Vegaanuari retseptikogumik
Vegaanuari eesmärgiks on inspireerida inimesi proovima veganlust.
Erinevad uuringud on näidanud, et veganitel esineb vähem kroonilisi haigusi, näiteks kõrgvererõhutõbe, diabeeti, ülekaalu, rasvumist kui segatoitlastel. Kes need veganid üldse on? Veganid on inimesed, kes ei tarbi loomseid tooteid ega toiduaineid. Veganlust valitakse erinevatel kaalutlustel nagu keskkonnasäästlikkus, eetilised vaated, armastus loomade vastu ja tervis.
Veganid ei tarbi midagi, mis pärineb loomadelt (mesi, muna, piimatooted, kala, liha, želatiini jne).
Vegantoitumise valik tehakse mõeldes loomade heaolule, lihasöömise keskkonnamõjudele ja kindlasti mängib siinjuures olulist rolli ka tervis.
Oluline on meeles pidada, et kõikide loomse päritoluga toiduainete välistamine võib vähendada mõnede toitainete vaeguse riski. Et seda riski vähendada peab jälgima oma toitumist või tarvitama vastavaid toidulisandeid. Näiteks on vegantoitumise puhul väga tähtsad B12- ja D-vitamiin, kaltsium ja oomega-3-rasvhape.
Oluline on meeles pidada, et kõikide loomse päritoluga toiduainete välistamine võib vähendada mõnede toitainete vaeguse riski. Et seda riski vähendada peab jälgima oma toitumist või tarvitama vastavaid toidulisandeid. Näiteks on vegantoitumise puhul väga tähtsad B12- ja D-vitamiin, kaltsium ja oomega-3-rasvhape.
Aga millistest toiduainetest saavad veganid siis vajalikke toitaineid?
VALK - pähklid, seemned, oad ja kaunviljad, köögiviljad
RAUD - rohelised lehtköögiviljad, seemned, pähklid, kaunviljad, teravili
JOOD - pähklid, seemned, oad
TSINK - seemned, mandlid, oad ja kaunviljad, tästeravili, lehtkapsas
OOMEGA-3-RASVHAPPED - kreeka pähklid, kanepiseemned, linaseemned, rapsiseemned
B12-VITAMIIN - toidulisandid
D-VITAMIIN - spinat, seened
RAUD - rohelised lehtköögiviljad, seemned, pähklid, kaunviljad, teravili
JOOD - pähklid, seemned, oad
TSINK - seemned, mandlid, oad ja kaunviljad, tästeravili, lehtkapsas
OOMEGA-3-RASVHAPPED - kreeka pähklid, kanepiseemned, linaseemned, rapsiseemned
B12-VITAMIIN - toidulisandid
D-VITAMIIN - spinat, seened
Kui soovid veganluse kohta rohkem teada, loe seda Eesti Vegan Seltsi kodulehelt.
Et sinu teekond oleks toetatud erinevate ideedega oleme sinu jaoks koostanud ühe retseptikogumiku koos Biomarketi koostööpartneritega, et vegan toitumine oleks lihtsam ja huvitavam. Proovi järgi, kindlasti leiad endale mõned uued lemmikud, mida oma igapäevamenüüsse lisada.
Vegan hommikusöögid
Vegan puder
Kogus: 1 portsjon
Vaja läheb
Valmistamine
- Pese ja viiluta marjad ja puuvilljad.
- Haki sarapuupähklid ja rösti need pannil pruuniks. Seejärel jäta need taldrikule jahtuma.
- Rösti pannil kaer. Lisa vesi ja piim ning kuumuta keemiseni. Seejärel hauta madalal kuumusel pidevalt segades 15 minutit.
- Veidi enne küpsetusaja lõppu sega juurde ka näpuotsatäis soola.
- Tõsta puder kaussi. Kaunista marjade, puuviljade, pähklite ja kakaoga.
Pane tähele! Retsept ja pildid pärinevad Biomarketi koostööpartneri Lebensbaumi lehelt.
Vegan õuna-mango hommikusöök purgis
Vaja läheb
6 spl kookosjogurtit
3 spl õuna-mango püreed
3 spl müslit
Agaavi siirupit
Hooajalisi lemmik marju/puuvilju
3 spl õuna-mango püreed
3 spl müslit
Agaavi siirupit
Hooajalisi lemmik marju/puuvilju
Valmistamine
- Vala müsli purgi põhja. Purgi asemel võid kasutada ka kaussi. Müsli peale jogurtit ja seejärel õuna-mango püreed.
- Kaunista hommikusöök hooajaliste marjade ja puuviljadega. Soovi korral nirista peale ka agaavi siirup.
Vegan supid
Paprikasupp
Vaja läheb
Valmistamine
- Küpseta paprika eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 30 minutit. Pärast jahtumist eemalda paprikalt koor ja seemned.
- Rösti pannil hakitu sibul ja küüslauk. Lisa paprika, sool ja pipar. Vala peale vesi ja lase keema.
- Kalla tekkinud segu blenderisse ja lisa ka kaerajook. Blenderda.
- Vala supp kausidesse ja kaunista paprika ja küüslauguga.
Kookose - köögiviljasupp
Vaja läheb
800 g kookosejooki
kookosõli praadimiseks
2 porgandit
2 suvikõrvitsat
2 punast paprikat
tükk värsket ingverit
2 loorberilehte
1 tl kurkumit
kookoshelbeid
kookosõli praadimiseks
2 porgandit
2 suvikõrvitsat
2 punast paprikat
tükk värsket ingverit
2 loorberilehte
1 tl kurkumit
kookoshelbeid
Valmistamine
- Prae küüslauk, loorberilehed ja hakitudingver koososõliga vokk pannil.
- Lisa kangideks lõigatud porgand ja paprika. Lisa näpuotsatäis soola.
- Lisa suvikõrvits ja kookosjook. Aja segu keema ja keeda kuni köögiviljad on pehmed.
- Lisa kurkum ja sega. Serveeri koos kookoshelvestega.
Vegan põhitoidud
Kikerherne nagitsad
Vaja läheb
50 g kaerahelbed
400g (1 purk) kikerherned
1 tl sibulapulbrit
½ tl küüslaugupulbrit
¼ teelusikatäit jahvatatud köömneid
Näputäis soola ja pipart
50 g riivsaia
400g (1 purk) kikerherned
1 tl sibulapulbrit
½ tl küüslaugupulbrit
¼ teelusikatäit jahvatatud köömneid
Näputäis soola ja pipart
50 g riivsaia
Valmistamine
- Kuumuta ahi 180°C ja kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga.
- Purusta kaer blenderis või köögikombainis peeneks.
- Nõruta kikerherned kausi kohal (jäta vedelik alles). Lisa ka kikerherned blenderisse ja purusta need koos kaera, ½ tl sibulapulbri, küüslaugupulbri, jahvatatud köömnete ja soola ja pipraga. Lisa juurde ka 5 spl kikerherne vedelikku. Blenderda kuni on tekkinud paks pasta.
- Sega riivsai ja ülejäänud sibulapulber.
- Võta 1 spl suurune kikerhernesegu ja vormi sellest meelepärase kujuga nagits. See rulli see riivsaia segust läbi. Aseta tükid ahjuplaadile.
- Küpseta nagitsad ahjus 20 minutit.
Vegan Arrabiata kaste pastale
Vaja läheb
4 spl ekstra väärisoliiviõli
4 või 5 värsket küüslauguküünt
Peotäis värsket peterselli, peeneks hakitud
400g purk tükeldatud tomateid
1-2 värsket tšillit, peeneks hakitud
1 tl meresoola
3 või 4 suurt lehte värsket basiilikut
Pastat
4 või 5 värsket küüslauguküünt
Peotäis värsket peterselli, peeneks hakitud
400g purk tükeldatud tomateid
1-2 värsket tšillit, peeneks hakitud
1 tl meresoola
3 või 4 suurt lehte värsket basiilikut
Pastat
Valmistamine
- Lisa 1 spl ekstra väärisoliiviõli suurele praepannile keskmisel kuumusel. Purusta küüslauk ja lisa õlile. Lisa ka hakitud tšilli. Prae küüslauk ja tšilli kuni need hakkavad pruunistuma. Seejärel lisa petersell.
- Keera kuumus kõrgemaks ja lisa tükeldatud tomatid. Sega puulusikaga ja seejärel vähenda kuumust.
- Lisa sool ja jätka segamist. Kaste pakseneb kiiresti ja peaks valmima 5-7 minutiga.
- Lülita kuumus välja ja lisa basiilik.
- Serveeri oma lemmik pastaga.
Pane tähele! Retsept ja pildid pärinevad Biomarketi koostööpartneri Biona lehelt.
Vahemerepärane praetud kinoa
Vaja läheb
100 g mahe kinoad
100 g kikerherneid
2 peeneks hakitud sibulat
8-10 poolitatud kirsstomatit
1 väike tükeldatud suvikõrvitsat
1 peotäis beebispinatit
8 tükeldatud kalamata oliivi
2 spl kappareid
1 tl kuivatatud pune
2 spl sidrunimahla
3 spl ekstra väärisoliiviõli
äädikas
riisisiirup
meresool
pipar
100 g kikerherneid
2 peeneks hakitud sibulat
8-10 poolitatud kirsstomatit
1 väike tükeldatud suvikõrvitsat
1 peotäis beebispinatit
8 tükeldatud kalamata oliivi
2 spl kappareid
1 tl kuivatatud pune
2 spl sidrunimahla
3 spl ekstra väärisoliiviõli
äädikas
riisisiirup
meresool
pipar
Valmistamine:
- Loputa kinoa põhjalikult jaheda vee all. Nõruta hästi. Kuumuta väikeses potis keskmisel kõrgel kuumusel 1 spl ekstra väärisoliiviõli ja lisa nõrutatud kinoa. Kuumuta pidevalt segades, et üleliigne vesi aurustuks (umbes 2 minutit).
- Lisa vesi ja lase keema. Vähenda kuumust ja keeda kinoat kaane all 15 minutit. Tõsta pott tulelt ja lase kaane all veel 5 minutit seista.
- Tõsta kinoa kaussi ja lisa maitse järgi äädikat, riisisiirupit ja soola. Segage õrnalt ja lase täielikult jahtuda.
- Kuumuta ekstra väärisoliiviõli pannil kuumaks. Lisa sibul ja prae seda umbes 3 minutit. Seejärel lisa kirsstomatid ja prae veel 2-3 minutit pidevalt segades.
- Lisa suvikõrvits ja kikerherned ja sega ühtlaseks. Puista peale soola, pipart ja pune. Jätkake praadimist 4-5 minutit või kuni köögiviljad on krõbedad ja pehmed.
- Lisa spinat, oliivid ja kapparid. Sega ja praegu 1-2 minutit.
- Viimasena lisa keedetud kinoa ja hauta 1-2 minutit segu ühtlaseks.
- Tõsta pann tulelt ja nirista peale sidrunimahl.
- Naudi!
Pane tähele! Retsept ja pilt pärinevad Biomarketi koostööpartneri
Quinuoa Real
lehelt.
Vegan vahepalad
Kikerherne "tuunikala" võileib
Vaja läheb
400 g kikerherneid
2 tl sidurnimahla
3-4 spl vegan majoneesi
5-6 väikest hapukurki
1 pulk peeneks hakitud sellerit
½ väikest peeneks hakitud punast sibulat
¼ tl küüslaugupulbrit
Soola ja pipart
2 tl sidurnimahla
3-4 spl vegan majoneesi
5-6 väikest hapukurki
1 pulk peeneks hakitud sellerit
½ väikest peeneks hakitud punast sibulat
¼ tl küüslaugupulbrit
Soola ja pipart
Serveerimiseks
4 viilu lemmik leiba/saiarohelist
viilutatud tomateid
viilutatud tomateid
Valmistamine
- Püreesta kikerherned.
- Lisa kõik ülejäänud koostisosad ja sega läbi.
- Pane võileib kokku lisades leiva/saia vahele paksu kihi kikerherne-tuunikala segu ja viiluatud tomateid.
- Naudi!
Pane tähele! Retsept ja pildid pärinevad Biomarketi koostööpartneri Biona lehelt. Pildil olevat kurki Biomarketi sortimendis ei ole.
Kikerherne võileivad
Vaja läheb kikerherneste jaoks
1 purk kikerherneid
1 spl oliiviõli
1 tl köömne ja küüslaugu pulbrit
1/2 tl paprikat
1/4 tl jahvatatud koriandrit ja kaneeli
1 spl oliiviõli
1 tl köömne ja küüslaugu pulbrit
1/2 tl paprikat
1/4 tl jahvatatud koriandrit ja kaneeli
Küüslaugu kastme jaoks
50 g tahinit
Serveerimiseks
Valmistamine
- Kuumuta ahi 200 kraadini ja kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga.
- Kalla nõrutatud kikerherned kaussi ja sega need õli ja vürtsidega. Seejärel laota segu ahjuplaadile. Küpseta 25 minutit.
- Valmista kaste. Lisa kaussi tahini, sidrunimahl, küüslauk ning sega. Lisa ka piisavalt mandlijooki.
- Serveerimiseks soojenda leib/näkileib ja tõsta peale soovitud kogus kikerherneid ja kastet. Kaunista valitud köögiviljadega.
Pane tähele! Retsept ja pildid pärinevad Biomarketi koostööpartneri Biona lehelt.
Vegan rocky-road magus vahepala
Vaja läheb
160g sulatatud kookosõli
60 g kakaopulbrit
5-6 datlit
1 tl kaneeli
½ tl soola
150g müslit
25 g kookoshelbeid
25 g rosinaid
60 g kakaopulbrit
5-6 datlit
1 tl kaneeli
½ tl soola
150g müslit
25 g kookoshelbeid
25 g rosinaid
Valmistamine
- Pane kookosõli, kakaopulber, datlid, kaneel ja meresool blenderisse ja blenderda ühtlaseks.
- Sega kausis müsli, kookoshelbed ja rosinad. Vala peale kakao-kookose segu ja sega.
- Tõsta alusele segu tükid ja aseta 30 minutiks sügavkülma tahenema.
- Enne sügavkülma tõstmist võid peale lisada ka kuivatatud puuviljud ja marju.
Pane tähele! Retsept ja pildid pärinevad Biomarketi koostööpartneri Biona lehelt.
Vegan magustoidud
Vegan Eton Mess
Klassikaline retsept vegan vormis. Loomulikult valmista magustoit mahe toorainetest.
Kogus: 4 inimesele Ettevalmistusaeg: 30 minutit
Küpsetusaeg: 1 tund ja 30 minutit
Küpsetusaeg: 1 tund ja 30 minutit
Vaja läheb
Kikerhernevedelik 400 g kikerherne purgist
80 g kookospalmisuhkrut
500 g marju
2 spl tuhksuhkrut (valikuline koostisosa)
½ sl roosivett (valikuline koostisosa)
400 g vahustatavat kookoskreemi
80 g kookospalmisuhkrut
500 g marju
2 spl tuhksuhkrut (valikuline koostisosa)
½ sl roosivett (valikuline koostisosa)
400 g vahustatavat kookoskreemi
Valmistamine
- Kuumuta ahi 110 kraadini ja aseta küpsetuspaber küpsetusplaadile. Vahusta kikerherne vedelik kohevaks. Lisa juurde ka kookospalmisuhkur ja vahusta kuni vegan besee saavutab tugevama vormi. Tõsta besee lusikaga küpsetuspaberile ja küpseta 1 tund ja 30 minutit. Seejärel tõsta valminud besee ahjust välja ja jäta jahtuma.
- Sega marjad soovi korral tuhksuhkruga ja roosiveega. Tõsta 30 minutiks kõrvale.
- Vahusta kookoskreem kausis. Purusta sisse besee ja sega juurde 1/3 marjadest. Vala 4 serveerimise kaussi besee segu ja lisa ka ülejäänud marjad.
Pane tähele! Retsept ja pildid pärinevad Biomarketi koostööpartneri Biona lehelt.
Vegan pavlova
Vaja läheb
Kikerhernevedelik 400 g kikerherne purgist
80 g kookospalmisuhkrut
Kaunistamiseks hooajalisi lemmik marju
400 g vahustatavat kookoskreemi
80 g kookospalmisuhkrut
Kaunistamiseks hooajalisi lemmik marju
400 g vahustatavat kookoskreemi
Valmistamine
- Kuumuta ahi 110 kraadini ja aseta küpsetuspaber küpsetusplaadile. Vahusta kikerherne vedelik kohevaks. Lisa juurde ka kookospalmisuhkur ja vahusta kuni vegan besee saavutab tugevama vormi. Tõsta besee lusikaga küpsetuspaberile moodustades väikesed ringikujulisteks koogikesed. Küpseta beseed 1 tund ja 30 minutit. Seejärel tõsta valminud besee ahjust välja ja jäta jahtuma.
- Vahusta kookoskreem kausis. Tõsta vahustatud kookoskreem lusikaga jahtunud besee peale ja kaunista marjadega.
Pane tähele! Retsept ja pildid pärinevad Biomarketi koostööpartneri Biona lehelt.
Kuidas ära tunda, millised tooted on vegan märgisega tooted Biomarketi e-poes?
Oleme selle sinu jaoks väga lihtsaks teinud, sest iga kategooria alt on sul võimalus valida ainult vegan tooteid. Teed linnukese "vegan" ette ja Biomarketi e-pood kuvab sulle ainult vegan märgisega tooteid.
Ka teiste toodete seast on kerge leida vegan tooteid, sest igale tootel on lisaks küljes ka väike märgis V (vegan), mille järgi tunned ära vegan tooted Biomarketi e-poes: