/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
19 november
2014

Taas müügil: rikkaliku maitsega värske talleliha

Taas pakume Biomarketis Eesti Mahe vahendusel hõrku talleliha. Eesti mahetootjate loomadelt pärit värske jahutatud talleliha on töödeldud Märjamaa lihatööstuses. Valikus on talle taga- ja abatükid, välisfilee ja kaelakarbonaad. 
Mahetalude loomad saavad vabalt liikudes nautida päikest, värsket õhku ja süüa mahesööta. Rohumaasöödal ja vabapidamisel loomad on tervemad, nende toodang inimesele tervislikum ning liha toiteväärtus suurem. Kvaliteetne maheliha sisaldab kasulikke ühendeid ning selles ei ole põllumajanduslike kemikaalide jääke. Mahelihas on tavalihaga võrreldes rohkem lihasisest rasva, mis annab lihale mahlakuse ja parema maitse, ning rohkem organismile asendamatuid rasvhappeid - küllastumata oomega-3-rasvhappeid.

Talleliha on hea valguallikas, sealjuures eriti kõrge asendamatu aminohappe trüptofaani sisaldusega – 100 g liha on piisav päevase koguse trüptofaani saamiseks. Lambaliha sisaldab B-grupi vitamiine, eriti niatsiini (B3), riboflaviini (B2) ja kobalamiini (B12). Lambaliha on samuti hea tsingi-, raua-, kaaliumi- ja fosforiallikas. Lisaks sisaldab see antioksüdant seleeni ning D-vitamiini.

Mis sobib milleks?

  • Talle abaliha sobib hautamiseks, küpsetamiseks ja praadimiseks, grillimiseks ja šašlõki valmistamiseks. Abatükist võib teha ka guljašši, vormirooga või rulaadi.
  • Talle kaelakarbonaad sobib grillimiseks või praadimiseks, samuti üleküpsetatuna ehk eelnevalt praetuna ja seejärel ahjus küpsetatuna.
  • Talle tagatükk sobib
    terve tükina ahjus küpsetamiseks või siis lõikudena šašlõkiks ja hautamiseks.
  • Talle välisfilee sobib fileerullide valmistamiseks. Väikeste ribadena sobib välisfilee paja- ja vokiroogadesse, lõikudena praadimiseks ning grillimiseks.

Rikkaliku maitsega talleliha maitsestamisel tasub olla ettevaatlik, et mitte kaotada liha naturaalset maitset. Seega maitseb talleliha hästi vähese maitsestusega – veidi soola, pipart ja küüslauku. Hästi sobivad ka veini- või jogurtimarinaad, millele võiks lisada värskeid ürte. Lisanüansse lambaliha maitsestamisel annavad mesi, rosmariin, piparmünt, tüümian, salvei, pune, loorber, basiilik, till ja erinevad piprad. Eksootilisema maitseelamuse annavad ingver, tšilli, kaneel ja kardemon, lisaks rosinad, puuviljad, seesamiseemned, pähklid ja mandlid. Lambalihale sobivad hästi ka idamaise hõnguga marinaadid.

Retsepte värskest tallelihast roogade valmistamiseks leiad Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja retseptiraamatust „Lambaliha meie toidulaual“.

Allikad: Märjamaa lihatööstus ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda
Foto: Stocksy