/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
22 september
2015

Vürtside kuningas kurkum kaitseb ja turgutab keha

Vürtside kuningas kurkumis ehk kollajuures sisalduval pigmendil kurkumiinil on antioksüdantsed omadused ja põletikuvastane toime, see tugevdab immuunsüsteemi ja ergutab seedimist. Mõnusalt soojendava ja kosutava kuldse kurkumipiima valmistamiseks leiad värske kollajuure, muud soojendavad vürtsid ja mitut sorti taimset piima kõikidest Biomarketi kauplustest.

Kurkum ehk kollajuur on ingveri sugulane, selle juurt kasutatakse enamasti kuivatatuna ehk pulbrina. Värskena hoiustatakse ja kasutatakse kollajuurt ingveri sarnaselt, maitselt on see ingverist magusam.

Indias on seda kauni värvuse, erilise aroomi ja vürtsika mekiga vürtsitaime kasutatud juba aastatuhandeid. See on üks tähtsamaid taimi India traditsioonilises meditsiinis ajurvedas, kus kurkumit on kasutatud liigeste, seedimise, maksa, südame, aju, nahahädade ja haavade ravimiseks.

Kurkum on väga hinnatud oma tervisele kasulike omaduste tõttu. Kurkumis sisalduval pigmendil kurkumiinil, mis annab taimele sellele iseloomuliku tugeva kollase värvuse, on antioksüdantsed omadused ja põletikuvastane toime. Kurkum tugevdab immuunsüsteemi ja ergutab seedimist ning uuringutega on tõestatud, et kurkumiin suudab pidurdada isegi vähirakkude kasvu.

Tänu kõrgele flavanoidisisaldusele teatakse kurkumit kui ühte võimsamat looduslikku ravimit mitmete ealiste degeneratiivsete haiguste vastu. Kurkum puhastab verd mürkainetest, seega on sellest abi ka suure stressi korral. Ajurvedas ollakse arvamusel, et kurkumi võime verd mürkidest puhastada võib aidata ka naha puhastamisel, valu ennetamisel, menstruatsioonivalude peatamisel ja reumaatilise artriidi leevendamisel. Pane värsket kurkumit või kurkumipulbrit toidu sisse või valmista koos mandlipiimaga maitsev kuldne jook.

Värskena kasutatakse kurkumit üsna väikestes kogustes nagu ka ingverit riivituna või hakituna. Värsket kurkumit võib kasutada Aasia toitudes kurkumipulbri asemel, nt sobib see suppidesse ja hautistesse, riisi- ja läätseroogasesse, kana- ja kalaroogadesse, köögiviljade maitsestamiseks jne.

Lisa riivitud kurkumit tavalisele kapsa- ja porgandisalatile ning saad põneva ja rõõmsavärvilise roa. Pressi kurkumit koos porganditega mahla sisse või leota koos sidruni ja meega keevas vees ning saad kasuliku kurkumitee. Kosutava joogi, mida tasub eriti rüübata külmetushaiguse korral, saad kurkumit piimas kuumutades. Lisa kuumale kurkumipiimale ka teisi vürtse, nt kaneeli, kardemoni, muskaatpähklit ja musta pipart ning magustajaks mett või agaavisiirupit. 

Kurkumiga tasub köögis toimetada ettevaatlikult, kui sa just ei soovi oma kööki värvida rõõmsalt kollaseks, sest värske kurkum jätab kergesti plekke. Kui see siiski juhtub, aitab plekke eemaldada sidrunimahl. Värske kurkum säilib külmikus paar nädalat, kuid pakenda see hoolikalt paberkotti, et maitse säiliks kauem.

Kosutav kurkumipiim

Vaja läheb: tavalist või taimset piima, nt mandlipiima, riisi-kookose piima vms, värsket kurkumijuurt (sobib ka kuivatatud kurkumipulber), kaneelikoort, kardemoni, muskaatpähklit, võid ka lisada nelki, musta pipart ja ingverit.

Valmistamine: haki peeneks või riivi kurkum ning lisa koos vürtsidega piimale. Kuumuta tasasel tulel 10 minutit. Vala tassi ja vajadusel maitsesta mee või agaavisiirupiga.

Toime: Vürtside kuningas kurkum kaitseb ja turgutab keha – puhastab verd, toob leevendust valude korral, aitab ennetada vananemist, leevendab põletikke, kaitseb maksa ja soolestikku, teeb kõhule head, annab sooja ja ergastab vaimu. Maitsvat ja särtsakat kurkumipiima elamust!

Kasutatud kirjandus: Sebastian Pole „Pukka elustiil. Tee suurepärase terviseni“
Fotod: Biomarket