tervislikum ja loodushoidlikum.
Retseptides kasutatavate toorainete juurde, mis on Biomarketi ökopoes saadaval, oleme pannud lingi meie e-poodi, et huvi korral oleks mugav tootega tutvuda.
Meie tooted on lisaks e-poele saadaval ka Wolt ja Bolt Food nutirakendustes ning kui retseptid tekitavad kohese inspiratsioonipuhangu, siis kui asud mõne meie poe lähistel (Biomarketi kaupluste asukohad), jõuavad tooted kiirkulleriga sinuni vähem kui 1 tunniga.
Vürtsikas ingveri lassi
Kergelt soolakas ja köömnene ingveri lassi on ühtaegu nii soojendav kui värskendav. Ingveri lassi sobib hästi päeva alustamiseks kui ka söögikordade ees seedimise käivitaja ning toetajana. Samuti on ingveri lassi hea “jahutav” kaaslane vürtsikate roogade kõrvale.
Ingveri lassit saab teha ka magusa versioonina, kus köömnete asemel kasuta kardemoni (soovi korral lisa ka kaneeli) ning sool asenda mee, agaavisiirupi või pruuni suhkruga.
Koostisosad (2 portsjonit):
- 1 teelusikas vürtsköömneid tervena või jahvatatuna.
- 200 ml maitsestamata jogurtit
- 200 ml külma vett
- Peotäis jääkuubikuid
- 1 kuhjaga supilusikatäis peeneks riivitud värsket ingverit
- Näputäis soola
- Kui soovid särtsu juurde, siis lisa lassile jahvatatud musta pipart ja tšillihelbeid.
Valmistamine:
- Pane kõik koostisosad blenderisse ja blenderda ühtlaseks seguks
- Võid serveerida kõrgetes klaasides ning juua kõrrega.
- Kui sulle köömne maitse meeldib, siis võid köömned eelnevalt ilma õlita pannil ära röstida ning uhmris või jahvatis purustada.
Marineeritud värske ingver
Ingveri marineerimine on väga lihtne ning see annab vürtsikale ingverile mõnusa magushapu maitsenüansi. Marineeritud ingver sobib suurepäraselt kala või liha kõrvale, salatitesse (sh. nuudlisalatitesse) riisiroogadesse ning võileivalisandiks.
Marineeritud ingver säilitab oma erksa kollase värvuse ja säilib suletud nõus külmkapis päris pikalt, mistõttu võib seda korraga teha varuga, et see kauem kestaks. Kaunis purgitäis isetehtud marineeritud ingverit sobib hästi ka tervislikuks kingutuseks heale sõbrale.
Koostisosad:
- 250 g värsket ingverit
- Sool
- 1½ supilusikatäit riisi- või õunasiidriäädikat (mitte palsamiäädikat)
- ½ teelusikat suhkrut
Valmistamine:
- Viiluta värske ingver köögiviljakoorijaga õhukesteks viiludeks või lõika terava noaga õhukesteks ribadeks. Soovi korral võid ingveri eelnevalt koorida, aga ökoingveri puhul võid julgelt jätta ingveri koorimata ning kasutada ära kogu ingverijuure.
- Pane ingveri viilud kaussi ning vala üle keeva veega lisades sellele 1 supilusikatäie soola. Sega läbi ja lase segul seista 3–5 minutit. See muudab ingveri veidi pehmemaks ning aitab tal paremini marinaadi omastada ja pikendab säilivust. Oluline on jälgida, et ingver ei muutuks liiga pehmeks, vaid jääks mõnusalt krõmpsuks. Peale 3-5 minuti möödumist, kurna soolvesi eraldi nõusse, kuna seda läheb hiljem veel vaja.
- Jäta viilutatud ingver kaussi ning puista peale 1 teelusikas soola, sega ja mudi ingverit sõrmedega, et sool imbuks ingverisse.
- Lisa ingverile äädikas ja suhkur ning sega hoolikalt läbi. Maitse ning kui tunned, et magusust oleks natuke juurde vaja, siis lisa veel veidi suhkrut.
- Tõsta ingver purki(desse) ja vala alles jäänud soolvesi peale, nii et ingver oleks soolveega kaetud. Lase külmkapis üleöö seista ning järgmisel päeval ongi tervislik maitselisand kasutamiseks valmis.
Särtsakas maguskartuli-ingveri püreesupp
See on särtsakas ja maitserikas supp, mis oma soojendava toime tõttu sobib eriti hästi sombuse talvepäeva või uduse sügisõhtu ergastamiseks.
Koostisosad (4-6 portsjonit):
- 2 supilusikat võid
- 2 sibulat, viilutatud
- 1½ supilusikat riivitud värsket ingverit
- 2 suurt maguskartulit, kooritud ja kuubikuteks lõigatud
- 1½ liitrit kana- või köögiviljapuljongit (või kana- või köögiviljapujongikuubikuid) või vett
- 150 ml 35% koort või taimset koort
- 1 supilusikas sojakastet
- 1 supilusikas vahtrasiirupit
- ½ laimi mahl
Valmistamine:
- Hauta sibulad ja või suures potis keskmisel kuumusel, kuni sibulad muutuvad läbipaistvaks.
- Lisa riivitud ingver ja jätka hautamist-pruunistamist, kuni tunned, et segu muutub mõnusalt aromaatseks. Seejärel lisa potti maguskartul. Sega ja jätka pruunistamist, kuni maguskartul muutub kergelt läikivaks.
