/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
07 märts
2024

Kevadpuhastus toob kergust ja energiat

Rääkimata tingimata paastust või dieedist, on ükskõik, mil viisil läbi viidavad puhastuskuuri eesmärgiks kerguse, mõtteselguse ja parema energiataseme saavutamine ning toksiinidest vabanemise tulemusena seedimise ergutamine, mitte otseselt rasva põletamine ja kaalulangetus, kuigi keha puhastudes ka kilosid loovutab.

Kogemust jagab: Ireen Reilandt, Biomarketi tervise- ja iluvaldkonna juht, Integratiivse Toitumise Instituudi diplomeeritud tervisenõustaja 

Kevadise puhastuskuuri kiituseks

Üsna tõenäolised paljud meist – nagu ka ma ise kümmekond aastat tagasi – arvavad, et kui süüa piisavalt tervislikult, pole keha perioodiline puhastamine oluline. Samas märkan üha enam murelikuks tegevaid uudiseid meie joogiveest testitud väetiste ja taimekaitsejääkide kohta. Lisaks õhusaaste, meie nahaga kokku puutuvad rõivad ja jalanõud, mis on töödeldud kemikaalidega, vaimne stress - just seepärast tundub keha filterorganite toetamine igati mõistlik ja teen seda igal kevadel. Kui väsimus ja kergesti tekkiv ärritus, seedeprobleemid ja näonaha tasakaalutus endast märku annavad, siis on mingit laadi puhastuskuur kindlasti omal kohal.  Kui mõelda ka religiooniga seotud kevadpaastule, tundub pika ja pimeda talve, jõulusöömingute ja kaamosemasenduse kogemise järel see sümboolne talvevammuse õlgadelt raputamine ning koos loodusega õidepuhkemine igati loomulik ja hea.

Hea enesetunde tagab hea plaan

Puhastuskuur pole midagi, mida kindlasti peaks tegema ja kui seda teha, siis sobiva viisi peab igaüks ise ära tundma. Oleme kõik unikaalsed ja mis sobib ühele, ei sobi teisele. Üks on kindel, kui puhastuskuuriga alustada otsustad, läheb kõik ladusamalt kui valmistad ette nii keha kui vaimu. Päevapealt on raske loobuda toitudest ja jookidest, mida väga naudid. Samuti võib drastiline menüü muutmine tuua kaasa seedehäireid. Olen seda meelt, et puhastumine peaks olema meeldiv ja jõuduandev, mitte suurt pingutust nõudev kogemus.

Kõige lihtsam on jätta paariks nädalaks menüüst välja gluteen, piimatooted, kofeiini sisaldavad joogid, alkohol, suhkur. Aga mida siis süüa? Tee toidud ise ja eelista kõike mis roheline ja värske - aurutatud köögiviljad, värsked salatid, marjad,  valguallikana rasvatu linnuliha ja valge kala ning palju vett, eriti sooja vett.  Juba paari päeva pärast on tunda, kuidas seedesüsteem rõõmustab lihtsama toiduvaliku üle ja energiatase hakkab vaikselt kerkima. Võib minna ka nii nagu mul endal igal kevadel - ühtäkki hakkan toidupoes märkama ainult elujõust pakatavat värsket kraami ja rohelist värvi, eriti kapsaid ja spargleid- pole ka ime, sest klorofülli nimetatakse teinekord ka elujõu allikas ja kevadine kerguseprojekt saab kohe hea hoo.

Mida mina teen? Valmistan vaimu ette, valin sobiva aja ja teen kevadist puhastuskuuri 3-4 nädalat. Hommikut alustan sooja sidruniveega, päeva jooksul „söön“ lusikaga 1–2 rohelist ja/või marjasmuutit, et võtta neist maksimum, lõuna- ja õhtusöögiks valin aurutatud või kergelt pannil kuumutatud lehtköögivilju. Samuti söön isukalt hapendatud kraami, sest rohelised salatid mu kehale hästi ei sobi. Toidukorrad mõtlen läbi, et toitained oleksid tasakaalus ja kiusatusi või väsimust ei tekiks. Päeva jooksul joon palju sooja vett ja taimeteed. 

Väga stressirohkeks ajaks ma kehast talve väljauhtumist ei planeeri, vaatan vähem uudiseid ja puhkan ka pead. Intensiivset trenni ei tee, aga liigun iga päev aktiivselt, samuti kuivharjan ja teen joogat, et hoida lümfiringe aktiivselt toimimas. Võimalusel käin ka saunas, et toetada meie suurima puhastusorgani, naha tööd toksiinide väljutamisel. Ja lõpetuseks muidugi uni - kogu ettevõtmise õnnestumiseks on keha taastumise ja ainevahetusprotsesside toetamiseks piisavalt pikk ja rahulik ööuni võtmetähtsusega.

Puhastuskuuri toetuseks kasutan ka Biomarketis müügil olevaid toidulisandeid. Kuuri alguses annan toidulisanditega hoogu seedimisele, hiljem maksale. 
Minu lemmikud on näiteks puhastumisprotsesse kiirendavad ja organismi aluselisemaks muutvad Kiki Health vedel klorofüll ja aluseline segu, soolestiku toonikuks kutsutud Fushi Triphala  ja nii puhastumist kui energiataset tublisti turgutav Natures Aid Ultimate Superfoods. Maksarakkude kaitseks ja uuenemise toetuseks eelistan Viridiani maarjaohaka kapsleid.

Sauna võtan leiliveele lisamiseks kaasa Primavera aroomiteraapilise saunaaroomi ja näonaha puhastamiseks teen kord nädalas Dr. Hauschka puhastavat savimaski. Õhtust uinumist ja sügavat und toetab paar pihustust Primavera lavendli-vanilli padjasprei.

Kerget kevadet!

LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid