/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
18 august
2015

Teeme elu tervislikult magusaks: valgele suhkrule leidub toitainerohkemaid asendajaid

Soovitusi pidada piiri valge suhkruga on kuulnud ilmselt igaüks. Seda põhjusel, et rafineerimise ehk töötlemise ja puhastamise käigus eemaldatakse valgest suhkrust kõik vitamiinid, mineraal- ja kiudained ning suhkru liigse tarbimisega seostatakse paljusid terviseriske. Biomarketis pakume mitmeid vähemtöödeldud ning tänu sellele rikkalikuma toiteväärtusega magustajaid. 

Enamik maailma suhkrust valmib kahest allikast – umbes 70% suhkruroost ja umbes 30% suhkrupeetidest. Kui algselt leidub nii suhkruroo- kui peedimahlas vitamiine, mineraalaineid ja muid organismile kasulikke aineid, siis valgest suhkrust on need tootmise käigus eemaldatud. Lisaks rafineerimisele kasutatakse valge granuleeritud suhkru tootmiseks ka keemilist pleegitamist ja tagantjärele värvimist. Biomarketis pakume mitmeid vähemtöödeldud ning tänu sellele rikkalikuma toiteväärtusega ja tervislikumaid magustajaid. 

Lisatud suhkruid, olenemata nende pärinemise allikast või töötlemise astmest, peaks meie toidulaual olema siiski piiratud määral. Seda põhjusel, et suhkru liigne tarbimine võib põhjustada mitmeid terviseprobleeme. Tervise Arengu Instituudi andmetel ei tohiks lisatavatest suhkrutest saadav energia ületada 10% päevasest energia kogutarbimisest, mis 200 kcal puhul tähendab 50 g suhkrut. Supilusikatega mõõtes on see 3,3 supilusikatäit suhkrut.  Seejuures tasub arvestada, et tavapäraselt toitudes saame rohkesti suhkrut ka varjatud kujul, näiteks jogurtist, maitsestatud veest, kastmetest, valmistoitudest jne.

Biomarketist leiad valge lauasuhkru asendamiseks mitmeid alternatiive. 

Kookospalmisuhkur

Üks madalaima glükeemilise indeksiga magustajaid (GI 35), mis on valmistatud kookospalmi õienektarist. Toiteväärtus on aga kookospalmisuhkrul erinevalt teistest magustajatest jällegi üks kõrgemaid, seega on see tervislik ja üks paremaid alternatiive tavalisele suhkrule. Rafineerimata kookospalmisuhkur imendub vereringesse aeglaselt, pakkudes nii aeglaselt imenduvat energiat ja mitte tekitades veresuhkru järske kõikumisi nagu tavaline suhkur. Kookospalmisuhkur maitseb sarnaselt nagu teised pruunid suhkrud, kuid veidi karamellisemalt. Sobib kasutamiseks kõikjal ja samas vahekorras roosuhkru asemel ehk nii küpsetamiseks kui tee ja kohvi maitsestamiseks.  

Täistoor-roosuhkur Sucanat ja toor-roosuhkrud Demerara ja Syramena

Toorsuhkru tootmiseks kasutatakse suhkruroogu (kõrvaloleval fotol), mis lõikuse järel hakitakse ja pressitakse läbi valtside. Saadud mahlal lastakse sadestuda, misjärel see filtreeritakse ja kontsentreeritakse vaakumkateldes umbes 70 kraadi juures. Saadud suhkruroomahla jahutamisel ja jahvatamisel saadakse eriti kõrge mineraalainete sisalduse ja karamelli maitsega kõige esmasem ja kõige vähem töödeldud ehk täistoor-roosuhkur Sucanat. Täistoor-roosuhkur sisaldab rohkesti melassi (mis annab suhkrule pruuni värvi) ning on tänu sellele veidi niiske. Kui suhkruroomahla edasi töödelda ning sellest eraldada melass, saadakse heledamad ja mahedama maitsega suhkrud Demerara ja Syramena. Need samuti väga kvaliteetsed suhkrud ei ole rafineeritud, keemiliselt pleegitatud ega tagantjärele värvitud. 

  • Sucanat täistoor-roosuhkru maitse sarnaneb karamelliga, sobib hästi magustoitude tugevaks magustamiseks, samuti magushapude ja vürtsikate kastmete ning pagaritoodete maitsestamiseks.
  • Syramena toor-roosuhkur on väga maheda maitsega ning sobib ideaalselt igat laadi toitude ja jookide maitsestamiseks. Eriti sobiv küpsetamiseks ning mitte väga tugevaks magustamiseks.
  • Demerara suhkur (alumisel fotol) sobib oma maheda, kergelt karamellise maitse tõttu samuti hästi igat laadi jookide ja toitude maitsestamiseks. Kuna Demerara suhkur on kristalliline ning need kristallid ei sula kuumuses nii kergesti, sobib seda suhkrut puistata küpsetistele.  

Indiaanisuhkur

Täistoor-roosuhkru liik on ka indiaanisuhkur, mida valmistavad Boliivia mägikülades elavad indiaanlased. Selle järgi ongi suhkur oma nime saanud. Täistoor-roosuhkur on just see suhkur, mida indiaanlased, jaapanlased, indialased ja mitmed teised rahvad on iidsetest aegadest tarvitanud energia ja toitainete allika ning magusainena.

See kõige vähem töödeldud tume ja karamellise maitsega suhkur on suhkruroost pressitud kuivatatud mahl, milles on säilinud rikkalik vitamiinide, mineraalainete, aminohapete ja antioksüdantide kooslus. Selline täisväärtuslik koostis aitab organismis kaasa õige mineraalainete vahekorra taastamisele ja säilitamisele, mis omakorda toetab üldist tervist ja head enesetunnet. Indiaanisuhkrut sobib kasutada tavalise suhkru asemel, kuid kuna tänu mineraalirohkusele on selles süsivesikuid vähem, võib indiaanisuhkrut kuluda tavalisest suhkrust pisut rohkem -  2 dl lauasuhkrut võrdub umbes 2,5 dl indiaanisuhkruga. Sobib hästi piimatoodetega, näiteks jogurti maitsestamiseks, samuti annab maitsva koosluse koos õunaga. Maitsesta indiaanisuhkruga näiteks putru, isetehtud müslit ja muid magustoite. 

Kasesuhkur ehk ksülitool

Looduslik magusaine, mida saadakse kasepuidust. Ksülitool on ka kevadise maitsva kasemahla koostisosa. Näeb välja ja on magus, nagu tavaline suhkur, kuid annab 40% vähem kaloreid. Sobib tavalise suhkru asendamiseks vahekorras 1:1. Tänu madalale glükeemilisele indeksile – 8,5 – sobib ka diabeetikutele ning suhkruvaba dieedi korral, samuti on kasesuhkur hammastesõbralik ning pärsib kaariest põhjustavate mikroobide ja hambakatu kasvu. Sobib kasutada nagu tavalist kristallsuhkrut – nii keetmisel kui küpsetamisel ning  kõikvõimalike jookide ja toitude magustamiseks. Bakterivastase toime tõttu ei sobi kasesuhkur ainult pärmitaina valmistamiseks. 

Agaavisiirup

Mehhiko põlisrahvaste traditsiooniline magusaine. Peamiselt Mehhikos kasvav paksuleheline agaav (alumisel fotol) peidab oma lehtedes, õites ja mahlas rikkalikult süsivesikuid, millest valmistatakse fruktoosirikast siirupit. Fruktoos on puuviljasuhkur, mis imendub verre aeglasemalt ega mõjuta veresuhkru taset nii kiiresti nagu tavaline suhkur. Agaavisiirup, õigupoolest täismahl, magustab tugevamini kui suhkur, kuid sisaldab seejuures vähem kaloreid ning rohkesti mineraalaineid. Agaavi taime nektar on naturaalse ja hästi magusa maitsega, sarnaneb välimuselt vedela meega ning lahustub hästi. Maheda maitse tõttu kasutatakse agaavisiirupit magustoitude, müsli, salatikastmete (puuviljasalat saab tänu agaavisiirupile veelgi mahlasema maitse), külmade ja soojade jookide ning küpsetiste valmistamisel.

Tume agaavisiirup on tavapärasest heledast siirupist tugevama ja karamellisema maitsega. Tume siirup on filtreerimata ning sisaldab tänu sellele veelgi rohkem agaavitaime väärtuslikke mineraale. Tume siirup sobib ideaalselt pannkookidele ja jäätisele. Agaavisiirup säilib jahedas, kuivas ja pimedas kuni aasta aega. Külmkapis ei tasu seda hoida, sest madalal temperatuuril see kristalliseerub. 


Stevia ehk Paraguai suhkruleht

Paraguai suhkruleht on mitmete põlisrahvaste juures traditsioonilist kasutust leidnud looduslik magusaine. Lõuna-Ameerikast pärit suhkrulehe (Stevia rebaudiana) magusus tuleneb väga kõrgest stevioglükosiidi sisaldusest, mille ekstrakt on väidetavalt ligi 300 korda magusam kui suhkur.

Steviosiid annab küll keelel magusa maitseaistingu, kuid on peaaegu kalorivaba. Lisaks on sellel mitmeid kasulikke omadusi: see ei kasvata suhkru kombel kehakaalu, kuid reguleerib veresuhkru taset, mõjub hästi kõhunäärme tegevusele ja soodustab seedimist, on immuunsust tõstev ja antibakteriaalne. Suhkrulehest on abi saadud ka kõrge vererõhu korral. Suhkrulehe mälumine hoiab korras hambad ja igemed. Suhkruleht on Biomarketis saadaval kuivatatud lehtedena, lehtedest valmistatud pulbrina, tablettidena ja tilkadena.

Kuivatatud suhkrulehed (alumisel fotol) on kõige looduslikum viis suhkrulehe kasutamiseks. Maitse aktiveerimiseks on hea siiski lehed purustada. Tassitäie joogi magustamiseks lisa 1-4 lehte. Võib lisada ka pudrule, küpsetistele jne.

Kuivatatud ja purustatud suhkrulehti sobib kasutada nii pulbrina kui sellest valmistatud lahusena. Lisa pulbrit kuumadele jookidele, kastmetele, pudrule, küpsetistele jne. 1 tl suhkrulehe pulbrit võrdub umbes ühe tassi suhkruga. Lahuse valmistamiseks võta 1/4 tassi suhkrulehe pulbrit ja tass kuuma vett, pane need suletud nõusse ja lase 24 tundi toatemperatuuril tõmmata. Seejärel säilita lahust külmkapis, see on tarvitamiskõlbulik mõned päevad.

Suhkrulehe tabletid ja tilgad sobivad küpsetamiseks, jookidesse, salatite ja kastmete maitsestamiseks jne. 1 tbl = 1 suhkrukuubik ja 2-3 tilka = 1 tl suhkrut. 

Vahtrasiirup

Vahtrasiirup on Kanada indiaanlaste traditsiooniline magusaine. Kanada rahvuspuuks oleva suhkruvahtra mahlast valmistatakse vee eraldamise teel sahharoosirikas siirup. Siirupil on erinevad kvaliteediklassid, näiteks klass A on puhtam ja heledam ning klass C on tumedam ja karamellisem. Vahtrasiirupi värvus ja maitse olenevad sellest, millal on vahtramahl korjatud. Vahtrahooaja algul korjatud mahl on tüüpiliselt hele ning pehme magusa maitsega. Vahtrahooaja jooksul muutuvad mahla värvus ja maitse tumedamaks ja intensiivsemaks.

Vahtrasiirupi suhkrusisaldus on u 66% ning fruktoosi ja glükoosi sisaldab see samas vahekorras nagu sahharoos ehk 1:1. Lisaks suhkrule sisaldab vahtrasiirup ka looduslikke mineraalaineid, mille kogus sõltub pinnasest, kus puud on kasvanud. Karamellimaitseline vahtrasiirup sobib hästi magustoitude, kohupiima, pannkookide ja vahvlite maitsestamiseks. 

Moosisuhkur

Moosikeetmise aeg on täies hoos ning Biomarketist leiad ka spetsiaalse moosisuhkru. Selle koostises on toor-roosuhkur ja naturaalne õunapektiin - süsivesik, mis aitab moosi paksendada. Biomarketis pakume puhast, konservantideta moosisuhkrut. See sobib moosi, marmelaadi, puuviljakastme jne valmistamiseks. 1 kg puuviljade või marjade kohta läheb vaja 500 g suhkrut. Vesisemate viljade korral läheb vaja veidi rohkem suhkrut, nt 800 g viljade kohta 500 g suhkrut. Mida pikem on keeduaeg, seda paksem moos tuleb.

Fotod: Biomarket, Gerhard Wagner (kasesuhkur), Allos (agaavisiirup), Naturata (vahtrasiirup), Stocksy (suhkruroog), Wikipedia (Marc Ryckaert, agaavi taim)