- Vala potti puljong või vesi. Keeda ca. 30 minutit kuni maguskartul on piisavalt pehme, et seda saab kahvliga kergesti poti külje vastu puruks suruda.
- Püreesta supp potis saumikseriga ühtlaselt kreemjaks.
- Lisa koor, sojakaste, vahtrasiirup ning laimimahl. Sega ühtlaseks ning maitsesta vastavalt soovile.
Südantsoojendav porgandi-ingveri püreesupp
Sarnaselt maguskartulile, sobib ingver ka porgandiga imehästi. Nauditavalt magus-vürtsikas roog, mis tugutab keha, soojendab vaimu ja ühendab sõpru.
Koostisosad (4-6 portsjonit):
- 2 supilusikat avokaado- või oliiviõli
- 1 keskmine sibul, hakitud
- 3 küüslauguküünt, peeneks hakitud
- 3 supilusikat ingverit, riivitud või peeneks hakitud
- 900 g porgandeid, kooritud ja tükeldatud
- 900 ml köögiviljapuljongit või puljongikuubikuid ja vett
- 1 loorberileht
- 1 teelusikas kaneeli
- 1 teelusikas soola
- Valikulised lisandid: kookoskreem, röstitud seedermänniseemned ja koriander
Valmistamine:
- Hauta sibulad ja õli suures potis keskmisel kuumusel, kuni sibulad muutuvad läbipaistvaks.
- Lisa potti riivitud ingver ja hakitud küüslauk. Sega ja pruunista mõned minutid.
- Lisa potti tükeldatud porgandid ja pruunista pidevalt segades ca. 10 minutit.
- Lisa puljong, loorberileht, kaneel ja sool. Lase segul keema tõusta, seejärel kata pott kaanega ja alanda kuumus madalaks. Hauta 20–30 minutit, kuni porgandid on kahvliga torgates pehmed.
- Lülita pliit välja ja eemalda loorberileht. Püreesta supp saumikseriga ühtlaselt kreemjaks.
- Serveerimisel lisa soovi korral supilusikatäis kookoskreemi ja kaunista krõbedate šalottsibulate, röstitud seedermänniseemnete ja koriandriga.
Ahjuküps muskaatkõrvits ingveri, tomati ja laimi-jogurtiga
Meisterkokk Yotam Ottolenghi muljetavaldav maitsekombinatsioon, mis sobib hästi nii peolauale kui ka ühiseks õhtusöögiks pere või heade sõprade seltskonnas.
Valmistusaeg on üsna pikk, mistõttu sobib hästi siis, kui ühine söögitegemine ja seltskondlik oleng on teadlikult kokku viidud ning nälja peletamiseks on olemas kerged suupisted või eelroog. Kui aega on vähem, võib röstitud tomatid ja laimi-jogurtisegu varem valmis teha ning lisada ahjusoojale muskaatkõrvitsale.
Koostisosad (4 portsjonit):
- 1 keskmine muskaatkõrvits, kooritud ja pikuti pooleks lõigatud, seemned eemaldatud
- 3 supiluskat oliiviõli
- Soola ja musta pipart
- 6 ploomtomatit, poolitatud (sobivad ka kirsstomatid, aga siis pane natuke rohkem)
- 2,5 cm tükk ingverit, kooritud ja riivitud
- 1 väike punane tšilli, peeneks hakitud
- 2 küüslauguküünt, riivitud
- 2 supilusikat tumedat pruuni suhkrut
- 120 g maitsestamata täispiimajogurtit
- ¼ teelusikat jahvatatud kardemoni
- 1 laimi mahl ja peene riiviga riivitud koor
- Peotäis värskeid koriandri- või basiilikulehti
- 2 supilusikat röstitud ja hakitud india pähkleid
- Praetud šalottsibulad (soovi korral)
Valmistamine:
- Kuumuta ahi 240 kraadini. Lõika muskaatkõrvits 2,5 cm viiludeks ja sega kahe supilusikatäie õli, kahe teelusikatäie soola ja ohtra musta pipraga. Laota kõrvitsaviilud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti 35–40 minutit, kuni need on kuldpruunid. Tõsta ahjust välja ja lase jahtuda.
- Vähenda ahju temperatuur 170 kraadini. Pane poolitatud tomatid (koorega pool all) küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, puista peale veerand teelusikatäit soola, nirista üle supilusikatäie õliga ja rösti 60-80 minutit, kuni tomatid on pehmenenud.
- Sega kausis ingver, tšilli, küüslauk, suhkur ja veerand teelusikatäit soola pastaks. Tõsta segu tomatite peale ja küpseta veel 40 minutit, kuni segu on karamellistunud. Seejärel lase jahtuda.
- Sega jogurt, riivitud laimi koor, laimi mahl, kardemon, ohtralt pipart ja veerand kuni pool teelusikat soola väikeses kausis hästi läbi ja pane külmkappi kuni serveerimiseni.
- Laota kõrvitsaviilud suurele vaagnale ja aseta röstitud tomatid nende vahele. Vala peene joana peale laimi-jogurt, lisa maitsestamiseks koriandrit, india pähkleid ja soovi korral praetud šalottsibulat.
Häid maitseelamusi ning ingveri kasutusvõimaluste avastamist!
Miks ja kuidas võiks ingverit oma tervise ja heaolu toetamiseks rohkem kasutada loe siit: “Ingver toetab immuunsust, seedimist ning annab energiat”.