/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
17 jaanuar
2015

Kosutav jook talvekuudeks: kuum šokolaad

Kuum šokolaad kindlustab huuli limpsima paneva elamuse nii lapsele kui täiskasvanule. Enamasti joome seda lihtsalt hea maitse pärast, kuid mitmete uuringutega on kindlaks tehtud, et  kuumal šokolaadijoogil on tänu selles sisalduvatele väärtuslikele ainetele ka rohkesti tervisele kasulikke omadusi. 
Šokolaadi esimene tarvitamisviis oligi joogina – Kesk-Ameerika rahvas maiad röstisid kakaooad, hõõrusid need pastaks ning valmistasid sellest külma vürtsika ja mõru joogi nimega xocolatl, mis tähendab kibedat vett. Euroopasse jõudes hakati šokolaadijooki jooma kuumana ja selle maitset parandati suhkruga. 

Kuuma šokolaadi peeti eriliseks joogiks ning sellele omistati lausa ravimi tähendus. Näiteks raviti sellega nii kõhuhädasid kui paha tuju. Ja paha tuju ravimis ei tulnud pettuda, sest tänapäeval ongi uuringutega kindlaks tehtud, et šokolaad aitab ergutada ajus õnnehormoonide tootmist. See toitev ja maitsev jook sisaldab rikkalikult väärtuslikke aineid, millel on tervist turgutav mõju.
  • New Yorgis asuvas Cornelli ülikoolis tehtud uuringu järgi on kuum šokolaadijook tervisele kasulik, kuna sisaldab rohkesti taimseid fütotoitaineid flavonoide. Flavonoidid on tugevad antioksüdandid, millele omistatakse vähki ennetav ning südamehaiguste ja mitmete teiste haiguste riski vähendav toime. Uuringu järgi sisaldab kuum šokolaad rohkem antioksüdante kui punane vein ja roheline tee.
  • Antioksüdandid on kehale elutähtsad, sest aitavad ennetada rakukahjustusi ja haigusi, võideldes vabade radikaalidega. Vabad radikaalid on ühendid, mis kahjustavad rakke ning võivad seeläbi põhjustada mitmeid haigusi ja kiirendada vananemisprotsessi.
  • Kuum kakaopulbrist valmistatud jook annab rohkem antioksüdante kui šokolaadikomm, sest kakao soojendamine aitab vabastada rohkem antioksüdante.
  • Nii USA Rahvusliku Terviseinstituudi kui Teaduse Arengu Assotsiatsiooni uuringu järgi aitavad flavonoidid parandada vereringet ja viia ajju rohkem hapnikku ning turgutada seeläbi keskendumis- ja mõtlemisvõimet.
  • Kakaopulber sisaldab rauda, tsinki, magneesiumit ja kaaliumit, kaltsiumit ja vaske ehk mineraale, mis toetavad kehas olulisi funktsioone, kandes laiali hapnikku, aidates reguleerida veresuhkru taset, toetades lihaste kasvu jne.
  • Šokolaadi süües vabanevad ajus endorfiinid ja serotoniin, n-ö õnnehormoonid, mis tekitavad hea tuju ja rahulolutunnet.

Kuuma šokolaadijoogi valmistamine

Mõistagi, mida rohkem on kuumas šokolaadijoogis kakaod ja vähem suhkrut, seda parem! Valmistades jooki ise kakaopulbrist, võta tassitäie vee, piima või taimse piima kohta 1 spl magustamata tumedat kakaopulbrit. Kuumuta vedelik ja sega kakaopulber sellesse, lisa ka näpuotsaga soola (see aitab kakao maitse eriti hästi välja tuua), veidi vanilliekstrakti ja magustajat. Viimast ainult nii paju, et see leevendaks pisut kakaopulbri mõru maitset. Kasuta näiteks agaavisiirupit või kookospalmisuhkrut, millega lisad jooki veelgi enam mineraalaineid. Eriti mõnusa joogi saad siis, kui vahustad seda, näiteks blenderis. Kakaopulbri asemel võid kuuma vee või piima sisse riivida ka lihtsalt tumedat šokolaadi. 

Biomarketi valikus on lausa neli kuuma šokolaadi jooki:

  • Vivani kuuma šokolaadi jook (fotol) – sisaldab kakaomassi, toorsuhkrut ja kakaovõid. Kakaosisaldus 62%. 
  • Mount Hageni kuuma šokolaadi jook – sisaldab toor-roosuhkrut, kooritud piimapulbrit, kakaod ja hüdrogeenitud taimset rasva. Kakaosisaldus 25%. 
  • Naturata kuuma šokolaadi jook – sisaldab sucanat-täisroosuhkrut ja kakaod. Kakaosisaldus 40%. 
  • Il Modicano tooršokolaadijook kaneeliga – sisaldab kakaomassi, toorroosuhkrut, maisitärklist ja kaneeli (0,6%).  
  • Lisaks leiad meilt ka Supernutrientsi ja Naturata kakaopulbrid (10-12% ja 20-22% rasvasisaldusega), mida saad ise magustajaga täiustada. 
Fotod: Stocksy ja Vivani
LIITU UUDISKIRJAGA
Kõige värskemad uudised
UUDIS!

Uudsed ja maitsvad Yourzooki toidu-lisandid