Alkoholiga ja alkoholita
Alkoholi sisaldavate jookide kõrval on meie riiulitel sel aastal laienenud alkoholivabade alternatiivide valik. Et pidujoogi valimine läheks lihtsalt ja nobedalt, küsisime soovitusi sommeljee Ireen Reilandtilt.
Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist. Tarbige mõistlikult ja mõõdukalt.
Vahuveinid ei lähe kunagi moest
Mõne jaoks käivad vahuveinid kokku vaid pidulikumate hetkede tähistamisega. Mõni on kindel, et ainuüksi šampanjapudeli korgi eemaldamine on noobli joogi nautimiseks piisavalt kaalukas sündmus. Kuidas kellelegi. Biomarketi vahuveinide valik on piisavalt lai, et igaüks leiaks igaks puhuks sobiva.
Neile, kes on päri kirjanik Charles Dickensiga, et šampanja on üks elu elegantsetest lisaväärtustest, tasub seada sammud Kaubamaja, Rocca al Mare või Balti Jaama Turu Biomarketi poole. Just nendest poodidest leiab šampanjamaja Barbichon biodünaamilisel põllumajandusmeetodil kasvatatud viinamarjadest valmistatud suurepäraste jookide valiku. Šampanja kõrval tasub traditsioonilisel pudelis kääritamise meetodil valmistatud jookide eelistajatel vaadata Põhja-Itaaliast pärit Franciacorta nime kandvate pudelite poole.
Biomarketi klientide kõige suuremad vahutavad lemmikud tulevad Itaaliast: Prosecco ja muud joogid pakuvad erinevaid maitseid ja ohtralt avastamisrõõmu. Maailma ühe suurima veinimaa vahuveinide taskukohane hind ja maitseküllane karakter teeb neist sobivad nii pidulikumateks sündmusteks kui toidukõrvaseks.
Pizzolato veinimaja puuviljase ja päikeselise karakteriga vahuveinid püüavad pilku juba kaugelt, selline disain juba kahe silma vahele ei jää. Vahvalt tekstuurne taaskasutusklaas ja sädelevad elemendid teevad Pizzolato vahuveinidest kingisoosikud ja peolaua ehted. Suur soosik on see veinimaja ka põhjusel, et kõige populaarsemaid vahuveine on võimalik osta tavapärases 75 cl suuruses, aga vahvas väikeses mõõdus 20 cl pudelis ning Kaubamaja, Rocca al Mare ja Balti Jaama Turu Biomarketist ka 150 cl magnumpudelites.
Hea teada
Et valitud jook saaks meelepärane, on hea teada vahuveinide siltidele märgitud võtmesõna magususe mõistmiseks.
* Brut nature - naturaalselt kuiv
* Extra brut - väga kuiv
* Brut - kuiv
* Extra dry - poolkuiv
* Dry - poolmagus
* Demi sec - magus
* Dolce - väga magus
Ole trendikas, vali alkoholivaba!
Rahvusvahelistel messidel nähtu põhjal nagu ka Euroopa suurimate jaekaubanduskettide andmetel on alkoholivabade jookide kasvutrend märgatav. Sama kogeme Eestis. Pole ka ime, sest naljahammaste määratlus, et alkoholivaba vein on lihtsalt viinamarjamahl, ei pea enam ammugi paika. Tootearendus ja pudelite välimus on teinud viimastel aastatel suure sammu edasi ja nüüd on Biomarketite riiulitel pühendatud spetsiaalne koht alkoholivabadele jookidele, mis on hõlpsamaks märkamiseks vastavalt tähistatud. Siit leiab nii jooke, mis on valmistatud alkoholivabalt alates algusest, kui ka selliseid jooke, millest on alkohol eemaldatud.
Hispaaniast pärit Vinsenza valge ja punase veini puhul on esmalt valmistatud tavapärane vein, millest on seejärel alkohol eraldatud. Nii on jookides säilinud veinile omased aroomi- ja maitsenüansid.
Alkoholivabalt on valminud näiteks pidulikus
pudelis ja vahvalt vahutav Mull°
Null Barbara rabarberimull ning Saaremaal käsitööna
valmivad Öun vahjuoogid. Viimased väärivad lähemat tutvustamist, sest julgelt
kombineeritud maitsekooslused teevad nendest jookidest sobilikud ka toekamate
toitude kõrvale.
*Võilill-granadill
vahujook: selles piiratud koguses valminud pidupäevajoogis kohtuvad
kokteiliekspert ja baarmen Kristo Tominga retsept ja Öuna teadmised. Esimeses
ja erilises limited
edition kuldselt sätendavas vahujoogis kohtuvad magusalt
hapukas granadill ja pehme võilill – kaks nii erinevat maitset, mis ometi
teineteist täiendavad ja joogile iseloomu lisavad. Natuke eksootiline, kuid
samas armas ja kodumaine.
*Rabarber-kuusk vahujook: elegantne jook, milles kohtuvad
rabarber ja kuusevõrsed, on saanud just maitseekspertide eriliseks lemmikuks.
Särtsaka sidruniaroomiga ning kergelt mõrud kuusevõrsed annavad joogile
põhjamaise põlismetsa emotsioonid, mida tasakaalustavad õrnad vihjed värskest
rabarberist.
*Kirss-suitsuvaher vahujook: kirsil ja vahtral on omavahel
vahva rütm – kui üks kevadel õitsema valmistub, annab teine mahla ning kui
sügis hakkab saabuma, on kirsi kord häid maitseid pakkuda ning vahtra
ülesandeks jääb varasügisene silmailu. Kui soovid mõlema puu ande nautida
aastaringselt, on selleks parim võimalus koduselt šikk kirsi ja vahtra
pidupäevajook.
*Õun-kadakas vahujook: ainulaadne kadakamari
rõõmustab joojaid puuviljaste ja pipraste nootidega, mis koostöös maheõuntega
jätavad endast mälestuse mahlase poolkuiva järelmaitsena.