/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
21 oktoober
2015

Väärtuslik kookos pakub häid maitseid ja kasu tervisele mitmel kujul

Vanaindia keeles sanskritis on kookospalm tuntud kui kalpa vriksha, see tähendab puud, mis annab kõik eluks vajaliku. Sellest võib mõista, kui oluliseks on kookospalmi ja selle saaduseid Indias peetud. Selle hinnalise puu vilja – kookospähkli – sisust valmivad mitmed maitsvad ja tervislikud tooted. Milliseid neist leiad Biomarketist ja mille poolest on need kasulikud, loe lähemalt.

Kookos on väärtuslik toiduaine immuunsüsteemile, kuna sisaldab viiruste-, seente- ja mikroobidevastaseid küllastunud rasvhappeid, aidates loomulikul viisil võidelda viiruste, bakterite ja seente ülekasvu vastu. Erinevalt pika ahelaga loomsetest küllastunud rasvadest on kookosjahus sisalduvad rasvhapped keskmise ahelaga. Lisaks immuunsüsteemile toetavad need kilpnäärme ja närvisüsteemi tööd, samuti toidavad nahka ning annavad tõhusalt energiat. 

Kookos sisaldab võimsaid antioksüdante ning taimsetest allikatest enim lauriinhapet. Need aitavad reguleerida ja toetada hormoonide tootmist organismis. Kookosrasv ei talletu kehas rasvana, vaid aktiveerib rasvapõletamise protsessi. Nii aitavadki kookosõli sisaldavad tooted parandada seedimist, kiirendada ainevahetust ning on abiks kehakaalu alandamisel.  

Kookos toetab ka südame tervist ning hea kolesterooli moodustamist maksas, samuti normaliseerivad kookostooted veresuhkru taset ning parandavad rasvlahustuvate vitamiinide ja aminohapete ning teiste oluliste rasvhapete omastamist organismis.*  

Kookosjahu 

Kookosjahu valmistamiseks kuivatatakse kookose viljaliha, sellest eemaldatakse rasv ning seejärel viljaliha jahvatatakse. Kookosjahu on kergesti seeditav, kuna see ei sisalda teraviljavalku gluteeni, kuid selle eest rohkesti kiudaineid. Lisaks on kookosjahu üsna madala kalorsuse ja rasvasisaldusega ning sobilik seetõttu kõigile, kes soovivad toituda tervislikult.  

Kookosjahu rikastab küpsetisi pähklise aroomi ning tervislike omadustega. See sobib nii kastmete kui suppide paksendamiseks, magustoitudesse ning loomulikult küpsetamiseks. Menüüsse kiudainete lisamiseks sobib kookosjahu raputada ka müslile või hommikuhelvestele, lisada smuutile või jogurtisse.  

Kookosjahu loomulik magusus võimaldab kasutada vähem magustajaid. Jahu kasutades tuleks aga arvestada sellega, et see imab rohkesti vedelikku. Seega tasub alati lisada vedelikku pigem pisut rohkem ja lisaks veel üks muna, kui on kirjas retseptis, milles ei ole algselt kookosjahu kasutamist ette nähtud.  

Biomarketis pakume Saksa tootja Kulau kookosjahu 1 kg pakendis (fotol).  

Kookossuhkur 

Üks madalaima glükeemilise indeksiga magustajaid (GI 35), mis on valmistatud kookospalmi õienektarist. Toiteväärtus on aga kookospalmisuhkrul erinevalt teistest magustajatest jällegi üks kõrgemaid, seega on see üks paremaid alternatiive tavalisele suhkrule.  

Kookospalmisuhkur imendub vereringesse aeglaselt, pakkudes nii aegamisi imenduvat energiat ja mitte tekitades veresuhkru järske kõikumisi nagu tavaline rafineeritud suhkur.  

Kookospalmisuhkur maitseb sarnaselt nagu teised toorsuhkrud, kuid külluslikumalt ja karamellisemalt. See magustaja sobib kasutamiseks kõikjal ja samas vahekorras roosuhkru asemel ehk küpsetamiseks, kohvi ja tee magustamiseks ning pudru maitsestamiseks.

Biomarketis pakume kookospalmisuhkrut Indoneesias Balil tegutsevalt Big Tree Farmsilt (fotol). 

Kookospiim 

Kookospiima valmistamiseks püreestatakse kookose viljaliha koos veega ning segu pressitakse läbi riide. 

Kookospiima puhul on täiesti normaalne, kui purki avades on piim tükiline ning vedelik on eraldunud. Kookospiima konsistents sõltub temperatuurist. Kõrge rasvasisalduse tõttu muutub kookospiim kõvaks ning rasv eraldub vedelikust või vedelast osast. Kui kookospiima piisavalt palju kuumutada ja segada, siis tahke ja vedel osa segunevad ning kookospiim muutub jälle vedelaks ja ühtlaseks. 

