/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
16 märts
2015

Idandid – maitsvad vitamiinikapslid varakevadeks

Varakevadisel ajal aitavad hästi ennetada vitamiinipuudust idandid. Need sisaldavad rohkesti väärtuslikke vitamiine ja mineraale, samuti seedimist soodustavaid kiudaineid. Seega sobivad idandid hästi vitamiinipuuduse ennetamiseks ajal, kui toidulaual napib värsket. Märtsis saad Biomarketist BioSnacky idandusnõudega kaasa kingituseks Detox-mix idandusseemned!
Idandid on imemaitsvad, tervislikud, asendamatud vitamiinikapslid kevadtalvisel vitamiinivaesel ajal. Idandada värskeid krõmpsuvaid idandeid on imelihtne.

Kui väike seeme puutub kokku veega, ärkab selles elu tulvil energiat ja elujõudu. Kuna tegemist on sisuliselt „beebitaimedega”, sisaldavad idandid suures koguses väärtuslike ensüüme, proteiine, mineraalaineid, mikroelemente ja looduslikke vitamiine.

Idandamise käigus suureneb seemne vitamiinisisaldus ja vallanduvad mitmed biokeemilised protsessid, mis tõstavad idandite toiteväärtust kordades. Samuti lõhustuvad ja muutuvad selle protsessi käigus mitmed süsivesikud, rasvad ja proteiinid, mistõttu on need vitamiini ja mineraalainete „kapslid“ ehk idandid meie organismi jaoks kergesti omandatavad.

Konkurendiks toidulisanditele

Idandatud seemned on suureks konkurendiks ka toidulisanditele. Talvisest raskepärasest ja vitamiinivaesest menüüst kurnatud organismile on idandid eriline kingitus. Lisaks sisaldavad idandid rikkalikult kiudaineid, mis aitavad parandada seedimist ja toidul soolestikus edasi liikuda, puhastada organismi jääkainetest ja liigsest kolesteroolist.

Idandeid on kindlasti vaja tarbida värskena. Kuigi idanditel on sõltuvalt seemnest erinev valmimisaeg, on idand kõige toitainerikkam umbes kolme päeva vanuselt.

Idandamiseks on oluline kasutada ökoloogiliselt puhtaid ja kõrgel temperatuuril kuivatamata seemneid ning kasta neid puhta veega. Optimaalne idandamisaeg on kirjas igal seemnepakil.

Idandamiseks on vaja kasvulava, seemneid, puhast vett, soojust 20-22 kraadi ja õhku. BioSnacky kasvulavasid kasutades on sul endal vaja pakkuda seemnetele vaid puhast vett ja õhku. Niiskusrežiimi, õhuringluse ja kaitse UV-kiirguse eest tagavad kasvulavad ise.

Seemnete idandamiseks tuleb neid iga päev loputada. Sõltuvalt kasvulavast võib olla vajalik seemneid ka enne idandamist leotada. Kasvulava tuleks asetada otsese päikesevalguse eest varjatud kohta. Kui idandil on tekkinud idulehed, on see tarbimiseks valmis.

Kaks supilusikatäit päevas

Ülekasvu vältimiseks võib idandeid säilitada külmikus õhukindlas karbis kaks päeva. Kui aga idandi idujuure ots hakkab juba pruunistuma, on idand hakanud kaotama toiteväärtust. Biosnacky kasvulavadega saad tekitada eri korrustel idandamistsükli nii, et värsked idandid valmivad peaaegu iga päev. Et saada kätte piisavas koguses väärtuslikke vitamiine ja mineraalaineid piisab, kui tarbida umbes kaks supilusikatäit idandeid päevas.

Idandite maailm on ääretult maitseküllane. Kui kaunistada võileiba väikese kimbu rõika, redise või sinepi idanditega, võrdub see pea terve redise või poole rõika maitsebuketiga. Seega pakuvad idandid köögigurmaanidele midagi asendamatut argipäeva.

Idandite kasutamiseks on palju võimalusi – smuutides, külmsuppides, salatites jne. Idandid aitavad muuta roa palju maitseküllasemaks ja väärtuslikumaks.

Soojadele roogadele lisa idandid viimasena, sest kuumuses hakkab nende toiteväärtus kahanema. Ubade ja läätsede idandeid tuleb aga just kuumtöödelda. Ilma kuumtöötlemata võib ubade ja läätsede idanditest tarbida vaid mungoa ja rohelise läätse idandeid. Kui teed idandamisega alles tutvust, siis kõige lihtsam ongi idandada just mungoa seemneid.

Idandamisel on abiks BioSnacky idandusnõud ja -seemned

  • BioSnacky valikus on kaks idandusnõudDomed Greenhouse ja Mini Greenhouse, mille leiad Biomarketist. Mõlemat on lihtne kasutada ning neis saab korraga kasvatada kolme sorti idandeid. Väiksemate koguste idandamiseks sobib BioSnacky klaasist idanduspurk.
  • Idandusseemnete valikus on lutserniseemned, gurmeesegu, mungoaseemned, tugev-aromaatne seemnesegu, õrn-aromaatne seemnesegu ja Detox-mix idandussegu. Detox-mix koostisesse kuuluvad aasristiku, aedrõika, mungoa ja hariliku läätse seemned. Gurmeesegus on Tšiili hanemaltsa, aedrõika ja hariliku läätse seemned. Õrn-aromaatses segus on hariliku läätse, mungoa ja aedrõika seemned. Tugev-aromaatses segus on mungoa ja redise seemned. Kõik seemned on kasvatatud mahedalt.

Märtsis saad BioSnacky idandusnõuga kaasa kingituse!

  • Domed Greenhouse kasvulavaga kingituseks 4 pakki idandusseemneid!
  • Mini Greenhouse kasvulavaga kingituseks 3 pakki idandusseemneid!
  • Idanduspurgiga kingituseks 1 pakk idandusseemneid!
Fotod: BioSnacky
LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid