/photos/bg_blog.jpg

Blogi

Uued tooted, sooduspakkumised, kauplustes toimuv ja nõuanded
15 jaanuar
2014

Avasta amarant - uus ja kasulik hommikueine

Amaranti ehk rebasheina peetakse teraviljaks, kuid tegelikult on see rohttaim ja toiduks kasutame selle pisikesi toitainerohkeid seemneid. 
Amaranti on Kesk- ja Lõuna-Ameerikas kasvatatud juba aastatuhandeid, see oli inkade ja asteekide igapäevane leivavili, uuesti avastati amarant alles hiljuti. Amarant kasvab Ameerika Ühendriikides, Mehhikos, Peruus ja Nepaalis. Seda on palju sorte ning ühte neist kasvatatakse dekoratiivtaimena ka Eestis.

Amaranti hinnatakse eelkõige selle toitainerohkuse poolest. Amarant sisaldab rohkesti proteiini ja kiudaineid, palju kaltsiumi, magneesiumi ja rauda. Samuti sisaldab see palju asendamatut aminohapet lüsiini, mida inimkeha ise ei tooda ja mis aitab kehal kaltsiumi omastada. Teraviljades lüsiini ei ole või on väga vähe. Amarant on gluteenivaba ehk sobib ka teraviljatalumatuse korral.

Amarandipuder meenutab maitselt hirsiputru ning näeb välja nagu kalamari. Amarandi seemneid tasub enne keetmist leotada, võimalusel öö otsa. Kui nii kaua ei ole aega, tasub seemned lihtsalt veega läbi pesta. Leotamine aitab neutraliseerida fütohapet, mis takistab seedimist ja organismil ainete omastamist. Fütohapet leidub seemnetes, kaunviljades ja teraviljade kestades.

Kuidas amaranti kasutada?

  • Amaranti on saadaval seemnete, jahu ja helvestena. Seemnetest valmib hea puder, jahu sobib küpsetistesse ja helbed samuti pudru keetmiseks.
  • Amarandiputru on lihtne keeta, kuid see keeb üsna kaua – 25 minutit, tulemus saab aga maitsev. Pudru keetmiseks on vedeliku ja amarandi vahekord 1 osa amarandi kohta 3 osa vedelikku. Putru võib keeta nii vee kui piimaga, ka taimsete piimadega, nt riisi-, mandli- või kookospiimaga. Kõige lihtsam on süüa amarandiputru moosiga, kuid pudru sisse sobib lisada ka kuivatatud või värskeid puuvilju ja marju, vürtse, mett, seemneid ja pähkleid. Piima võib peale valada ka valmis pudrule. 
  • Õhitud kujul saab amarandist vahva lisandi müslisegule või jogurtile.
  • Amarant sobib ka suppidesse, mille see muudab paksemaks ja hautistesse.

Kreemjas amarandipuder kahele

1 klaas amaranti, 2 klaasi piima, veidi kaneeli ja kardemoni, 2 tl suhkrut, mett või agaavisiirupit, peotäis kuivatatud puuvilju või marju, pähkleid või seemneid

Pane amarant koos piimaga keema, lase keema ja alanda kuumust. Keeda madalal kuumusel 25 minutit, aeg-ajalt segades. Lõpus hakkab puder mulksuma. Lisa vürtsid ja muud lisandid.

Õhitud amarant - vahva lisand jogurtile

Kuumuta paksu põhjaga pann. Vala pannile 1 spl amarandiseemneid. Raputa seemned pannil laiali ja pane pannile kaas peale. Amarant hakkab kohe õhkima ja teeb seda 10-15 sekundit. Vala õhitud amarant kohe pannilt ära, et see ei läheks kõrbema. Lase amarandil jahtuda ja söö jogurti, piima, puuviljade, marjade, seemnete või pähklitega. Võid seda lisada ka omatehtud müslisegule või valmistada sellest müslibatoone.

„Natuke nagu oleks kamajahu pandud,“ kommenteeris „Terevisiooni“ saatejuht Katrin Viirpalu, kui pakkusime talle õhitud amarandiga serveeritud jogurtit. Kuidas Biomarket „Terevisioonis“ amarandiputru keetis, näed videost


Foto: Biomarket