Tükiliseks muutumine on ka märk puhta koostisega tootest ehk sellele ei ole lisatud kunstlikke aineid, mis hoiaksid kookospiima koguaeg ühtlaselt vedelana. 

Biomarketis pakume Biofiti 400 ml metallpurgis kookospiima (fotol).  

Kookosõli 

Külmpressi kookosõli sobib ideaalselt küpsetamiseks, praadimiseks ja muul viisil toiduvalmistamiseks, samuti kasutamiseks magustoitudes. 

Väärtuslik õli annab toitudele kookose maitse. Kookosõli talub kuumust paremini kui teised külmprotsessi meetodil valmistatud taimerasvad, nt päevalilleõli või neitsioliiviõli. Kookosõli kuumutades ei teki isegi kõrgetel temperatuuridel, nt pannil praadides kahjulikke aineid.  

Töötlemata külmpressi kookosõli tsentrifuugitakse kookospähkli viljalihast alla 40 kraadi juures. Kookosõli ei rafineerita ega töödelda muul moel, samuti ei lisata sellele sünteetilisi lisaaineid.  

Kookosõli valik on Biomarketis rikkalik – pakume erinevates suurustes kookosõlisid tootjatelt Kulau (alumisel fotol), Chi, Emile Noël (ülemisel fotol) ja Supernutrients. 

Lisaks tavapärasele kookosõlile leiad meilt ka Emile Noëli lõhnatustatud kookosõli, millel on kookosele omane lõhn ja maitse veeauru abil eemaldatud, nii et õli sobib kasutada veel laiemalt, ka soolaste toitude valmistamiseks.   

Kookosvesi 

Kookosvesi on noore kookospähkli sees olev vedelik, mis muutub pähkli küpsedes valgeks viljalihaks.   

Kookosvesi on ideaalne jook sportimise järel janu kustutamiseks, sest see on looduslikult isotooniline. See tähendab, et kookosveel on sarnane osmolaarsus, mis inimese vereplasmal – u 300 mosm/l. Mida madalam on joogi osmolaarsus, seda kiiremini see imendub ja taastab vedelikukao. Seega taastab kookosvesi organismis vedeliku tasakaalu kiiremini kui vesi ning annab mineraalaineid ja energiat. See on eriti vajalik pärast füüsilist pingutust ja higistamist. 

Kookosvesi sisaldab olulisi mineraale, eriti kaaliumit, magneesiumit ja kaltsiumit. 100 ml kohta sisaldab kookosvesi ainult 0.1 g rasva, 3.2 g süsivesikuid ja 12 kilokalorit.  

Biomarketis pakume Kulau kookosvett (alumisel fotol) – sarjas on puhas kookosvesi ning maitsestatud kookosveed Renew ja Relax. Esimesele on lisatud antioksüdantiterohkeid arooniaid ja granaatõuna ning teisele leedriekstrakti ja laimimahla. Magustamiseks on mõlemasse lisatud pisut agaavisiirupit.  


Veel kookosega tooteid Biomarketis: 

1.     La Muu banaanijäätis on valmistatud lehmapiima asemel kookospiimaga ehk see on 100% taimne ning sobib ka piimatalumatuse korral ja veganitele.

2.     La Muu kookosjäätis on valmistatud küll lehmapiimaga, kuid sisaldab rohkesti krõmpsuvaid kookoshelbeid.

3.     Naturata kookoshelbed ja kookoslaastud on head nii küpsetistes kasutamiseks, müslile, pudrule ja smuutidele lisamiseks kui niisama krõbistamiseks.

4.     Pagar Võtaksi ökopagarikoja kookospätsid sisaldavad ainult nelja koostisainet – muna, roosuhkrut, võid, kaneeli ja ohtrasti kookoshelbeid. Ei mingeid hüdrogeenitud taimseid rasvu, säilitusaineid, lõhna- ja maitseaineid, happesuse regulaatoreid ega emulgaatoreid, paksendajaid ega toiduvärve, mida võib tihti tavakaupluste lettidel pakutavatest küpsetistest leida.

5.    Vivani šokolaadide sarjast leiab neli kookospalmisuhkruga magustatud šokolaadi – 37% kakaosisaldusega piimašokolaad, 50% kakaosisaldusega piimašokolaad, 75% kakaosisaldusega tume šokolaad ning 92% kakaosisaldusega mõrušokolaad. Tänu kookossuhkru madalale glükeemilisele indeksile sobivad need ka diabeetikutele. 

6.     Lisaks toiduainetele leiad Biomarketist kookosõliga kosmeetikatooteid.  

*Kookose tervislikkuse alase info allikas on David Wolfe`i raamat „Superfoods. The Food and Medicine of the Future“.

Fotod:  Kulau, Biomarket, Big Tree Farms, Emile Noël, La Muu, Vivani