/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
19 juuni
2023

Sa pead seda proovima!

Ole sa vegan või omnivoor, maitse on oluline, tõdes meie  sisseostja Ireen, kui ta aasta alguses Saksamaal toimunud Euroopa suurimalt ökomessilt Uhhmami visiitkaardiga naases ja kolleegidega oma reisi kõige eredamat maitsekogemust jagas.
"Sa pead seda proovima!" kõlas meie sisseostjate kõrvus kuniks tootenäidiseid oodati. Juba paari kuu pärast oli Uhhmami Biomarketi riiulitel ja tõi hoolimata testijate käes vingerpussi mänginud tootest ajakirja Oma Maitse konkursilt parima kuivaine auhinna. Sest maitse loeb.

Tekst: Ireen Reilandt
Fotod: Kadri Walsberg ja tootjad
Äge pakend, aga on need nüüd mingid snäkid või kommid või mis, mõtlesin kui aasta alguses Biofachi messi vegantoidu põnevamate esindajate väljapanekust mööda jalutasin. Vegantoidu uudiste ala oli sel aastal eriti rikkalik ja mitmekülgne, mistõttu tõdesin, et pakendi kujundus mängib tõepoolest väga olulist rolli. Intriig oli piisav selleks, et jalutada nii umbes poole kilomeetri kaugusel asuvasse taanlaste messiboksi ja asja lähemalt uurida.

"Sa pead seda proovima," ütles muheda moega härra tervituseks ja ulatas mulle topsikese vedelikuga. Noh, lõhnab nagu kalapuljong, mõtlesin mina ja proovisin. Oligi, kalapuljong. Aga see pidi ju vegan olema... keerlesid peas segased mõtted. Iga järgmise topsikese sisu ajas mind veelgi rohkem segadusse, aga tekitas ka üha suuremaks kerkivat vaimustust - need maitsed on nii ehedad ja sügavad!  Uhhmami director of taste, Frank, aga aina jätkas mu niigi kimbatuses maitsemeele kostitamist üha uute pulbrite ja puljongitega: trühvli, kana, juustu, sinihallitusjuustu ja peekoniga. 

Uhhmami rikkalike maitsete ja pilkupüüdvate pakendite poolest silma paistev tootesari üllatas paljusid ja messil Biofach võitis bränd parima uue toiduaine tiitli zürii kommentaariga, et taolisi puljongipulbreid ja maitsetugevdajaid on turul juba rohkelt, aga taanlaste Uhhmami paistab silma meisterlikult timmitud maitsete ja kvaliteedi poolest.


Vegan puljongipulbrid - kellele ja miks?
 
Biomarketisse müügile jõudnud kana-, kala- ja veiselihapuljongit meenutavate maitsetega täistaimsed puljongipulbrid võiksid meeldida nii veganitele kui ka omnivooridele, ühe sõnaga kõigile, kes peavad lugu rikkalikest maitsetest. Michelini tärniga kokk Frank Lantz on toidupärmi, vürtside ja ürtide abil loonud väga põnevad ja autentsed maitsed, mis lisavad toidule maitsesügavust. Samuti on Uhhmami hea valik, kui eelistad koduse puljongikeetmise asemel ökonoomset lahendust, mille puhul ühest pakist saab tervelt 2 liitrit maitsemeelt kosutavat nestet. Maitsenüansi andmiseks lisa pulbrit näiteks kastmetele ja pudrudele. Uhhmami sobib hästi ka suppide ja pajaroogade valmistamiseks. Kasutan neid tihti riisi ja kinoat keetes.

Et omnivoori arvamuse kõrval kõlaks ka vegani sõnad, siis küsisin tagasisidet healt kolleegilt:

"Nii palju kui veisepuljongi maitset mäletan, siis on maitse üks-ühele. Piisavalt soolane ja maitsekas, et kasutada suppide, kastmete ja ka lihtsalt ükskõik mis teiste toitude maitsestamiseks. Kui see pulber oleks Eestis laialdaselt saadaval, siis ma ei näe ühtegi põhjust miks keegi peaks eelistama loomset alternatiivi."


Konkursil vingerpussi mänginud Beef'ish
Kui varakevadel kuulutati välja ajakirja Oma Maitse järjekordne aasta parima toiduaine konkurss, siis teadsin kohe, et see Uhhmami võimalus. Nii oligi. Veiseliha maitset meenutav puljongipulber Beef'ish võitis parima kuivaine tiitli.

Žürii ütles Uhhmami puljongipulbri kohta nii:
"Kui 1) see välja arvata, et kuumas vees läks pulber tükki ja vedelik tuli lõpuks läbi sõela kurnata ja 2) ise oleks puljongit odavam keeta, siis suurepärane veiselihamaitseline veganpuljong. On tõesti tunda, et selle loomisele on end saba ja sarvedega andnud Michelini tärni kokk, taanlane Frank Lantzi. Iial ei arvaks ära, et see ei ole naturaalne veisepuljong. Maitseküllane, täiesti umami. Ühest pakist saad kaks liitrit puljongit."

Õnnestumiseks pole vaja muud kui kallata pulbrile kuum vesi, sest vastupidi toimides võib pulber tõesti tükki minna.

Head isu!


LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid