/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
13 mai
2015

Abiks eridieedi ja toiduallergia korral: teraviljale ja piimale leidub palju asendajaid

Teravilja- või piimatalumatuse korral tuleb ette võtta gluteeni- või piimavaba dieet. Kuigi esmapilgul võib tunduda, et gluteeni ja piima toidust välja jättes ei jäägi enam eriti midagi söömiseks järele, leidub nende asendamiseks siiski palju toiduaineid. Siin on sulle ülevaade, mida leiad selleks Biomarketi valikust. 

Seisunditest, mille puhul on vajalik gluteeni- ja/või piimavaba dieet, on Eestis kõige rohkem tuntud tsöliaakia ehk gluteenitalumatus ja laktoosi- ehk piimasuhkru talumatus. Nende haiguste korral tuleb gluteeni- ja piimavaba dieeti pidada terve elu. Kuid on ka teisi terviseprobleeme, mille korral tuleb kasuks jätta menüüst välja gluteeni ja piima sisaldavad toiduained. 

Gluteen on teraviljavalk, mida leidub looduslikult nisus, odras ja rukkis, vahel ka kaeras, kui see ei ole puhtalt kasvatatud ja koristatud ehk on kokku puutunud gluteeni sisaldavate teraviljadega. Gluteenivabad teraviljad on riis, hirss ja tatar. Gluteenivabad on ka amarant ehk rebashein ja kinoa ehk Tšiili hanemalts, mis ei ole küll botaaniliselt teraviljad, kuid neid kasutatakse teraviljadega sarnaselt.

Laktoosi- ehk piimasuhkru talumatuse kõrval võib esineda ka kaseiini- ehk piimavalgu talumatust. Sellisel juhul ei sobi toiduks ka laktoosivabad piimatooted. Seega tuleb kaseiinitalumatuse korral menüüst välja jätta kõik tooted, kuhu on lisatud piima või mingit piimast toodetud ainet.

Milliseid tooteid leiab eridieedi korral Biomarketist?

  • Piimatooteid asendavad:
Amandini taimsed piimad – Abessiinia lembeheina ehk tefijook, riisijook, kakaoga riisijook, banaani ja maasikatega riisijook, kaltsiumilisandiga kaerajook (ei ole gluteenivaba), speltajook (ei ole gluteenivaba), kakaoga kamutijook (ei ole gluteenivaba), lõikeheinajook (söödav lõikehein ehk maamandel) ja riisikoor, BioFiti kookospiim, Isola kaerakoor, kookoskoor, mandlipiim, mitut sorti riisijoogid, riisikoor ja sojajook. Võid sobib asendama kookosõli, mida Biomarketis pakume mitmelt tootjalt. 
  • Pastat asendavad: 
Naturata riisipasta Tricolore, riisispagetid, täisterariisijahust penned ja spirellid, Arche shirataki nuudlid (titaanjuurejahust, glükomannaanirohked, sisaldavad vähe süsivesikuid).
  • Hommikusöögihelbeid ja müslisid asendavad ning hommikupudruks sobivad:
Antersdorferi maisihelbed ja riisihelbed, Spielbergeri hirsihelbed, riisihelbed ja hommikusöögi riisihelbed, sojahelbed, tatrahelbed, maisimanna, Allose õhitud amarant, hirss, kinoa ja riis meega, amarandihelbed ja tatrahelbed.
  •  Teravilju asendavad:
Antersdorferi tatar, amarant ja hirss ning erinevat sorti riisid Spielbergerilt ja Antersdorferilt, Tõrvaaugu mahetalu tatar. Suvekuudel jõuavad Biomarketisse ka Quinoa Real sarja kinoatooted – punane, must ja tavaline kinoa, kinoapastad, kinoahelbed, kinoajahu, kinoa- ja riisijook ja -vahvlid.
  • Jäätist asendavad:
La Muu sorbetid – mangosorbett ja sidrunisorbett ning vegan banaanijäätis, mis on valmistatud kookospiimaga. 
  • Leiba asendavad: 
Emile Noëli gluteenivabad näkileivad (Kreeka pähklitega, seesami-, lina- ja kõrvitsaseemnetega), Allose amarandi-maisivahvlid (Itaalia ürtidega, küüslaugu-sibula, leivavürtsidega, meresoolaga, rosmariiniga ja maitselisanditeta), Pagar Võtaksi juuretisega tatraleib.  
  • Gluteeni sisaldavaid jahusid asendavad: 
Tammejuure mahetalu kanepijahu, Tõrvaaugu mahetalu tatrajahu, Spielbergeri täistera riisi- ja tatrajahud, sojajahu, Horizoni mandlijahu, Govinda kastani-, kookose-, kikerherne- ja viinamarjaseemnejahu, kastani pannkoogisegu ja täistera amarandijahu, Taarapõllu marjajahud (astelpaju, aroonia, jõhvika, mustasõstra, mustika, pohla, punase sõstra, rabarberi, õuna) ja kukeseenejahu. Lisaks pakume Naturatalt jahvatatud mandleid, mis sobivad samuti kasutamiseks jahu asemel küpsetistes ja magustoitudes.
  • Gluteeni ja piima sisaldavaid maiustusi ja näkse asendavad: 
Ökovitali kummi-, vahu- ja karamellkommid (tardaine želatiin),
Lubsi ja Allose puuviljabatoonid
ja -kommid, Horizoni pähklivõided (India pähkli, röstitud India pähkli, röstitud mandli, valge mandlivõie kooritud mandlitest, mandli-sarapuupähkli, mapähkli-rosina, maapähklivõie pähklitükikestega, sarapuupähkli, kõrvitsaseemne, päevalilleseemne, seesamiseemnepasta ehk tahini), Allose seesami- ja seesami-mandli maiustus meega, maapähklivõi ja maapähklivõi pähklitükikestega, Loodusvägi õuna, pohla ja sõstra kompud, toornäksid (maasika-peedi, sibula-päevalille-linaseemne, tšilli-tomati-basiiliku, õuna-mee), Pagar Võtaksi tatrajahust purukook õuna-rabarberimoosi ja kookosrasvaga, šokolaadi-
brownie (sisaldab võid ja koort), tatrakakud šokolaadiga (sisaldavad võid), tatraküpsised rosinatega, kookospätsid (sisaldavad võid), riisikakud sõstraga, Väetoidu röstimata tatraküpsised (õuna, tomati, peedi, astelpaju, banaani), Taarapõllu marjakrõpsud (aedmaasika, astelpaju-õuna, ebaküdoonia-kõrvitsa, jõhvika, mitme marja, mustika, mustasõstra, pohla), VerMintsi pastillid, mitmed tumedad šokolaadid Chocolate & Love`i ja Vivani sarjast. 

Mitmed neist, näiteks Allose ja Lubsi puuviljabatoonid ja -kommid on head alternatiivid ka neile, kes väldivad lisatud suhkrut. Batoonidesse ei ole  suhkrut lisatud, vaid magusa meki annab ainult puuviljade enda suhkur. Osadesse batoonidesse on lisatud mett, kuid on ka meevabasid tooteid. Peagi jõuavad Biomarketisse ka iChoc sarja riisipiimaga vegan šokolaadid ning gluteenivabad Generousi küpsised. Tervislikumate magustajatega maiustuste otsijatele pakume kookosõiesuhkruga šokolaade Vivani sarjast. Tänu madalale glükeemilisele indeksile – 32 – sobib tervislik ja väärtuslike toitainete rohke kookosõiesuhkur ka diabeetikutele.

  • Kastmeid asendavad:
Emile Noëli majonees ja Naturata tomatikastmed, Allose Hofgemüse taimsed määrded (pärmivabad), Tartexi pasteedid (sisaldavad pärmi).
  • Muna, tärklist ja paksendajaid asendavad: 
Arche guarkummi (taimne paksendaja guaraanapõõsa seemnetest, sobib magustoitude, dipikastmete, suppide, kastmete ning munavabade küpsetiste, ahju- ja köögiviljaroogade paksendamiseks), Supernutrientsi kõrbe-teelehe seemnekestad (sobivad magustoitude, kissellide ja suppide paksendamiseks), Arche marantatärklis (marantaliste juuremugulaist saadav kergesti seeduv toidutärklis, paksendaja ja muna asendaja),  Arche munaasendaja (koostises lupiinijahu, maisitärklis, maltodeksriin, jaanikaunajahu, meresool ja kurkum). 
  • Pakume ka gluteenivabasid
    viljakohvisid Naturatalt. Viljakohvide koostises on rukis, sigur, oder, tammetõrud ja viigimarjad. Gluteen on eraldatud tootmise käigus spetsiaalse meetodiga. 
  • Pärmivabalt toitujatele: 
Natur Compagnie ja Naturata pärmivabad köögiviljapuljongikuubikud ja köögiviljapulong.
  • Suhkru alternatiivid: 
GSE stevia ehk Paraguai suhkrulehe tooted, Supernutrientsi palmisuhkur (madala glükeemilise indeksiga ja väga rikkaliku toiteväärtusega magustaja), Allose agaavisiirup (valmistatud agaavi taimest, mis kasvab peamiselt Mehhikos).
Fotod: Biomarket ja tootjad
LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid